TİK TOKİ..

TİK TOKİ..

Geçtiğimiz günlerde açıklanan cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi anlaşılıyor ki, tarihin en büyük "kazık" projesi…

Konut yapılacak olan araziler herhalde komisyon karşılığında emlakçı aracılığı ile alınmayacak. Büyük bir bölümü hazine arazisi, diğer kalan alanlar ise üç kuruşa evleri elinden alınıp dairelere sıkıştırılan vatandaşların doğup büyüdükleri yer olan  kentsel dönüşüm alanları olacak. Yani arazi için iktidar bir meblağ ödemeyecek. Ödeme yapılacak olan araziler için  ise kimlerin arazileri imara açılacak, kimler cebini dolduracak bu da soru işareti??

Gelelim yapım aşamasına; burada iktidar hak sahibi olan vatandaşlardan %10 luk bir peşinat alacak, ayrıca bir çivi bile çakmadan ihaleyi alacak olan müteahhit firmalardan ihale bedelinin şartname gereği belli bir oranda teminat alacak ve projenin aşamasına göre hakediş ödemesi yapacak. Hala devletin kasasından çıkan bir kuruş yok. İlk peşinatlar verildikten sonra taksitlerin başlayacağını öngörürsek burada ciddi bir paranın devletin kasasına gireceği kaçınılmaz. Hele ki enflasyon farkının da taksitlere yansıdığı dönemlerde dünya tarihinde görülmemiş "sosyal vurgun" olayına şahit olacağız.

Peki bu tespitlere iktidardan gelen açıklamalar ne kadar samimi ve dürüst, bunu da anlamak mümkün değil. 20 yıllık iktidarın kurmayları bu kadar basiretsiz olmamalı. Eniştesinden, amcasından, eşinden dostundan borç edinecek, fazla mesai yapacak, dişini sıkacak vs… Asgari ücrete ancak karnını doyurabilen hatta doyuramayan bu kadar vatandaş varken, üstüne bir de sosyal konut devrimi adı altında bu vatandaşların kanını emmek cumhuriyet tarihinin en büyük kazığıdır. Başvuru için yatırılan 500 TL bile totale vurulduğunda hiçbir karşılığı olmayan bir paranın birilerinin cebine girdiğini işaret eder. Zaten başvuru elektronik ortamda yapılıyor. Kağıt masrafı yok, evrak, sözleşme veya herhangi bir döküman israfı yok. Siz neye binaen bu parayı talep ediyorsunuz, bunu da anlamak zor.

Eğer sosyal devlet anlayışına sahipseniz, gerçekten bir eve ihtiyacı olan vatandaşlara faizsiz, kredisiz, teslim aşamasına kadar hiçbir ücret talep etmez, teslimattan 2 yıl sonra da ödemeleri sabit olacak  bir şekilde program ayarlarsınız. Bunu yapacak gücünüz yok ise boş vaatler ile kanımızı emmeye hiçbir iradenin hakkı olmadığını haykırmak durumunda kalırız.

Bütün bunlar planlı bir ekonomi modelinin olmadığını, dere suyunun kuruduğunu gösterir. Eskiler güzel demiş:  "Ayranı yok içmeye, tahterevalli ile gider çeşmeye" bekleyelim görelim. Mevlam neyler, neylerse güzel eyler!...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Doğan Atmaca Arşivi