Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu

Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde, Kadınlarımızın Durumu…

Dünya Emekçi Kadınlar Gününde, Kadınlarımızın Durumu…

8 Mart 1857’de, günde 15-16 saat çalışan ancak çok düşük ücret alan Amerikalı Dokuma İşçisi Kadınlar; daha iyi yaşama koşulları, eşit işe eşit ücret ve 8 saatlik işgünü talepleriyle greve çıktılar. Parababalarının bugün de yaptığı gibi, grev zorla ve kanla bastırıldı. 129 emekçi kadın yakılarak katledildi. Üzerinden 163 yıl geçti. Dünya’da kadınlar hala zor durumda. Pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de kadınlar zor koşulları yaşıyorlar. Ülkemizde kadın cinayetleri geometrik bir hızla artıyor. 2017’de 409, 2018’de 440, 2019’da 474 kadınımız cinayetlere kurban gitmiş.

İnsanlık tarihinin başlangıcında anacıl düzen egemendi. Bir milyon yedi yüz bin yıl önce insanlığa geçişte, insan soyunun ortaya çıkmasında; dişi cinsiyet başrolü oynamıştır. Soy, kadının üzerinden geliştiği için kadın, önderdi, saygı duyulandı. Kadın on bin yıl öncesine kadar insanlığa önderlik etmiştir. Bu önderliğini de hiçbir zaman karşı cinsiyet olan erkeği sömürmek için kullanmadı, kullanamazdı da. Çünkü bu Anacıl Düzenin hâkim olduğu İlkel Komünal Toplumun doğasına aykırıydı. Bu gün yaşadığımız düzende kadınlarımız ikinci sınıf muamelesi görüyor. Kurtuluş Savaşımız ve ardından Cumhuriyet’in ilanı ile ülkemize getirdiğimiz laik düzen gün geçtikçe aşındırılıyor. Bu aşındırmada en çok zararı kadınlarımız görüyor. Kadınlarımızın üretim alanlarından çekilmesi, eve mahkûm edilmesi sonucunda kadınlarımızın ekonomik gücü elinden alınmış oluyor. Bir ailede erkekler, bilinçsizce hayatta yaşadığı her sıkıntıda kadını ezebileceğini düşünebiliyor. Gençler arasında kadın-erkek ilişkisinde eşit ve sevgiye dayalı bir temel oluşturulamıyor. Kadınlarımız okul kitaplarında ayrımcılığa uğruyor. Başını örtmeyen kadın için, huysuz, çocuklarına kötü davranan kadın imajı çiziliyor. Kadınlarımız, hayatın pek çok alanında tacize uğruyor. Kadın cinayetlerinin yargılamalarında katillere iyi hal indirimi uygulanıyor. Yargılamalarda ortada olan pek çok delil ortaya çıkartılmıyor, kullanılmıyor. Bunun en göze batan örneklerinden biri de Aysel ve Bekir Şahin arkadaşlarımın kızları sevgili Feray Şahin’in cinayeti davasıdır. Feray’ın davasında soruşturma derinleştirilmemiştir. Katil zanlısı tahliye edilmiştir.  Feray’ın davası hepimizin davasıdır.

8 Mart gününde bugün, Real Market ve Makromarket’in kadın işçileri de alanlarda idi. Real Market işçileri 31 aydır Metrogross marketten tazminatlarını istiyorlar. Makromarket işçileri de tazminatsız olarak işten atıldılar, onlarda tazminatları için bugün hep birlikte eylemdeydiler. Bu eylemler bize kadın-erkek birlikte mücadelenin gerekliliğini ve ne kadar doğru olduğunu tüm halkımıza gösteriyor. Kadını Erkekten ayıran bu düzen ancak, Kadın-Erkek elele, birlikte verilen mücadele ile değiştirilir.

ercankosmanoglu@hotmail.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu Arşivi