Aysel Şahin
Yarınlarımız barış ve sevgiyle dolu olsun
Yayınlanma:
Güncelleme:
8 Mart 1857 tarihinde yani bundan 159 yıl önce ABD'de 40 bin dokuma işçisi çalışma şartlarının zorluğu nedeniyle grev başlattı. Yani eşit işe eşit ücretin direnişinin fitilini kadınlar tam 159 yıl önce ateşlemişti. Ve o günkü direniş aradan 159 yıl geçmesine rağmen bugün halen anılıyor.
Amaçları daha iyi koşullarda çalışmaktı, ancak polislerin direniş yapan kadınlara müdahalesi ve 40 bin civarında kadını bir fabrikaya tıkayarak eylemi bastırmak istedi. Polis kadınları fabrikaya tıkmakla kalmadı fabrika önlerine barikat kurarak kadınların dışarı çıkmasına engel olmak istedi. Ama o sırada fabrikada çıkan bir yangın grevdeki iççilerin adeta kâbusu oldu. Hesapta olmayan bu yangın nedeniyle polisin barikatı yüzünden işçiler dışarı çıkmaktan zorlandı ve sonuçta 129 kadın işçi acımasızca can verdi.
Onları burada bir kez daha anıyoruz.
Olayla ilgili biraz araştırma yaparak edindiğim tarihçesini sizlerle de kısa paylaşmak istedim
Bu olay yıllar sonra 26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına “8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü” olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.
Bu acı olayın anılması için Alman Sosyal Demokrat Parti örnek bir tavır sergileyerek tarihe not düşülecek karar alması ne kadar güzel ve ne kadar anlamlı işte bu nedenle biz kadınlar içinde son derece önemlidir.
8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü için ilk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) ismi "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlendi.
Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti.
Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü
Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın ve yığınsal olarak Kutlandı, Kapalı Mekanlardan Sokaklara Taşındı. Ancak 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya devam ediliyor.
XXX
8 Mart Günümüz aynı zamanda direniş ve mücadele günümüz kutlu olsun. Anneniz, eşiniz, yol arkadaşınız, sevgiliniz, dostunuz bir çok rolüyle insanlığın var oluş felsefesini yerine getiren ne istediğini bilen erkeğinin yanında olan, ona destek olan çocuklarını koruyup kollayan, bizi biz yapan en değerli varlıktır kadın.
Peygamber efendimizin dediği gibi (Cennet anaların ayakları altındadır) muhatabı olan tüm dünya kadılarının 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü bir kez daha saygı ile anarken, bu günü bize kazandıran bu uğurda hayatlarını veren tüm emekçi kadınlarımızı saygı ve nimetle anıyorum.
Bu vesileyle tün kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyor sağlık, mutluluk ve huzur dolu şiddetten ve ölümlerden uzak bir yıl sürmelerini diliyorum…!
Unutmayın her başarılı erkeğin arkasında mutlaka bir kadın vardır. Kadının başarısı, emeği sevgisi hiçbir zaman ailede ve tüm yaşamda eksik olmasın.
NOT; Bu arada biz kadınları unutmayıp böylesine önemli bir günde jest yaprak hediye gönderen başta üyesi olduğumuz Gaziantep Gazeteciler Cemiyet Başkanımız İbrahim Ay ile Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanımız Adil Sani Konukoğlu’na ince nezaketlerinden dolayı da teşekkür ederim.
NOT; Bu arada Ankara patlamasında ölenlere Allahtan rahmet yakınlarına baş sağlığı diliyor, yaralılara da acil şifalar diliyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.