Gaziantep’in Önde Gelen Bestecileri: 5

SUYA DAMLALARK/FEVZİ GÜNENÇ Gaziantep’in Önde Gelen Bestecileri: 5   ÖZCAN SÖNMEZ (BESTECİ)1942 yılında Gaziantep'te doğdu. Öğrencilik yıllarında Gaziantep Türk Musikisi Derneği'nin Dr. Cemil Özbal, Ali Çelikbaş gibi kıymetli hocalarından yararlandı. 1969 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinden mezun oldu ve ilk görev yeri olan Gaziantep'e atandı. Müzik çalışmalarına yine adı geçen Dernekte devam etti. 1991 yılında Ankara'ya atandı. Böylece önemli koro şeflerinden yararlanma fırsatını buldu. TRT Ankara radyosunun 1994 yılında açtığı amatör ses yarışmasında 2. Oldu. 1995 yılında Tarım Bakanlığından emekliye ayrıldı, müzik çalışmalarına daha da hız verdi. TRT'ce kabul edilen bir kaç beste denemesi mevcut olup bu yönde çalışmalarını sürdürmektedir.   SAVAŞ ÖZKÖK (BESTECİ) 1980 yılında anne, babası öğretmen olan bir ailenin 3. Çocuğu olarak Gaziantep'te doğdu. Müziğe ilgisi 9 yaşında iken babasının Kanunu ile uğraşarak başladı. Kanun çalan ve beste yapan babasından nota, solfej ve Türk musikî nazariyati eğitimi aldı. Babası ile birlikte Gaziantep Türk Musikisi Derneğinin çalışmalarına katıldı. Orta öğrenimini tamamladıktan sonra müzik eğitimine devam etmek üzere İstanbul'a yerleşti. Marmara Üniversitesi Müzik Eğitimi Fakültesi ve İTÜ Türk Musikisi Devlet konservatuarını kazanarak Niyazı Sayın, Nevzat Atlığ, Dr. Selahattin İçli, Nevzat Sümer ve Erol Deran gibi değerli hocaların öğrencisi oldu. Öğrencilik yıllarında Konya Tasavvuf Topluluğu ve Burhan Öcal topluluğu ile yurtdışında konserler verdi. Konservatuar eğitimini tamamladıktan sonra Haliç Üniversitesinde yüksek lisans eğitimine başladı. Bu yıllarda T.C. Kültür Bakanlığı Bursa Devlet Klasik Türk Musikisi korosuda Kanun Sanatçısı olarak görev aldı. Şu günlerde Haliç Üniversitesinde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. A.BURHAN İKİBUDAK (BESTECİ) 2.3.1940 tarihinde Gaziantep’te doğdu. Yönetici ve hoca olarak Gaziantep Musiki Derneğinde görev aldı. Özverili çalışmaları ile derin izler bıraktı. 2.3.2007 tarihinde vefat etti. Yaşamının büyük bir bölümünü mücellithanesinde ciltlediği kitaplarla geçirdi. Yüksel hanım ile evlendi. 3 Erkek, 2 kız olmak üzere 5 çocuk babasıdır.
TAHİR SIRAL (BESTECİ) 1947’de Gaziantep’te doğdu. İlk ve orta öğrenimini Gaziantep’te yaptı. Gaziantep radyosuna girdi. Zülfikar Özgünergin. Fazıl Muhsinoğlu, Dr. Emin Kılıçkale ve Udi Bestekar Rıdvan Lale hocalardan feyizler alarak kendisini yetiştirdi. TRT Repertuarında 18 adet bestesi çeşitli TRT Sanatçıları tarafından okunmaktadır. Sıral  28.6.2010’de vefat etmiştir.  
      Gaziantepli bestekarlar dizimizi özetleyecek olursak, kentimizin bellibaşlı bestekârların isimleri şöyle:: Ayıntabi Mehmet bey - Alaeddin Yavaşça - Dr.Emin Kılıçkale, Halil Karaduman, Dr.Cemil Özbal, Prof. İsmail Göğüş, M.Ali Çelikbaş, Necdet Yaşar, Özcan Sönmez, A.Burhan Bakışkan, Ahmet Özkök, Kaya Öztaş, Erol Güngör, Savaş Özkök  A.Burhan İkibudak-Ahmet Özkök-Tahir Sıral - Yaşar Cıkcıkoğlu - Burhan Atik olup, 2005 ve 2007 yıllarında “Gaziantepli Bestekârlar Özel konserlerinde” besteleri icra edilen, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığınca ve Gaziantep Valiliğince plaketle ödüllendirilen Gaziantepli Bestekârların isimleri ise aşağıdaki gibidir: 27.5.2005 tarihinde Gaziantep Zeugma 1.inci Uluslararası şiir ve müzik festivalinde Şef Muhtar Küçükkömürcü yönetiminde “Gaziantepli besteciler özel konserinde” eserleri okunan bestekârlar: Dr.Cemil Özbal - M.Ali Çelikbaş - Necdet Yaşar - Özcan Sönmez, A.Burhan Bakışkan-Ahmet Özkök-Kaya Öztaş-Erol Güngör-Savaş Özkök, 21.5.2007 tarihinde Gaziantep’te Şef Muhtar Küçükkömürcü yönetiminde, “Gaziantepli besteciler özel konserinde” eserleri okunan bestekârlar:, A.Burhan İkibudak - Ahmet Özkök - Burhan Bakışkan,  Erol Güngör - Kaya Öztaş ve Tahir Sıral, 26 Ocak 2011 tarihinde ise yine Şef Muhtar Küçükkömürcü yönetiminde Gaziantep’te, Ulu Önder Atatürk’ün Gaziantep’e teşriflerinin 78.inci yıldönümü münasebeti ile Büyükşehir Belediyesi himayesinde verilen “Hüseyni Faslı ve 5.4.2011’de Gaziantep’te Büyükşehir Belediye Başkanlığı himayesinde verilen “Buselik TSM Topluluğu konserinde” de eserleri ile 17 Nisan 2012’de Gaziantep’te 23 Nisan şenlikleri haftasında verilen çocuk şarkıları konserinde de Erol Güngör, bir bestesi ile yer almıştır.  (Kaynak: Erol Güngör)    

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fevzi Günenç Arşivi