Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu

Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu

Real Market İşçileri Hepimiz İçin Direniyor!

Metrogross Market gruba bağlı bir Hipermarket zinciri olan Real Marketler hileli bir şekilde, Beğendik’e satıldıktan sonra içi boşaltılır ve iflas ettirilir. 1700 işçi tazminatsız olarak kapının önüne konur. İşçilerin yıllardır aidat ödedikleri Türk-İş’e bağlı Tez KOOP İş sendikası işçiye sahip çıkmaz.  Direniş ve eylemlerle hakkınızı almazsınız, kaderinize razı olun derler. Bu patronla işbirliği yapmaktır. Asliye Ticaret mahkemesinin verdiği iflas kararı İstanbul Bölge adliye Mahkemesi 17 HUKUK dairesi tarafından 27.07.2017’de iptal edilir. Bir anlamda iflasın hileli olduğuna karar verilmiş olur.  İş hukuku Uzmanı bilirkişi Hukuk Profesörü  Fevzi Şahlanan’ın bilimsel görüşüne göre Real Hipermarketlerin, Beğendik’e satıldığı 2014 yılına kadar olan süreden Metro Grup AG ve Metro Gross Market ve Mediamarkt da sorumludur.  Real Hipermarket, 2017 Ağustos ayından beri DİSK’e bağlı Nakliyat İş sendikası öncülüğünde örnek bir direniş sergiliyorlar. Bu dönemin büyük bir bölümünde olağanüstü hal yaşanmasına rağmen direnmeyi bir an olsun bırakmadılar. Direnişler Metrogross market önlerinde yapılıyor. İlk zamanlar Metrogross market içinde de kasa kilitleme eylemleri yapılıyordu. Şu anda Metrogross Market önlerinde eylemler yapılıyor. Genellikle güvenlik güçleri bu eylemleri izliyor. Metrogross market de örgütlü DİSK’e bağlı Sosyal İş sendikası, sınıf dayanışması yaparak Real Market işçilerinin eylemlerine sahip çıkmak yerine, basına ve kamuoyuna Real Market İşçilerinin eylemleriyle bir ilişkimiz yoktur açıklaması yaparak bir anlamda İşverene destek olmuştur. Ortada açık bir haksızlık var iken işveren tarafını tutuyor. Eylemler Mediamarkt mağazalarının içinde de yapılıyor, işçiler mağaza içinde kasa kilitleme eylemleri yapıyorlar, alışveriş yapmaya gelen müşterileri uğradıkları bu zulüm nedeniyle o mağazandan alış veriş yapmamalarını istiyorlar.

23 aydır süren bu direniş aslında hepimiz için de yapılıyor.  “Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır” diyoruz. Günümüzde işten atılıp tazminatın alamayan pek çok işçimiz var .  Dört yıl önce Gaziantep’te binin üzerinde Akteks işçisi tazminatın alamadan kapının önüne konmuştu. Real Hipermarket işçilerinin her hafta aralıksız, bayram seyran demeden yaptıkları bu eylemler medya tarafından görmezden geliniyor. Kendini solcuyum emekçiden yanayım diyen pek çok sendika, parti, meslek odası bu direnişi görmüyor. Yıllardır içinde bulunduğum, mücadele ettiğim meslek odam, Türk Tabipleri Birliği ve TMMOB (Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği) da bu direnişi görmezden geliyor. Bu şekildeki davranarak işverenden yana oldukları gerçeği ortaya çıkmış oluyor. Günümüzde adında emek olan çalışma grupları güya işçi direnişlerini rapor haline getiriyorlar. Bu utanmazlar da Real Market İşçilerinin direnişlerini görmemezliğe geliyorlar. Yani ortada gerçek bir işçi direnişi var, uzun soluklu bir mücadele ve sokakta geçiyor.  İşçiden emekçiden yana gözüküp, gerçek işçi direnişini görmeyenler sermayenin, parababalarının adamıdır. Gerçek budur. Real Market İşçilerini direnişi geçen iki yıl boyunca pek çok direnişi beraberinde sürükledi. Tazminatlarını almayan Makromarket ve Uzel Makine işçileri de artık her hafta birlikte eylem yapıyorlar. Bugün İstanbul’da  dört ayrı yerde birlikte eylem yaptılar.

Nakliyat İş sendikası kendi işkolunda olmamasına rağmen bu eylemlere destek veriyor, önderlik yapıyor. Gerçek bir İşçi Sınıfı sendikacılığı yapıyor. Olması gerekeni yapıyor. Vatandaş olarak bizler Real Market İşçilerinin direnişine sahip çıkmak zorundayız. Bizler emekçiler olarak, çıkarlarımızın ortak olduğunu görmek zorundayız. Örgütlü mücadeleyle, haksızlığa karşı nasıl durulduğunu görüyoruz. Hepimizin başına benzer bir durum gelebilir. Bu nedenle Real Market İşçilerinin sesine kulak vermeliyiz. Real Market İşçileri bizlerden şunu istiyor: “Metromarket ve Mediamarkt mağazalarından alış-veriş yapma zülme ortak olma”

ercankosmanoglu@hotmail.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu Arşivi