Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu
Servi Ağacı Alerjiye neden oluyor?
Yayınlanma:
Güncelleme:
Şehirlerimiz ağaç fakiri. Gaziantep’te ağacı, yeşili en az olan şehirlerimizden biri. Dışardan gelen konuklarımız Gaziantep’te yeşil görmediklerini sıklıkla söylüyorlar. Gaziantep’teki orman bölgesi olan, Burç ve Dülük Ormanları bildiğimiz gibi yapay ormanlar. 1940’lı yıllarda Cumhuriyetin coşkusuyla yeni neslin şehri sahiplenmek, güzelleştirmek için gerçekleştirdiği ormanlar. Düztepe’deki çamlık da yine o yıllarda sanat okulu öğretmenleri ve öğrencileri tarafından meydana getirilir. O yıllardan bu yana Gaziantep’te bu denli yoğun bile ağaçlandırma çalışması yapılmaz. Ağaçlandırılan bu alanlara yapılan binalar ile ormanlık alanlarda ağaç kesimleri olur. Şu anda ağaçlandırma yalnızca yeni yapılan site ve apartman bahçelerindeki 3-5 ağaçtan ibarettir. Bu yazımda şehrimizdeki ağaçlandırma çalışmalarının nasıl olması gerektiğine değinmek istiyorum.
Son yıllarda şehir içi ağaçlandırmada en çok servinin kullanıldığını görüyoruz. Çok hızla büyüyen arsız bir bitki olan servi çok hızlı bir biçimde çevreyi yeşillendiriyor. Yerli servi türleri yetmiyor, üstüne Amerikan servisi, limon servisi gibi türler de eklenerek çok çeşitli servi türleri çok fazla dikiliyor. Benim kendi oturduğum apartman, yanımızdaki apartmanlarda da en çok ortada görünen ağaçlar servi ağaçları. Birbirine çok yakın olarak dikilmiş bu ağaçlar çok fazla toz da tutuyor. Biz alerjik hastalıklarla uğraşan doktorlar olarak serviye bağlı allerjilerin hızla artığını görüyoruz. Pek çok şehrimizde bu var. Gaziantep’te 2010 yılında, şehrimizin polen haritası, Bursa Uludağ Üniversitesinden Aycan Tosunoğlu, Adem Bıçakçı, Gaziantep Üniversitesinden Hasan Akgül ve Demet Yılmazkaya hocalarımız tarafından yapılan zahmetli bir çalışmayla ortaya konuldu. Bu çalışmada en çok polen üreten bitkilerin servi ağaçları olduğu ortaya kondu. Servi polenleri özellikle Ocak-Mayıs ayları arasında oldukça yoğun olarak havada bulunuyor. Bizler de Gaziantep Üniversitesi Hastanemiz Çocuk Allerji polikliniğine alerjik hastalık nedeniyle başvuran hastalarımızın yüzde 20 sinde servi ağacı polenlerine karşı duyarlılık oluştuğunu saptadık. Giderek bu oran artmaktadır.
Yıllar önce Ankara’da Melih Gökçek’in belediye başkanı olduğu yıllarda, kavak ağaçları polen üretiyor diye yok yere kesilmişti. Kavak ağaçlarında servide olduğu gibi yoğun bir polen üretimi yok. Ayrıca servi kadar allerjiye neden olmuyor. Çam ağaçları da allerjiye pek neden olmazlar. Çınar ağacı da servi kadar allerjiye neden olmaz ama çam ve kavaktan daha çok alerjik özelliği vardır. Şehrimizde son yıllardaki aşırı yapılaşma sonucu, hava akımın bozulması, servi polenleriyle temasımızı daha çok artırmaktadır.
Şehir üzerinde tüm vatandaşların söz söyleme ve bir talepte bulunma hakkı vardır. Şehirleşme bilimsel gerçeklere ve halk sağlığına uygun bir düzende yapılmalıdır. Şehrimizin ağaçlandırılması yeni yeşil alanların oluşması halkımıza nefes aldıracaktır. Ağaçlandırma çalışmasında en çok kullanılan servi ağacı dikiminden acilen vaz geçilmelidir. Bunun yerine çam, kavak yalancı akasya dikilmesi uygun olacaktır.
ercankosmanoglu@hotmail.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.