Ali Dal
GİDEN GİTSİN, KALAN DOKTORLAR BİZİMDİR..!?
Hangi sözü, kim söylüyor, ne diyor
Zırva ise, yoktan sayar geçerim
O söylenen, baktım paha etmiyor
Hurdalık yerine koyar geçerim
Gafletten öteyi görmeyen gözler
Sanmam ki sabahı, seheri özler
Her nerede görsem talihsiz sözler
Üstünü zift ile boyar geçerim
Sevgili okurlarım;
Sakın yanlış algılamayın..!
Yazıma başlık olan (?!) "GİDEN GİTSİN, KALAN DOKTOR BENİMDİR..!?" hezeyan hali bana ait değildir..!
Sizlere de ait olmadığına kaniyim...
Olsa olsa, cehaletin egemen olduğu anlayışın tezahürüdür..?!
Hani bir özdeyiş vardır: "Senin neyi, nasıl söylediğine değil; karşının neyi, nasıl anladığına bak..!" diye...
*
"GİDEN GİTSİN, KALAN DOKTORLAR BİZİMDİR..!?" zırvası;
Yaşama ve çalışma koşullarının dayanılmaz hal aldığını, çareyi, insani ve hukuki koşulları nedeniyle başka ülkelerde aramak zorunda bırakıldıklarını haykıran doktorlarımızın ortaya koydukları haklı tepkilerini anlamayan hem öngörüsüz; hem de songörüsüz kafalardan başkası olamaz..!!
**
Yurt dışına çıkmak zorunda bırakılan doktorlarımızın bu haklı söylem ve eylemlerine yönelik kimler hangi yorumları yapmışlar, ona bakalım:
TTB:
TTB'nin son verilerine göre son beş yılda 4 bin 583 doktor Türkiye'den ayrıldığı ifade edilmiştir.
**
İTO Yön. Kur. Ü. Süleyman Kaynak:
“Ocak'ta 197 doktor yurtdışında çalışmak için başvurdu. 2022'de bu sayı 2 bin 500'ü bulur” dedi. 17 Şubat 2022
**
Cemil KILIÇ (İlahiyatçı)
Türk doktorlar kimi yanlışlar yüzünden ülkeyi terk ediyor. Yerlerine uzmanlıkları tartışmalı Afganistanlı, Pakistanlı, Afrikalı doktorlar getiriliyor. Türkler göçe mi zorlanıyor? Türkiye, Türksüzleştirilmek mi isteniyor? Doktorlardan sonra hangi meslek grubuna; "giderlerse gitsinler" deyip göçe zorlanacak
**
MESUDE ERSAN:
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın doktorlarla ilgili “Varsın gidiyorlarsa gitsinler. Biz de yeni mezun doktorlarla devam ederiz Buralar boş kalmaz merak etmeyin” sözleri tepkiyle karşılandı.
**
TTB 2. Başkanı Ali İhsan Ökten:
“Erdoğan’ın anlamadığı şey; zaten genç hekimlerin ülkeyi terk ettiğidir..?!
Erdoğan sorunu anlamamış galiba..!!Sorunlarımızın paraya indirgenmesi çok acı”dediler... Erdoğan, bugün Beştepe’deki konuşmasında sözü doktorlara getirerek şöyle konuşmuştu: “Doktorlar az para aldığı için ayrılıyorlar. Samimi konuşuyorum. Dost acı söyler. Bu hastaneleri inşa eden biziz. Doktorları okutan yetiştiren devlet değil mi? E bu devlet sizi okuttu, yetiştirdi. Az para veriyormuşuz. Sordum; en az alan ne alıyordur, diye...En az 8-9 bin, en çok alan ise 25 bin civarında almaktalarmış... Buna rağmen özel sektör daha büyük paralar verdiği için gidiyorlarmış.." 08/03/2022
**
Odatv.com:
Son iki yılda 3 binden fazla doktor çalışmak üzere Almanya’ya gitti, bu yıl da bir o kadarı gitmek için sıra bekliyor. Uzun nöbetler, doktorlara yönelik şiddet ve sağlık sistemindeki katı hiyerarşiden şikâyet eden doktorlar, Almanya’da bunların hiçbirinin olmadığını söylüyorlar. Almanya'ya gitmek isteyen doktorların kurduğu Telegram grubu 8 bini geçti...
**
Çağatay Bayraktar- Gazete Oksijen:
"ORTALAMAYI YAKALAYABİLMEK İÇİN EN AZ 80 BİN DOKTORA İHTİYAÇ VAR"
Türkiye’de yaklaşık 160 bin doktor bulunuyor ve bir doktora yaklaşık 500 hasta düşüyor. Türkiye; OECD ülkeleri arasında 341. sırada... Türkiye’nin OECD ortalamasını yakalaması için en az 80 bin doktora ihtiyacı var.
Tıp fakültelerinden yılda yaklaşık 15 bin öğrenci mezun oluyor. Doğru planlama ile ihtiyacın karşılanması mümkün görünse de son birkaç yıldır doktor havuzunda büyük bir kaçak var. Çünkü yeni mezun olan ya da kariyerin başlangıcında olan çok sayıda doktor Almanya’ya gitti, yüzlercesi de sıranın kendilerine gelmesini bekliyor.
