Fevzi Günenç
Bir TİP Havarisi olan Hamdoş’un Acıyı Tad’a Dönüştüren Anıları: 8
Yayınlanma:
Güncelleme:
ÖĞRENCİLERİN KOMÜNÜYDÜ ŞAFIK DAYIMIN BAKKALI
Akyol’daki evimizle Suburcu’daki kitapçı dükkânımızın arasında, Eblehan yokuşunun başındaydı Şafık dayımın bakkalı. Çocukluğumun da, ilk gençlik yıllarımın da geçtiği kitapçı dükkânımıza giderken önünden geçerdim bu bakkalın.
Beni her görüşünde gözleri ışıklanırdı dayımın. “nereye yeğenim?” Kitapçı dükkanımıza… “Ne okuyorsun yine?” Cumhuriyet…
Bilmem görenlere hava atmak için miydi, yoksa gerçekten çok okuyan biri miydim bilmem, elimde hep bir okuyacak olurdu yolda giderken,
Dayım “Cumhuriyet adını duyunca nasırına basılmış gibi delirirdi. Eline aldığı sopalı çöpten süpürgeyle “Yine Cumhuriyet okuyorsun ha!” diyerek Eyüboğlu Camisine dek kovalardı beni.
Sonradan nasıl koyu bir Türkiye İşçi Partili olduysa, o yıllarda da koyu bir Demokrat Partiliydi dayım.
İnsanoğlu düşünen, değişken bir canlıdır. Dayım da bu değişime uğradı. Halktan yana olanların, Demokrat Partide değil, TİP’te olduğunu öğrendi sonunda. Bu güzel öğretiyi edinmesini sağlayanlar, boş zamanlarından dükkânından çıkmaz olan Türkiye İşçi Partisinin liseli gençleriydi elbette ki. Başta da şu sıralar insan Hakları Derneğinin yönetiminde olan Avukat Ercan Kaner’di.
Dayımdaki bu değişikliği, bir zamanlar beni Cumhuriyet gazetesi okuduğum için kovalayan insandan, Çetin Altan’ın yazdığı Akşam gazetesiyle, Cumhuriyet okuyan düşünen insana dönüşmesinde görerek çok şaşırmıştım.
Dayım Şefik Günenç son yıllarını tümden okumaya-yazmaya vermişti. Dükkânına gelen müşterilere: “Raftan kendin al, parasını kasaya at…” diyerek okuduğu Marks’tan, Lenin’den, Mao’dan başını bile kaldırmazdı.
Bir ara yakındaki öğretmen okulunun yatılı yoksul öğrencileri, paraları olmadığını, kendilerine veresiye yiyecek vb. verip vermeyeceğini sordukları zaman ilan etmişti bakkalının komünlüğünü.
Öğrenciler ihtiyaçları olan şeyleri kendisine danışmadan alabilecekler, ailelerinden para gelirse kasaya atacaklardı. Bu, ne yazık ki onun bakkalının iflasını sağlamakla kalmadı, yuvasının dağılmasına da neden oldu.
Dayımı en iyi anlayan komşusu, müşterisi Eren Bilge Hayri Balta’ydı. Dükkânını kapatıp yeniden köyüne göçerken, bir portakal sandığı dolusu yazısını ona teslim etmişti. Sevgili Balta ustam bunların pek çoğunu, otantizmini bozmadan kendi web sitesinde yayınladı.
Hamdoş kardeşimin “Türkiye İşçi Partisine Aşık Oldum” kitabını okurken dayımın anılarına da rastlayınca sevinçle-hüzün karışımı duyumsamalarla doldum.
Acıları tad’a dönüştüren “Türkiye İşçi Partine Aşık Oldum” adlı kitabında yazdığı anılarında Hamdoş Şafık dayımdan şöyle söz ediyor:
“Bizim köyün bir bakkalı vardı Akyol’da. Sahibi aslen Sarıt Mezrası köyündendi. Türkmen aşiretindendi. Yanına gittikçe TİP’in bildirilerini götürürdüm. Bunları okur, çok beğenirdi. Bir gün Kürt Reşit’le yanına gittik. Reşit yoldaş ona, “Partinin senin gibi güzel insanlara ihtiyacı var. Gel üye ol,” dedi.
O günden sonra partiden çıkmaz olan Şefik, dükkândayken de müşterilerine okuduğu kitapları önerirdi. Onlara “Maksim Gorki’nin “Ana”sını, Fakir Baykurt’un Yılanların Öcü’nü, okumayanların adam olamayacağını” söylerdi.
Ben de tanık olmuştum onun bir müşterisine kitap önermesine. İtalyan yazar İgnazio Silone’un Fontamara romanını anlata anlata bitiremiyordu. Kitapta yüz yıl önce, ödeme yapmadıkları için elektrikleri kesilen bir köy halkının isyanı dile getirilmekteydi.
Ne çok utanmıştım o kitabı okuduğumda. Yüz yıl önce İtalya’nın bir dağ köyünde elektrik vardı ama 50’lı yıllarda benim bir çok kentime hâlâ elektrik ulaşamamıştı.
Uzun uzun anlatmış Şafık dayımı kitabında Hamdoş. Okumadan, benim kırık-dökük cümlelerimden o anıları tadına varamazsınız Hamdoş’un kitabını okumadan. “Türkiye İşçi Partisine Aşık Oldum”daki anıları bölüşmeden, hayatınızdan bir şeylerin eksik kalacağından kuşkunuz olmasın.
Yıllarca Çapalı Köyü Muhtarlığını yapmış, Ankara Radyosunda TİP’in konuşmacısı olmuş, Hamdi Doğan, namı diğer Hamdoş’un kitabını Gaziantep’te Emniyet Müdürlüğü karşısındaki Cevizli Kitap-Kırtasiyeden, Gaziantep Lisesi civarındaki Donkişot Kitapevinden, Keyvanbey Pasajındaki Keskin Kırtasiye’den,diğer yerlerde aşağıdaki internet kitapçılarından edinebilirsiniz: www.dr.com.tr, www.idefix.com, www.kitapyurdu.com, www.pandora.com.tr
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.