Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu
Popüler Beslenme Kültürü...
Ülkemiz ciddi bir ekonomik kriz içinde. Zaten yıllardır ekonomimiz hiç düzelmedi. Eski günleri özlemle arar hale geldik. İşsizlik ve Pahalılık her geçen gün daha da artıyor. Hayat vatandaş için her gün daha da zorlaşıyor. Bu ahval ve şerait içinde halk olarak tüketim alışkanlıklarımızı daha çok gözden geçirmek zorunda kalıyoruz.
Yıllar içinde beslenme alışkanlıklarımızda büyük değişiklikler oldu. Çocuklarımızı bizlerin beslendiği gibi besleyemiyoruz. Çocuklar bizlerin ve çevrenin etkilemesiyle, kendileri için yararlı olmayan besinleri, daha çok tüketiyorlar. En sık karşılaştığımız durum çok erken yaşta çocukların çikolata, kızartma ve cips tüketmeye alışması. Bu yiyecekler çocuklarda doygunluk yaratarak diğer besinlerin alınmasını engellemiş oluyorlar. Esasen süt , yoğurt, yumurta , kırmızı et, baklagiller, beyaz etler tüketmesi gereken çocuk bu besinleri alamadığı büyümesinde sorunlar oluyor, çok sık hastalanıyor, mide-bağırsak düzeni bozuluyor. Daha sonraki yıllarda da bu alışkanlıkları düzeltmek çok zor oluyor. Çünkü yaşamın ilk yıllarındaki tatlar pek unutulmuyor. Beslenme alışkanlığının ilk çocukluk döneminde kazandırılması gerekiyor.
Ekonomik koşullar toplumun büyük kesiminde, yetersiz beslenmeye neden olurken, popüler beslenme kültürünün de etkisiyle yanlış beslenme örnekleri giderek çoğalıyor. Örneğin yaşadığımız her türlü olumsuzluğa karşın, halk olarak pek çok meyveye hala ulaşabiliyoruz. Meyve yerine, çocuklara hazır meyve suları vermek büyük bir yanlış . Özellikle güney illerimizde ve Gaziantep'te başlayıp tüm ülkeye yayılan dürüm alışkanlığı başka bir yanlış. Yapılan araştırmalar ülkemizde özellikle karbonhidrat tüketiminin aşırıya kaçtığını gösteriyor. Bu durum da karşımıza aşırı şişmanlık olarak çıkıyor. Zaten en çok ekmek tüketiyoruz. Ucuz olsun diye tavuk dürüm çok yenir hale geldi. Oysa tavuk etlerimiz doğal ortamlarda üretilmiyor. Kırmızı etin çok pahalı olması, sağlığımız için çok gerekli olan bu eti yememizi engelliyor. Bu durumda en iyisi balık yemek. Gaziantep'te balık yeme alışkanlığı zayıf.
Her yaşta özellikle de çocuk yaşlarda beslenme çok önemli. Sağlımızı etkileyen en temel koşullardan birisidir beslenme. Herkes böyle besleniyor diye abur-cubur, ıvır-zıvır yemek sağlımızı bozar. Yeterli olarak et, süt, yoğurt, yumurta, baklagiller, balık, meyve ve sebze tüketmek bizi pek çok hastalıktan koruyacaktır.
ercankosmanoglu@hotmail.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.