**
TELEGRAM GRUBU:
Almanya'ya gitmek için kurulan ve katılım sayısı 8 bini bulan TELEGRAM GRUBU'na göre; Türkiye’den Almanya’ya 2019’da giden doktor sayısı 1434'dür... Geçen yıl rakam 1607’ye yükseldi. 2021’de ise gerekli koşulları yerine getirip başvuruda bulunan ve onay bekleyen doktor sayısı yaklaşık 3 bine ulaştı. Almanya’ya gitmek isteyen doktorların kurduğu Telegram grubundaki üye sayısı 8 bini, Facebook sayfalarının takipçi sayısı ise 7 bini geçti.
Doktorlar neden gitmek istiyor, Türkiye’den onları uzaklaştıran ne? Almanya’ya giden ya da gitmek için mücadele veren doktorlar şunları söyledi...
**
Bengisu Antmen:
"RAPOR İÇİN TEHDİT EDİLDİM"
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi: "2017’de üniversiteden mezun oldum. Mezuniyetimin ardından 10 ay Tuzla İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görev yaptım, Aralık 2018’de istifa ettim. Şu anda Essen’de bir aile sağlığı merkezinde doktorluk yapıyorum.
Çalıştığım 10 ay boyunca nahoş olaylarla da karşılaştım. Bir kişi, hak etmediği halde benden sağlık raporu almak istemişti. Raporu vermediğimde tehditlerine maruz kaldım ve bir meslektaşımın odasına saklanmak zorunda kaldım."
**
Dilan Melik:
"SİZDEN İKİ HAFTA ÖNCE BAŞLAMIŞ ASİSTAN BİLE BASKI YAPIYOR"
İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi: "İlk görev yerim Şanlıurfa’da Bozova İlçe Sağlık Müdürlüğü oldu ve eylülden beri çalışıyorum. Almanya’ya gitmeye 2018’de karar verdim. Oradaki şartların bir nebze zor olduğunun farkındayım ama bu durumu göze aldım. Çünkü burada aşılması zor olan bazı sistemsel zorluklar var. Örneğin sizden sadece iki hafta önce çalışmaya başlamış bir asistan, üzerinizde baskı kurabiliyor."
**
Çağrı Orkun Kılıç;
"NÖBETLERDE OLAYSIZ GECEMİZ OLMADI"
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi: "2017 yılında mezun olduktan sonra 2 yıllık zorunlu hizmetimi tamamladım ve kısa süre önce Almanya’ya geldim. Almanya’ya sosyal devletin olması, adaletin ve sağlık sisteminin hakkaniyetli çalışması sebebiyle geldim.
Beşinci sınıfta intörnlük yaparken yaşadıklarım ve gördüklerim bu kararı almamı sağladı. Zorunlu hizmet kapsamında Pendik’te bir hastanenin acil servisindeydim. Olaysız bir nöbetimiz yoktu. Bir nöbet gecesi hasta yakınından şiddet görme endişesiyle kendimizi bir odaya kapattık. Bu olaylar çok sevdiğim doktorluk mesleğini neden daha iyi şartlarda yapamıyorum sorusunu oluşturdu bende. Almanya’daki ilk yıllarımda mesleğimi özgürce yapabildiğimi hissettim."
Cemal Altuntaş:
"BASİT BİR İZİN İÇİN YALVARMALISINIZ" Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi: "2018’de mezun oldum ve 5 gün sonra Almanya’ya gittim. Başlarda mesleğimi Türkiye’de yapmak istiyordum. Almanya’da şartlar insani. Türkiye’de ise mesleğe yeni başlayanların yükü ağır. Bunun sebebi de Türkiye’de doktorların kıdem kazandıkça daha az iş yapıp yapması gereken işleri asistanlara yaptırması. Ayda 15 nöbet tutan meslektaşlarımız var. Basit bir izin almak için bile adeta üstünüzde çalışan doktora yalvarmanız gerekiyor. Şimdi mesleğimi huzur içinde yapıyorum."
**
Sevgili okurlarım;
Fazla söze gerek yoktur..!
20 yılda, AKP ŞAHSIN İKTİDARINDA; ülkenin ne halden ne hale sokulduğunu görmek için;
Partili Cumhurbaşkanı'nın, zaruri olarak ülkeyi terk eden doktorlarımıza yönelik;
"GİDEN GİTSİN, KALAN DOKTORLAR BİZİMDİR..!?"
ifadesine bakmak dahi yeterlidir..?!
Ötesini deşmeye gerek yoktur..??!!
Geleceklerini, yurt dışında arayıp ülkeyi terk eden binlerce doktorun yokluğunda, ülkenin neleri kaybedeceğini öngörememeye vahamet denilmezse ne denilebilir ki..?!
Vah benim kadersiz ülkem..!!
**
Cahilin sözünü ciddiye almam
İtibar eylemem, değerli bulmam
Zifiri geceye saplanıp kalmam
Ağaran şafakta doğar gezerim
Hastalık sinmişse kanada, kola
İtibar eylemem muskaya, fala
Bir tek doktor için düşerim yola
Bulana dek diyar diyar gezerim - ALİ DAL / HATAY
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.