Hürriyet!

Hürriyet!

Teslimiyetin ve hiçbir baskının olmadığı, kişinin kendisi olduğunu anlatmak istediği Hürriyet!... Sınırlandırılmadan istediğini seçebilmesi, yapabilmesi ve hareket edebilmesi bu durumun ta kendisidir. Bu minvalde ahlakın da olmazsa olmazı Hürriyet'tir. Özgür irade olmadan alınan kararlar, yapılan eylemler sadece bir davranışın yansımasıdır.

Yüzyıllardır bu coğrafyada var olan tutum ve davranışlar "ben merkez" üzerinedir. Bulundukları dönemde bu çizginin dışına çıkmak isteyen aydınlar amacına ulaşmasa da, hafızalarda yerini almış ve günümüze etkileri devam etmiştir.

Namık Kemal… Türk milliyetçiliğine ilham kaynağı olmuş, Genç Osmanlı Hareketi'ne mensup, gazeteci, yazar ve devlet adamı.. Yurtseverlik, hürriyet, millet kavramlarına bağlı, Tanzimat devri aydını olan Namık Kemal, bu kavramları Türk fikir hayatına dahil eden kişidir. Edebiyatın gücünü kullanarak toplumu doğru yönlendirme çabası içine girmiş ve bu vesile ile fikir adamı özelliğine sahip olmuştur.

Namık Kemal'in idealleri, fikirleri, tezleri ve bakış açısı ile kendini daha bir çok alanda ifade ettiği şiiri hiç şüphe yok Hürriyet Kasidesi'dir. Bu şiir bir devrin yansıması olmakla birlikte devrin yönetim anlayışına bir tepki, manifesto niteliğindedir. Gelelim Namık Kemal'in bir devrin yansıması olan bu Kaside de bize bıraktığı mirasa:

Çağın değer yargılarının doğru yoldan ve samimiyetten sapmış görerek, biz de kendi arzumuz ve saygınlığımızla hükümete kapısından ayrıldık.

Kendisini bilen insanlar halka hizmetten geri durmaz. Mürüvvet sahibi olanlar mazluma yardımdan kendini alıkoyamaz.

Eğer şimdilerde millet hor görülmüşse, şanına bir noksanlık geldiğini düşünme, çünkü cevher yere düşmekle değerinden bir şey kaybetmez.

Vücudun mayası Vatan toprağıdır. Bu bakımdan acı ve sıkıntı çekerse bundan üzüntü duyulmaz.

Dünyada zalimin yardımcısı aşağılık kişilerdir. İnsafsız avcıya hizmet etmekten zevk alanlar ancak köpeklerdir.

Başarının sırrı ve hükümleri milletin birliğinde durur. Rahmet eserleri ise ümmetin farklı görüşlerinin ortaya konması ve tartışılması ile ortaya çıkar.

Milletteki gevşeklik ve zayıflıktan asla korkma, çünkü kader iyiliğini belli bir zaman için saklar. Çünkü zincire vurulmuş Aslan'a ayaklarının güçsüzlüğü töhmet değildir. Bundan ancak himmetten nasibini alamayanlar utansın.

Hürriyet mücadelesi korkulu bir ateş olsa da dert değil, insan olan bir can için mücadele meydanından kaçılmaz. Celladın can yakan kemendi acımasız bir ejder olsa yine de bin defa esaret zincirinden iyidir.

Bu yolda çektiğim sıkıntılar, acılar anılsın, bunun en basit zevki bile vezirlikten sadrazamlıktan iyidir. Felek her türlü eziyet araçlarını toplasın gelsin, millet yolunda hizmetten dönersem kahpeyim. Ben korku ve yalvarmadan uzağım, benim indimde görevim hükümeti kötü niyetinden üstündür.

Zulm ile hürriyeti ortadan kaldırmak mümkün değildir. Gücün yetiyorsa insanoğlundan idraki kaldırmaya çalış…

Ey yaralı kükreyen Aslan, senin gezdiğin bu güzel sahralar artık zulmün köpeklerine kaldı!.. Gaflet uykusundan uyan!....

Namık Kemal ve nice onun gibi özgürlük savaşçısı ve sedengeçtileri rahmet ve minnetle… www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Doğan Atmaca Arşivi