Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu
Salgın hastalıklar Tarihi ve Koronavirüs Salgını...
Salgın hastalıklar Tarihi ve Koronavirüs Salgını...
Koronavirus artık memleketimizde. Tüm dünyada yaygın olarak görülmeye başlayan hastalık ilkin Çin'de görülmüştü. Dünya Sağlık Örgütü Koronavirus salgının artık kıtalararası olduğunu belirterek pandemi olduğunu ilan etti. Çin, virüsün yayılmasını kontrol altına almış görünüyor. Hastalık bugünlerde en çok İtalya'da ölümlere yol açıyor. Tüm Avrupa ve ABD hastalıktan etkilenmiş durumda.
Salgın hastalıklar dünya tarihinin belli köşe taşlarını oluşturuyor. İlk çağlardan başlayarak dönem, dönem görülen veba salgınlarında dünya nüfusunun bazen yüzde onbeşi kaybedilmiş. 16. yüzyıldan itibaren görülen kolera salgınlarında, günümüze kadar milyonlarca insan hayatını kaybetmiş. Virüslerin neden olduğu en büyük salgın ise meşhur İspanyol gribi. Birinci Dünya savaşında toplam savaş sırasında, 8,5 milyon kişi hayatını kaybetmiş iken, H1N1 virüsünün neden olduğu, 1918-1920 arasındaki bu salgında, tüm dünyada 50 milyon kişi hayatını kaybetmiş. Esas olarak ABD'den Avrupa'ya savaşmak için giden askerlerde görülen grip, tüm Avrupa'yı ve dünyayı sarmış. Hastalığa İspanyol gribi denmesinin nedeni, İspanya 1. Dünya Savaşına katılmadığı için ülkede sansür olmadığı için , Grip salgını ile ilgili haberlerin ilk kez İspanya'da yayınlanmasıdır.
Salgın hastalıklarda olağanüstü önlemler gerekiyor. Bu nedenle ülkemizde de okullar tatil edildi. Bugün yarın yeni önlemler de hayat geçebilir. İtalya önlemleri geç aldığı için çok hızlı yayılma oldu deniyor. Koronavirus esas olarak hava yoluyla, havada asılı su baharı parçacıklarına tutunarak , insandan insana bulaşıyor. Alkollü dezenfektanlar, Hidrojen peroksit(H2O2) ve klorlu dezenfektanlar ile virüs canlılığını kaybediyor. Virüsler diğer mikroplardan daha fazla bulaştırıcı özelliğe sahip. Örneğin çocuklarda çok fazla öldürücü özelliği olmayan Su çiçeği virüsü çok hızla insandan insana bulaşır. Grip virüsleri her sene evrimleşerek, yeni suşlar oluşturur. Bu nedenle her yıl Grip aşıları yenilenir.
Koronavirüs salgını tüm dünyaya olduğu gibi bizlere de virüsleri ve evrimin önemini bir kez daha öğretti. Bilimsel gerçekliklerden hareket ederek koronavirusa karşı önlemler alırsak bu virüs salgınını çok zarar görmeden atlatabiliriz. Çin, bunun örneğini çok güzel bir şekilde verdi. "Bize birşey olmaz abi" diyerek bilimsel gerçekleri bir yana itersek, tüm ülke olarak sıkıntılı günler yaşayabiliriz. Aklımızı başımıza almanın, bilimin ışığında davranmanın zamanıdır.
ercankosmanoglu@hotmail.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.