CAN BOĞAZDAN GELİR, BOĞAZDAN GİDER

İyi yaşam, sadece sağlıklı beslenme değil, hayatı tüm yönleriyle ele alarak bedensel ve ruhsal iyilik halidir. Her gün alışkanlıklarımız biraz daha değişiyor, yeni besinlerle tanışıyoruz, bazı besinleri unutuyor veya her zaman hayatımızda olanları daha fazla önemsemeye başlıyoruz.

 Sabah yataktan çıkmak çok zordur, sabah kahvesi olmadan çalışamazsınız, öğleden sonrası rehaveti sizi, günü kurtarabilmek için şekerli atıştırmalıklara ve içeceklere yöneltir... Bunlar tanıdık geliyor mu? Her zamankinden daha meşgulüz. Her şeyi aynı anda yapan bir kuşak! İşi, ev yaşantısını, ilişkileri, aileyi ve sosyal faaliyetleri bir arada yürütmeye çalışıyoruz... Bu kadar bitkin hissetmemiz boşuna değil! İyi bir gece uykusu, kendimizi tazelenmiş ve enerjik hissetmemiz için gerekli olan tek etken değil. Yediklerimiz de aynı zamanda bedenimizi zinde tutması için çok büyük bir rol üstleniyor. Doğru yiyecekleri seçmek, gün boyunca sahip olduğumuz enerji seviyelerimiz üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Ancak çoğunlukla, kendimize bakmak, günlük fırtınalı programımızdaki önceliklerin en sonunda geliyor. Doğal şekilde enerji veren gıdalar yerine çikolata, gazlı içecekler ve kafein gibi hızlı çözümleri tercih etmek, enerji seviyelerimizi arttırmanın basit bir yolu!

 Uzmanlar tarafından açıklanan faydalı birkaç bilgi paylaşalım.

10 Enerji Veren Yiyecek

   1- Yulaf: Yulaf, kalsiyum, potasyum ve magnezyum açısından zengindir. Aynı zamanda enerji seviyesini yükselten B vitaminleri içerir.

   2- Sert Kabuklu Yemişler: İyi yağların yanında, protein, vitamin ve minerallerle dolu olan sert kabuklu yemişler, enerjiniz azaldığında tüketebileceğiniz ideal atıştırmalıklardır. Badem, enerji artıran mineraller olan magnezyum ve kalsiyum içerir. Ceviz, potasyum, çinko ve enerji verici demir açısından zengindir. Yer fıstığı, B6 vitamininin iyi bir kaynağıdır.

   3- Meyveler: Bol miktarda C vitamini, antioksidanlar ve lif içeren meyveler, enerjiyi artıran bir atıştırmalık türüdür.

   4- Sebzeler: Annem her zaman "yeşillikleri ye, yararlıdır" derdi, yalan da söylemezmiş! Enerji için önemli bir mineral olan demirden bol miktarda içeren brokoli ve ıspanak, pırasa ve Brüksel lahanası gibi gıdaların tümü, enerjiyi üst seviyelere çıkarır. Ayrıca sebzeler, vücudunuzun ihtiyacı olan temel vitamin ve mineralleri verir. Tatlı patates de, yüksek karbonhidrat ve enerji için hayati öneme sahip olan A ve C vitamini içeriği ile iyi bir seçimdir.

   5- Tam Tahıllar: Beyaz pirinç, ekmek ve makarna yerine tam tahıllı türlerini tüketmek, kan  şekeri seviyelerinizi dengede tutmanıza yardımcı olacaktır.

   6- Balık: Balık, çok iyi bir protein ile çok çeşitli vitamin ve minerallerin kaynağıdır. Somon, uskumru, alabalık, taze ton balığı ve sardalya gibi yağlı balıklar, gıdaları enerjiye dönüştürmek için önemli vitaminler olan B6, Niyasin (B3) ve B12 vitaminleri açısından zengindir.

   7- Yağsız kırmızı et: Kırmızı et kimi zaman kötü olarak nitelendirilir. Ancak yağsız kırmızı et, vücudun enerji için hayati bir öneme sahip olan protein ve demir gibi eksikliklerini gidermeye yardımcı olabilmektedir.

   8- Fasulye ve mercimek: Enerjiyi yavaş bir şekilde açığa çıkarır. Yüksek miktarda lif içerir. Bu nedenle daha istikrarlı bir şekilde enerji verir.

   9- Yumurta: Vücudumuzdaki proteinlerin yapı taşı olan 9 temel amino asit içermesi nedeniyle tam protein kaynağı olarak adlandırılabilecek nadir gıdalardan biridir. Bu amino asitler yeni kas dokuları oluşturmak ve hasar gören dokuları onarmak için hayati bir önem taşır.

   10- Sarımsak: Bolca sarımsak yemek, kokusu nedeniyle sizi pek de popüler bir insan haline getirmeyebilir. Ancak sarımsağın sağlığa faydaları yüzyıllardır bilinmektedir. Bu güçlü bitki, yorgunluğun azalmasına ve enerji seviyesinin yükselmesine yardımcı olabilmektedir. Ayrıca kalp sağlığı ve kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesi ile ilişkilendirilmektedir.

Bağırsaklarımızın En Büyük Dostu: Probiyotikler

 İlaç Niteliğinde İyileştirici Besinler

  • Beyin: Balık-Ceviz
  • Göz: Yumurta-Havuç
  • Kalp: Erik suyu-Domates
  • Akciğer: Brokoli
  • Bağırsak: Yoğurt
  • Cilt: Yeşil çay
  • Kemikler: Süt-Kereviz
  • Kaslar: Yumurta-Muz-Kırmızı et
  • Saçlar: Yeşil renkte sebzeler

Hayatımıza Renk Katalım

  • Beyaz Renkli Besinler: Bağışıklık
  • Yeşil Renkli Besinler: Toksin Atıcı
  • Sarı Renkli Besinler: Güzellik
  • Turuncu Renkteki Besinler: Kanserden Koruyucu
  • Kırmızı Renkteki Besinler: Kalp sağlığı
  • Mor Renkteki Besinler: Uzun Bir Ömür

 Düzenli Egzersiz Sağlığımızı Korur

  • Kemikleri kasları kuvvetlendirir

  Bağışıklık sistemini güçlendirir

 Kilo kontrolüne yardımcı

  Beyin fonksiyonlarını geliştirir.

Bedenimizi iyi tanıyıp doğru ve faydalı besinlerin tüketimini arttırmaya özen gösterelim.   “Can boğazdan gelir, boğazdan gider.”  Beslenme hayatımız için mühim önem taşır, bu sözü bedenimizin felsefesi yapmayı unutmayalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Betül Erikçi Arşivi