Hak Temelli Belediyecilik

Hak Temelli Belediyecilik

HAKKI DEMİR

Mersin'de iki belediyemiz yıllık Stratejik Plana yönelik Çalıştay düzenledi. Toroslar ve Akdeniz Belediyesi.

2025-2029 Dönemi kapsayan bu Stratejik Plana yönelik çalıştay başlıkları önemliydi. Toroslar Belediyesinin "Ortak Akıl/Arama " başlığıyla, Akdeniz Belediyesi ise "Akdeniz Tüm Renkleriyle Güzeldir" başlığıyla, yerelde yaşayan insanları, sivil toplum örgütlerini, partileri, dernekleri çalıştaya davet ettiler. Çalıştayın yöntemleri farklı da olsa hedef ortaktı: Ortak akılla kentin tüm dinamiklerini yerelde söz sahibi ederek ortak aklın, farklı kimliklerin birlikte yöneteceği bir yerel yönetim anlayışı...

Toroslar Belediyesi çalıştay hazırlık ekibi önce belediyenin sınırları, coğrafi konumu, yerel halkın öznel durumlarına dair sunumlarla Toroslar Belediyesi hakkında bilgileri paylaştı. Sonrası masalarda yer alan farklı alanlardan temsilcilerle Torosların var olan problemleri, bu problemlere yönelik çözüm önerileri, Toroslar Belediyesinin vizyonu ve misyonunu belirleme konuları üzerinde çalışıldı. Çalıştay iki gün sürdü. Sonuç raporları ilgili kişi ve katılımcılara iletildi.

Akdeniz Belediyesinin düzenlediği Çalıstayın konu başlıkları ise önceden belirlenmişti. Bu başlıklar şöyleydi:

1. İmar Politikaları

2. Kentsel Hizmetler

3. Ekoloji ve İklim Krizi

4. Tarım Politikaları

5. Sosyal Politikalar I (sağlık, eğitim, konut, sosyal hizmetler, göç, engellilik, sosyal dışlanma)

6. Sosyal Politikalar II, (yoksulluk, sosyal güvenlik, işsizlik ve istihdam )

7. Kültür ve Sanat Politikaları

8. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

9. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Güvenlik

Başlık ve konu başlıkları belediyenin izleyeceği stratejinin neleri kapsayacağı konusunda bize ipuçları veriyordu ancak bu başlıkları bir güne sığdırmak ve çalıştayın yöntemi konusu tartışmaya açıktı.

Bilindiği üzere her kurum yasal olarak beş yıllık stratejik plan yapmak zorundadır. Bu zorunluluğun ötesinde kurumlar farklı yol, yöntemlerle beş yıllık stratejik planlarını yapmaları önemlidir.

Akdeniz Belediyesi'nin ve Toroslar Belediyesinin düzenlediği calıştaylara ilgi yoğundu.

İnsanların yaşadıkları şehrin yönetimine, hizmetine katılım konusunda istekli ve heyecanlı oldukları görüldü. www.yenicizgihaber.com

AKDENİZ BELEDİYESİ

Akdeniz Belediyesi'nin düzenlediği çalıştayda önceden belirlenen konu başlıklarının yer aldığı masalarda temsilciler yerlerini aldılar. Bu masalarda belirlenen konu başlıklar tartışıldı ve ortaklaşılan görüş ve öneriler masa raportörleri, kolaylaştırıcıları tarafından hazıruna sunuldu.

Bütün masaların raportörleri, kolaylaştırıcıları ve sözcüleri önceden belirlenmişti. Bu yöntemi doğru bulmadım açıkçası. Masayı oluşturan kurumlar sözcülerini, kolaylaştırıcılarını demokratik bir yöntemle kendileri belirleyebilirdi. Niye böyle yöntem izlendi, bilemiyorum. Belki de ipin ucu elimizden kaçmasın kaygısı olabilir.

Bir başka anlamada güçlük çektiğim konu ise protokol uygulamasıydı. Elbette dışardan gelen konuklar için ayrı bir masa oluşturulabilir. Halkçı belediyeciliği önüne hedef olarak koyan belediye yetkililerinin kendilerini ayrıcalıklı konumlandırmaları doğru değildi. Çay, kahve ikramında ve yemekte de farklı konumlandırma yaklaşımını gördük ne yazık ki…

Bunun yanı sıra bazı masalarda aynı kurumdan beş /altı kişinin geldiği görüldü. Bu da zamanı verimli kullanma açısında küçük de olsa sıkıntılara neden oldu.

Bu küçük eleştirilerimizin yanında tabi ki calıştayin güçlü yönlerini de vurgulamak gerekir.

Her masada ilçe sorunları tespit edilmeye çalışıldı, bu tespitlere yönelik çözüm önerileri oluşturuldu ve ortaklaştırılan öneriler yazılı hale getirildi. Tüm masalarda belediyeden görevlilerin olması ve gerektiğinde bilgilendirme yapmaları, konuşulanları not almaları önemliydi.

Stratejijk planlara yönelik bazı önerilerde bulunmak istiyorum.

