Psikolog Barış Emre Velioğlu

Psikolog Barış Emre Velioğlu

Travmanın Çözümlenmemiş Olduğunu Hangi Davranışlardan Anlayabiliriz?

Travmanın Çözümlenmemiş Olduğunu Hangi Davranışlardan Anlayabiliriz?

BARIŞ EMRE VELİOĞLU

Psikolog

psk.barisemrevelioglu

Size zarar verdiğini bilmenize rağmen bazı davranışları devam ettirdiğinizi mi görüyorsunuz? Bu davranışın size zarar verdiğini bilmenize rağmen engel olamıyor musunuz?

O zaman çözümlenmemiş bir travmadan ötürü bu davranışlardan kurtulamıyor olabilirsiniz. Peki neler olabilir bu davranışlar?

Hangi davranışlar bizi hala esir eden travmalardan kaynaklanıyor olabilir?

Gelin, beraber bazı davranış türlerini ve nelerden kaynaklanabileceğini inceleyelim.

Sosyal İzolasyon (Sosyal Geri Çekilme)

Sosyal çekilme yaygın bir psikolojik travma sebepli davranış türüdür. Yaşanan travma, bireyin özdeğerini ve kendisine olan saygısını yıkabileceği gibi ev ya da güvenli alan haricindeki bütün bölgeleri korkunç bir film gibi görmesini sağlayabilir. Sürekli devam eden değersizlik hissi, kişinin diğer insanlardan kopmasına sebep olabilir ve bunun sonucu olarak birey yalnızlaşır. Birey aynı zamanda dünyayı kötülükle dolu olarak görebileceği için diğer insanların kendisine karşı kötülükler tasarladığını, her an başına kötü bir şey gelebileceğini düşünerek sürekli korku içinde yaşayabilir. Bu sebeple kendisini güvenli bir alana kapatarak bu korkudan uzaklaşmaya çalışabilir. Bu durumda herhangi bir yardım eli bile travma etkisi altındaki bireye kötülük amaçlı hissettirebilir, bu da beraberinde sosyal izolasyonu getirir.

Sebepsiz ya da Aşırı Öfke

Sizinle alakası olmamasına rağmen bazı olaylara gereğinden fazla öfkeleniyor musunuz? Çevrenizdeki herkese çoğunlukla öfkeyle mi yaklaşıyorsunuz? Bunun sebebi çözümlenmemiş bir travma olabilir. Yaşadığımız her travma bizde iz bırakır ve karakterimiz bu yönde şekillenir. Bu oldukça normaldir ve olması gereklidir, ancak çözümlenmemiş travmalar ile günlük hayatta yaşadığımız problemler arasında benzerlikler gördüğümüzde bu durum bizi tetikleyebilir ve çok ciddi öfke problemlerine sebep olabilir.

Aşırı Çalışma

Sürekli çalışma isteği mi duyuyorsunuz? Boş durduğunuzda ya da dinlendiğinizde huzursuzluk mu duyuyorsunuz? Oldukça yorgun olmanıza, hatta size bu durumun zarar verdiğini bilmenize rağmen kendinize engel olamıyor musunuz? Eğer durum böyleyse çözümlenmemiş bir travmanız olabilir ve bu travmadan uzak durmak için böyle bir yöntem geliştirmiş olabilirsiniz. Çözümlenmemiş travmadan kaynaklanan bu kaçış davranışı, bireyin duygularıyla ve düşünceleriyle yüzleşmek yerine sürekli meşgul kalarak kendisini daha rahat hissettirmeye yönelik olabilir. Bu durum uzun süre devam ederse daha farklı psikolojik problemlere ve sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Psikolojik Donma

Psikolojik donma, travmadan kaynaklanan yaygın bir davranış türüdür. Yaşadığı travma bireyin mümkün olduğunca zararsız olması gerektiği inancını oluşturduysa bu davranış tipi gelişebilir. Psikolojik donma genel olarak aşırı kararsızlık ve anlık kararlar alamamak, kendisinden uzak hissetmek, duygusuzluk ve hareketsiz kalmak olarak görülebilir. Bu davranış tipi, birey kendisini stres altında hissettiğinde devreye girer ve donma durumunu bir maske gibi hayatlarında taşımalarını sağlayabilir. Bu durum da sık sık dalıp gitmeye ve olayları akılda daha farklı senaryolarla canlandırmaya sebep olabilir.

Yukarıda bazı travma kaynaklı olabilecek davranışları inceledik. Aralarında kendinize yakın hissettiğiniz var ise bu çözümlenmemiş bir travmanız olduğu anlamına gelebilir. Bu durumda mutlaka bir uzmana başvurmanızı tavsiye ederim. Çünkü çözümlenmemiş travma, hayatınız boyunca devam edebilir ve bugün atacağınız bir adım sizi hayat boyu travmaların pençesi de yaşamaktan kurtarabilir. www.yenicizgihaber.com

Online randevu ve detaylı bilgi için hemen dm üzerinden iletişime geçin!

#psikoterapi #psikolojikdestek #psikolojikdanışmanlık #uyku #uykudüzeni #uykudüzensizliği #kesfet #kesfetteyiz #fypage #psikolojikbilgiler #psikolog

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Psikolog Barış Emre Velioğlu Arşivi