Doğa Milli Değerimizdir, Değerini Bilmeliyiz

Doğa Milli Değerimizdir – Değerini Bilmeliyiz

Azin ranksch

Gaziantep her ne kadar bir Karadeniz kadar yeşil bir doğaya sahip olmasa da çok gizli güzelliklere de sahip. Her hafta sonu doğa ile buluşup kamp kurup doğa ile iç içe zaman geçirip aynı zamanda youtube kanalımız (Türkşah Ailesi ) için sizlerle paylaşmak üzere çekimler yapıyoruz. Bu nedenle kamp kurabilmek için daima yeni lokasyonlar keşfetme peşindeyiz. Dolayısıyla Gaziantep’te çoğu kişinin adını bile duymadığı ve tahmin bile edemediği yerleri keşfediyoruz. Her ne kadar youtube içeriklerimizde bu güzel bölgelerde kurduğumuz kamp videolarımızı paylaşsak da bölgeyi koruyabilmek adına lokasyon bilgisi paylaşmaktan kaçınıyoruz. Ne yazık ki insanların adım attığı yerler çok sürmeden çöplüğe dönüşüyor. İçerikler ve yazılarımızda, zaman zaman bu konuya deyinerek insanların bilinçlenmesini temenni ediyoruz.

Konumuza dönecek olsak, Gaziantep’te bulunan doğal güzelliklerin belediyeler tarafından yeterince sahip çıkılmaması ve değerlendirilmemesi açıkçası can sıkıcı. Tabi siyaset veya belediyecilik ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmadığım için bunu bir eleştiri olarak değil ancak bir serzeniş olarka sizlerle paylaşmak istediğimi de belirtmek isterim.

2009 yılında Gaziantep’e ilk yerleştiğimde uzunca bir süre bisiklet ile bölge doğasını keşfetmeye çalıştım bununla birlikte bisiklet kültürü geliştirme ve faydalı bir insan olmak adına ( Geçmiş köşe yazılarımdan da bildiğiniz üzere ) Gaziantep bisikletçileri Derneği (Turkuaz Bisiklet ) adında bir dernek kurdum. Öğrencilik yıllarımda imkansızlıklar içinde herhangi bağış ve destek almadan yıllarca elden geleni yaptım. Bisikletli gezi etkinlikleri, Bisiklet yollarının yapımı ve denetimi, işitme engelliler ile ilgili sosyal sorumluluk projeleri, zihinsel veya fiziksel engellilerin topluma kazandırıldığı özel çocuklar okullarında yıllarca gönüllü eğitimler vermek gibi çalışmalarım 2020 yılına kadar sürdü. Bu süreçte hiçbir kar amacı gütmeden vatana millete faydalı olmak için elimi her taşın altına koymaktan çekinmedim. Ancak ne yazık ki bu süreçte defalarca başvurduğum halde Gaziantep belediye başkanlarımızı ziyaret edemedim ( Bir çok ilde ziyaret edebildiğimiz halde). Ve ne yazık ki Kültür ve turizm müdürlüğü dahil olmak üzere bir çok kurumun yanımızda durmadığını ve verilen sözlerin yerine getirilmediğine de şahit oldum. Bu olumsuzluklar zamanla bizim enerjimizi tüketse de biz dünyayı güzelleştirmekten vazgeçmek istemedik. Dolayısıyla yapabileceğimiz ne varsa onu yapmak için elimizden geleni yapmaktayız.

Gaziantep'in doğasını bisikletle keşfettiğim yıllarda, Gaziantep Offroad Kulübü'nden Göktuğ Güzelbey adında çok değerli biriyle tanıştım. Donanımlı offroad araçlarıyla doğa gezilerine katıldım. Yaklaşık 15 Jeep ile birlikte bir çok ilginç doğal bölgeyi ziyaret ettik. Gaziantep'in cennet gibi bitki örtüsüne sahip bölgelerini görmek beni şaşırtmıştı. Bir çoğu yükseltilmiş ve donanımlı arazi araçlarıyla zorlu geçitlerden geçtiğimiz anlar olmuştu. Bu deneyimler, Gaziantep hakkında düşüncelerimi değiştirdi. Babamın eski dağcılardan olması ve bir jipe’e sahip olmasıyla birlikte henüz annemin karnında dağcılığa ve doğa ile iç içe olmam, kalbimde daima bir doğa sevgisi olan biri olarak bende bir gün bir Jip alıp doğayı adım adım görmek, yaşamak ve hissetmek istiyordum. Tâ ki son yıllarda bunu gerçekleştirdim.

Zamanla gerek bisikletle gerek Jip ile gerek yürüyerek keşfettiğim çok ilginç doğal bölgeler oldu. Yeri geldi içinde karideslerin yaşadığı bir mağara buldum, yeri geldi çeşitli hayvanların yaşadığı bakir bir orman buldum. Ormanların derinliklerinde binlerce yıllık büyük su kuyusundan tutun milyon yıllık fosillerin yer yüzünde bulunduğu yerlere kadar, ve hatta karabatakların, leyleklerin,Kurtların, çakalların ve ceylanların olduğu bölgelerde kamp kurdum. İnanamazsınız ki bunların hepsi Gaziantep’teydi hem de merkezden en fazla 40 km mesafede. Fakat ne yazık ki zamanla bunların yok olmasını da gözlerimizle görüyoruz. Gaziantep’te Erikçe ormanlarının içinde büyük bir villa sitesi yapıldı. Aynı ormanda karideslerin yaşadığı binlerce yıllık mağaranın içine toprak doldurarak yok edildi ve aynı ormanda her sene 100lerce ağaç kesilip satılıyor. Gaziantep’in cenneti olan muazzam kıyısı olan bir gölün etrafına tırlarla toprak döküldü ve kullanım dışı edildi, nice ormanlarda devamlı olarak ağaç kesilip ihale ile satılıyor ve bu milli değerler gözlerimizin önünde yok ediliyor.

Bu konularda herhangi yetkiye sahip olsaydım bu bölgeleri çok güzel şekilde değerlendirirdim. Bahsettiğim mağara çok güzel bir turistik cazibe merkezi olabilirdi( Hemen üst taraflarında kaya mezarları ve tapınak var ). Tarih ve doğayı adeta kucaklamış bir şehirde yaşıyoruz ama hiç kimsenin bunlardan haberi yok. Mesela bahsettiğim gölün kenarını karavan ve kampa açık bir bölgeye çevirebilirdik. Nice tatil şehirlerinde hayranlıkla bakılan bölgelerle kıyasladığımda eksiği olmayıp fazlası olan bölgelerimiz var. Ama ne yazık ki ne sahip çıkılıyor ve ne değerlendiriliyor. Ve hatta Burç göleti gibi nice huzurlu ve güzel yerlerin girişini halka kapatarak insanlar bu güzelliklerden mahrum bırakılıyor.

Bütün hüzünlerime rağmen dünyayı güzelleştirmeye çabalayan herkesi selamlıyorum. www.yenicizgihaber.com

(Türkşah Ailesi Youtube Kanalı Sahibi : Âzin )

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Azin Rakhtshah Arşivi