Bence bu stratejik planların temel anlayışı ya da hedefi Hak Temelli Belediyecilik olmalıdır. Belediyenin her birimini ilgilendiren, çevre sorunları, imar planlamaları, işe alım ve işten çıkarım süreçleri, görevlendirmeler, dezavantajlı mahallelerde oluşturulacak kreşler, yaşlı bakımevleri, spor merkezleri, belediye düğün salonları, dil kursları, sokak ve kaldırım düzenlemeleri, geri dönüşüm süreçleri ve daha birçok alana yönelik her hizmetin anayasası hak temelli ve katılımcı belediyecilik ilkesi olmalıdır.

Halk, belediyelerin hak temelli bir yaklaşımla sorunları çözmeye odaklandığını bütün iş ve işlemlerini bu esaslara göre yürüttüğünü görmeli ve her açıdan farklı, hak yemeyen topluma kendisini dayatmayan, hizmet verirken de alırken de hak ve hukuku esas alan, çözüm önerilerini paylaşan ve ortaklaşan halkçı belediyeyi yanı başında hissetmelidir.

Toroslar ve Akdeniz belediye binalarının içerisinde ulaşılabilir bir konumda "Hak Arama Birimi " olmalıdır. Bu birimin aktif ve işlevsel çalışması için gerekenler yapılmalıdır. Belediye sınırları içerisinde yaşayan her vatandaş, belediye çalışanları herhangi bir hak kaybına ya da ayrımcılığa uğradığında bu birime başvurabilmelidir. Örneğin bu birimin adı, İnsan Hakları Birimi, olabilir. Ancak bu birim her bakımdan, özgün, bağımsız ve insan hakları duyarlılığı olan kişilerden oluşturulmalıdır.

Başarılı bir yerel yönetim için kentin dinamikleri olan STK'ların (demokratik kitle örgütleri) desteğinin önemli olduğunu düşünüyorum Bu calıstayların kentimize yeni bir yönetim anlayışını getirmek için bir kılavuz olacağına inanmak istiyorum..

Her iki ilçe beledyelerine 2025-2029 Stratejik Planlarının hak temelli halkçı belediyecilik anlayışını hayat geçirmeleri ve biz nasıl birlikte güzel yönetirizi insanlarımıza göstermeleri dilekleriyle başarılar dilerim.

Not: Bedia ÇAKA öğretmenimizin Toroslar Belediyesi çalıştayı ile ilgili verdiği bilgilerden ve yazıya sunduğu katkılarından dolayı teşekkür ederim. www.yenicizgihaber.com

YENİ ÇİZGİ’DEN
Merhaba kıymeti takipçilerimiz
Güçlükle emek harcayarak hazırlayıp haber sitemizde yayına verdiğimiz haberlerimizi ve gönüllü olarak makale yazan yazarlarımızın yazılarını sosyal medyada ortamından da paylaşarak siz kıymetli takipçilerimiz başta olmak üzere yurttaşlarımızla paylaşıp bilgilendirmeye çalışıyoruz.
Basın; demokrasi ve özgürlüklerin olmazsa olmazıdır. Eğer demokrasi ve özgürlüklerden, haktan, hukuktan yanaysanız, sahiplenip duyarlı olarak tavır koyacaksak, o zaman özgürlüklerden yana olan basına maddi ve manevi anlamda sahip çıkarak yaşatmak gerek. Güçlü basın, güçlü demokrasi demektir. Hak, hukuk, Adalet demektir. Yoksa nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa.
Bu nedenle öncelikli olarak ilk ve en kolayından yapmanız gereken, lütfen paylaştığımız haberleri, köşe yazılarını, sadece okuyup geçmeyin, Ana Sayfamızda veya haber içeriklerinde çıkan Google reklamlarını, mutlaka tıklayınız, uygun gördüklerinizi inceleyip ayrılabilirsiniz. Aynı zamanda haberlerle ilgili beğeni, yorum, paylaşım, rt yapabilirsiniz. Ayrıca facebook, twitter ve instagram da bizi takip ederek destek verdirebilirsiniz. Aynı zamanda gerek kendinizin gerekse çevrenizdekilerin Özel reklam ve tanıtım yoluyla vereceğiniz maddi destekler elbette çok daha önemlidir. Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Bildiğiniz gibi bizler maddi gücümüzü sadece reklamlardan alıyoruz. Bunun için reklam bizim ayakta durmamız, güçlü ve cesaretli olmamız için çok önemli bir destektir.
Bu nedenle Reklam desteğinizi önemsiyoruz. Çünkü Devletten ve sermaye gruplarından aldığımız destek yok. Bağımsız ve özgür gazetecilik için, aydınlık yarınlar için, eşit yurttaşlık hedefi ve özlemiyle Sağlıklı ve Mutlu kalın.
Web Sayfa ve sosyal medya hesaplarımız şunları;
Web Haber Sayfamız
https://www.yenicizgihaber.com/
facebook hesap
https://www.facebook.com/yenicizgihaber
twitter hesap
https://x.com/yenicizgigazete
instegram hesap
https://www.instagram.com/yenicizgigazete/

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Hakkı Demir Arşivi