Fevzi Günenç
“Burası Gaziantep Belediye Hoparlosu...”
Yayınlanma:
Güncelleme:
“Zamanla nasıl değişiyor insan
Hangi resmime baksam ben değilim...” dizeleriyle yüreğinden vurur adamı 35 Yaş şiirinde, önemli şairlerimizden Cahit Sıtkı Tarancı.
O misüllü, ben de Gaziantep’imizin neresine baksam, eski Gaziantep’i bulamam. Özlerim o eski kentimi.
Kimi zaman hülyalara dalar, anımsarım çocukluğumun Gaziantep’ini. Bugün de nasılsa aklıma “Hoparlo Kemal amca” geldi. Artık biz amca yaşlarındayız ama benim çocukluğumda o bizim amcamızdı.
Belediyede çalışırdı Hoparlo Kemal amca. şeddeli Antepçesiyle konuşarak belediye hoparlörünü yönetmekti görevi. Kentin dört bir yanına dağılmış olan belediye hoparlörlerinden yayılan o gür, kalın ses kendisinindi. Tek kişilik ordusuydu Kemal amca bu ilkel yayın organının.
Kimi zaman kaybolan bir çocuğun sahibini belediyeye ya da bulunduğu yerin en yakın karakoluna çağırırdı onun sesi. Kimi zaman bir toplantıyı ya da yeni açılan bir iş yerini haber verirdi.
İşyeri ilanlara ücrete tabiydi. Bunlardan birini de babam vermişti. Eblehan’daki dükkânınızdan Suburcu’na taşındığımızda bütün Gaziantep’e duyurmuştuk açılışımızı.
“Zafer Gazete Kitap bayii ve Büfesi, Suburcu Cadrdesinde, eski Asri Sinema bitişiğinde faaliyete geçmiştir. Her türlü tekel maddesi, gazete, kitap satılır.
Bu ilanı bir kere daha duyabilmek için, sabırla o gün hoparlörden yayınlanan bütün ilanları can kulağıyla dinlerdim.
***
Eskiden bugünkü gibi her kentte onlarca FM radyo mu vardı. Şimdi senin zevkine uygun yayın yapan radyonun frekansına giriyorsun, sabah akşam gönlüne yakın olan yayınları izliyorsun.
Diyelim ki türkülere, özgün müziğe meraklısınız. Ne yapıyorsunuz? Buluyorsunuz Şirinnar Radyoyu, siliyorsunuz sabahtan akama kadar kulağınızın pasını.
***
Gaziantep Belediye hoparlörünün saltanatı 12961 yılına dek sürdü. Bu yıl kurulan Gaziantep il radyosu o canım “hoparlo” teşkilatını acımasızca rafa kaldırdı. Bundan sonra bir daha kimse kulak vermez oldu “hoparlo”muza da Kemal amcanın davudi sesine de...
Demek ki hoparlör artık çağını doldurmuştu. O zaman belediyeye düşen de hoparlörlerle, hoparlönlerin kablolarını toplamak olacaktı dogal ki.
***
Gaziantep il radyosunun açılışı benim gibi pek çok Gaziantepliyi de sevindirmişti. Müdürlüğünü liseden eski edebiyat öğretmenimiz Adil Dai’nin yaptığı bu radyonun biricik spikeri ise Kemal Antepe oldu.
İl radyomuzda yöreden türküleri, haberleri izledikçe göğsümüz kabarırdı. Hele bir de istekler saatinde adınız anılmaz mı, tadından yenmez olurdu artık. Kemal amcanın davudi sesini, “Burası Gaziantep Belediye hoparlosu” yayınlarını kim anar bundan sonra?
Şu insanoğlu oldukça nönkör galiba. Bir zamanların kent yaşamını az buçuk da olsa renklendiren o “hoparlo” yayınını anımsayan kaç kişi kaldı?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.