Geldikleri Gibi Giderler!...

Geldikleri Gibi Giderler!...

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın toplum hafızasındaki terennümü hiç şüphe yok Mustafa Kemal Paşa’nın "Geldikleri Gibi Giderler" giderler sözüdür.

Milletçe mücadele döneminin sancıları, sorunları, enkazı, toplumun kültürel zayıflığı, eğitim, adalet ve ekonomi olarak yüzyılın gerisinde olunması ve bütün olumsuzlukların siyasi bir zeka, askeri bir deha, ilkeli ve kararlı bir duruşun neticesinde aşılması bir planın eseridir. Cumhuriyet ise bu planın tacı olarak Türk milletinin tarihine armağanıdır.

Sistemli bir şekilde gösterilen duruşun değerlerini yok edenler O günün aşırı yenilikçileri ile bugünün aşırı yalakalarıdır. Günlük ucuz siyaset, karşılığı olmayan ideolojik sloganlar, ucuz değerler savaşı, istişareden uzak devlet adamları, bir dönemde daha iktidarda kalabilmek için çırpınan irade, bunun uğruna toplumu ayrıştırmayı göze alan gözü dönmüşler…

30 Ağustos, tarihimiz açısından milletimizin hayati tehlikesinin sona erdiği Zafer'dir. Bu zafer Türk milleti önderliğinde büyük kumandan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının zaferidir. İçerden ve dışarıdan gelen tehditlerin savrulduğu, akıl ilkesinin kazandığı, millet iradesinin egemen kılındığı bu zaferin önemi halen anlaşılamamış olması da başka bir mesele. Dört taraftan işgal edilmiş topraklarımızdan, düşmanlarını söküp söküp atmış iradenin attığı temeller ne yazık ki son yıllarda birer birer derinden yaralanmış ve etkisini kaybetmiştir. Cumhuriyetin ilke ve inkılapları ile savaş içine girilmiş ideolojik çatışmalar üzerinden milleti esir durumuna düşürmüş, bayrak sevgisini kalplerde bırakmış, vatanın bütünlüğünü mültecilere teslim etmiş, sadakat üzerine kurulmuş sisteme alın teri ile çalışanları mahkum etmiş bir irade elbette ki yıkılacaktır.

Saltanatlarını yolsuzluk, hukuksuzluk, utanma duygusundan yoksun pedagoji üzerine kurmuş olanlar bilir ki bir gün Kral Çıplak' olacak. Ve gerçekler ortaya çıktığında temiz kimse kalmayacaktır.

Tarihimiz bize gösteriyor ki, milletlerin esirliği üzerine kurulmuş müesseseler, yıkılmaya mahkumdur. Ancak milletlerin sedengeçtileri var olduğu sürece hiçbir güç bu müesseselere karşı durmaya engel olamayacak.

Bu minvalde İstiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını, ülkemizin ve milletimizin bölünmez bütünlüğü için canlarını seve seve veren tüm aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, Milletimizin ve şanlı ordumuzun tüm mensuplarının iradesi karşısında saygı ile eğiliyorum..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Doğan Atmaca Arşivi