Kazım Aldoğan

Kazım Aldoğan

Krizin Ortak Kurbanları; ‘’İki Gün ve Bir Gece’’ filmi üzerine

TRT’nin elimizde kalan tek kanalı TRT2’nin 21.30 kuşağı filmleri oldukça kaliteli. Haftada en az 5 veya 6 yerli ve dünya sinemalarında ödül almış önemli film izlemek mümkün.

 

13 Temmuz 2023 tarihinde TRT2’de izlediğim Belçika yapımı ‘’İki Gün ve Bir Gece’’ filmi çok ilgi çeken bir yapım. Orjinal adı Deux Jours Une Nuit olan filmin yönetmenliğini ve senaristliğini Jean Pierre Dardanne ve Luc Dardanne yapmış.2014 yapımı film aynı yıl Cannes Film Festivali’nde ana yarışma kategorisinde, Altın Palmiye için yarışmış.

 

Bir şirkette çalışan Sandra (Marion Cotillard) ekonomik sıkıntılar içindeyken işten çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıyadır. İşte tam bu sırada senarist, insanlığı dramatik bir ahlak ve erdem testinden geçirir.

 

Filmde şirket patronunun demokrasiyi  ‘’araç’’ olarak kullandığı ilginç bir oylamaya tanık oluyoruz. Sandra’nın işten çıkıp çıkmamasını Sandra’nın iş arkadaşlarının oyları belirleyecek. Sandra’ın işine devam etmesi için eşiyle birlikte gösterdiği olağanüstü çaba, kapitalist krizin insan üzerinde oluşturduğu karakter aşınmasının adeta bir sosyal deneyi niteliğinde.

 

Patronun planına göre, Sandra ya işten çıkacak ya da şirket çalışanları ekstra maaş primlerinden vazgeçecekler. Sandra ile uzun yıllar birlikte çalışanların ortak özelliği ülkede yaşanan derin ekonomik kriz nedeniyle zor geçinmeleri ve iş saatlerinin dışında ikinci bir işte çalışmaları. Hepsinin gözü patronun vereceği 1000 avroda.

 

İlk oylama yapılır ve çalışanlar oylarını maaş primlerinden yana kullanır. Sandra resmi olarak işinden olmuştur. Ancak patron vicdani olarak rahat değildir ve Sandra’nın da çabasıyla ikinci bir oylama daha yapmaya ikna olur. Filmin asıl serüveni bu aşamadan sonra başlıyor.

 

Sandra ikinci oylamadan önce toplam on altı kişi olan arkadaşlarının kendisinin işte kalmasını sağlamak için hepsini evlerinde veya iş yerlerinde tek tek ziyaret etmeye başlar. Sandra demokratik ve gizli oylama sonucu en dokuz kişinin oyunu almak zorundadır.

 

İşte bu ziyaret süreci, bir taraftan ekonomik sorunlarla boğuşan çalışanların, verilecek olan primden zorluklar nedeniyle vazgeçmek istememeleri, diğer taraftan da uzun süre birlikte çalıştıkları ve çok sevdikleri Sandra’nin işten çıkmaması için O’na karşı dayanışma, vefa ve vicdanlı insan olmanın paradoksuyla karşı karşıya kaldıkları yüzleşme başlar.

Kapitalist modernitenin süreli krizlerinin insanı yabancılaştırması, ahlak, erdem ve değerler aşınmasının yarattığı habitustan çıkmanın ne kadar zor olduğunu gösteren önemli bir film.

 

Meta fetişizmine kurban olan bireyin dostluk, vefa ve erdem gibi insan odaklı kavramlar karşısındaki zor sınavı. Modernitenin ürünü birey, kendisini besleyen değerleri yağmalamak üzerine kurulu sistemde kar temelli bir nevrozdur.

Kendi narsisizmin içinde tözlerini yitirmiş kukla. www.yenicizgihaber.com

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kazım Aldoğan Arşivi