Psikolog Barış Emre Velioğlu

Psikolog Barış Emre Velioğlu

Gelecek Kaygısı

Merhaba; Doğu Akdeniz Üniversitesi Psikoloji lisans mezunu Barış Emre Velioğlu olarak bundan böyle haftada bir gün siz Yeni Çizgi Haber okurları ile birlikte olacağım.

Hepimiz zorluklarla mücadele ediyoruz, kişiden kişiye de bu zorluklar değişiyor. Kabul etsek de etmesek de, yardıma ihtiyacımız olduğu zamanlar oluyor.

Verdiğim hizmet bir yolculuktur. İster kendinizi keşfetmek için, ister yaşadığınız davranışsal ya da duygusal bir problem için bu yolculuğa beraber çıkabiliriz.

Bu yolculukta sizlere ‘’bu yoldan git’’ demek yerine, yolu neden seçtiğinizi düşündürmek ve yolun belirli noktalarında yol tercihinizdeki motivasyonu çıkarıp masaya koymaktır.

Bu konuda sizlere yardımcı olmaya çalışacağım…


XXX

Günümüzde insanların, özellikle gençlerimizin en büyük endişelerinden biri gelecek kaygısıdır.
Belirsizlikler, işsizlik, ekonomik sıkıntılar, doğal felaketler, savaşlar gibi birçok etken ve bizim bunlara ne derece maruz kaldığımız düşünüldüğünde, bu kaygının oluşması oldukça doğal ve normal bir durumdur.

Gelecek kaygısı aynı zamanda kültürel ve çevresel olarak da aktarılabilir. Toplumsal olarak bir umut kırılımı yaşandığında, sürekli bir sıkıntı halinde kalma ve depresif yaklaşım görülebilir. Özellikle mağduriyetin ön plana çıkartılıp, çözüm odaklı bir yaklaşımın olmadığını, hatta bunun bir yarışa çevrildiğini (mağduriyet yarışı) çokça gözlemlemişizdir çevremizde. Ardından yansıtma başlar, bunu sürekli bir şikayet durumu ya da başkalarının başarılarını küçümseme olarak gözlemleyebiliriz. Bu durumda, kaygı hali bir döngüye dönüşür ve içinden çıkılmaz hale gelebilir.

Gelecek kaygısının oluşturduğu bu döngüden çıkıp, bununla baş etmek için ise yöntemler vardır. En öncelikli adım kendimize dürüst yaklaşıp, durumumuzu tam olarak kavramaktır. İster psikolojik olarak, ister ekonomik, ister fiziksel olarak. Bu dürüstlüğü kendimize gösterip, bunu kabullendiğimizde adım atmaya başlarız.

Kısaca şöyle de özetleyebilirim "durumum ve koşullarım bunlar, buna göre adımlarımı planlayabilirim". Bu konuda psikolojik destek almak da oldukça yardımcı olacaktır ve de bu konuda psikolojik destek almak zayıflık ya da eksiklik değildir, aksine durumu kabul edip yardıma ihtiyacımız olduğunu kabul etmek, sağlam adımların başlangıcıdır.

Daha anlatacağım çok şey var bu konuda ancak şimdilik buraya kadar anlatacağım, nasıl ki değişim ve gelişim adım adım olur, biz de burada adım adım ilerleyelim.
Unutmayalım, gelişim ve değişim şimdi buradan başlar. Sağlıcakla, esen kalın. www.yenicizgihaber.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Psikolog Barış Emre Velioğlu Arşivi