Bihter Köse Güllü
Eğitim bir meçhul değildir, olamaz!
Yayınlanma:
Güncelleme:
Bir ülkede eğitim siyaset tekeline alındıysa o ülkenin hali hiç de iyiye gitmeyecektir. Birileri başa gelir, başka birilerine inatla eğitimi kullanıp öç alır, kurumlar perişan halde afallayarak ne yapacaklarını şaşırırlar. Tam bir sistem kurup yola devam etmenin peşindeyken aniden başka bir kararla yine eğitim camiası şoka uğratılır... Bu işlerin bu kadar iki dudak arasından çıkan kararlara bağlı olmasına ve eğitim kurumlarının oyuncağa çevrilmesine gerçekten hayretle bakıyorum.
Hangi ülkede eğitim kurumlarının çalışma sistemleriyle bukedir oynanabilir ki?
Yıllarca meslek lisesi-düz lise-süper lise ayaklarına yatıldı, milyonlarca insan başka başka Bölümler okuyup hiç sevmedikleri meslekleri yapmak zorunda kaldılar. Yıllar içerisinde bir Sürü Saçma sapan kanun çıkarıldı Eğitimle ilgili ve hiç birisinde ne eğitimciler ne de öğrenciler oh diyemedi. Çünkü her karar bir menfaate dayandı ne yazık ki...
Şimdi de kapattıkları dershanelere tekrar özgürlük veriyorlar. Yarısı bin bir çileyle okula dönüştü alt yapısı hazırlığı belki de yetersiz olarak. Çünkü okul başka dershane başka...
Dershanelerin sisteme tekrar dahil edilip edilmeyeceğine göre mevzuat düzenlemesi yapılacak. Ancak bir yasal düzenleme yapılabilmesi için Hükümetin kurulması beklenmek zorunda. Okulların Eylül ayında açılacak olması, yasal düzenleme imkânının olmaması da sıkıntıları katlıyor.
Bu arada öğrencilere herhangi bir kayıt için acele etmemeleri söyleniyor bu da başka bir sıkıntı. Çocuk yaz boyunca nerede okuyacağının sıkıntısını duyacak.
Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Burhan Kuzu nun açıklamasına göre,
Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararın zamanlaması kötü. Çünkü Eylül 1 tarihinde yürürlüğe girecek bir yasa ve bir çok dershane de buna güvenerek bir takım işlemlerde bulundu. Şöyle bir çelişki var; AYM yürütmeyi durdurma kararını ret ediyor fakat davayı kabul edip kanunu iptal ediyor. Burada bir tezat var. Bu karardan sonra yürürlükten kaldırılan yeni yasa ile eski yasa geri gelmez. Mevcut zaten yok. Bir boşluk var, yeni yasa düzenlenmesi lazım. MEB, kanun bazında yeni bir düzenleme yapmadıkça eski dershaneler otomatikman kurulmaz.
Şimdi bu karışıklıkları çıkartıp ortalığı hallaç pamuğuna çevirmenin zararıyla karını bir teraziye koysak hangisi ağır basacak ve daha da kötüsü tüm bunlardan kimin canı yanacak en çok bunun ayırımının yapılması gerek.
Bu kararın önümüzde yapılabilmesi olası bir seçim gündemini nasıl etkileyeceğini merak ediyorum aslında. Her şey ne kadar açık ama ne kadar üstü Örtülü. Her şey, alınan her karar yağ mı yoğurttan, yoğurt mu yağdan meselesine döndü çoktan. Ama hiç olmazsa eğitimi, bu ülke geleceğini ayaklar altına almayalım...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.