Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu
Küba Dünya’ya Meydan Okuyor…
Yayınlanma:
Güncelleme:
Küba bilim ve sağlık alanında, dünya’ya meydan okuyor. Geçen hafta içinde, Küba’da akciğer kanserine karşı aşı (CimaVax-EGF) geliştirildiği açıklandı. Kübalı bilim insanları onyıllara dayanan araştırmaları sonunda akciğer kanserine karşı etkili bir aşı geliştirdiler. Tüm dünyada ilgiyle karşılanan aşıyla ilgili çalışmalar, başta İngiltere ve Kanada olmak üzere diğer ülkelerde de yürütülmeye başlandı. Aşı ABD Onkoloji çevrelerince de ilgiyle izleniyor.
Nasıl oluyor da ambargolara rağmen Küba’da bu kadar üst boyutlu araştırmalar yapılıyor? Sosyalizm, sol öldü bitti derken, sosyalist bir ülke en üst aşamada bir bilimsel üretim yapıyor. Buna, sosyalizmin gücü demek gerek. ABD ve diğer ileri kapitalist-emperyalist ülkelerde sağlık alanında yeni bir ilaç geliştirmek, uluslararası tekellerin iznine bağlı... Bu tekeller, bağımsızca bir bilim üretilmesine engel oluyorlar. Kendi ürettikleri ilaçların, diğer ilaçlarla karşılaştırılmasına bile engel olabiliyorlar. ABD gibi emperyalist ülkeler, silah sanayine milyar dolarları yatırıp, milyar dolarlarca silahı bizim gibi ülkelere satıyorlar. Dünyanın birçok noktasında sürdürülebilir bir istikrarsızlık, hedefliyorlar. Bu gün bilim insanları, silah sanayine harcanan paranın, onda birinin kanser tedavisi araştırmalarına ayrılsa, kanserin tedavisinde büyük adımlar atılabileceğini söylüyorlar. Emperyalist düzen, kendi kendini bitirdiği gibi, tüm insanlığı da insanlığından çıkaran bir düzendir. Bu gün Suriye’de, Irak’ta ve Afganistan’da insanlık dışı manzaralar bu düzenin dramatik sonuçlarıdır.
Küba, sağlık alanında ileri bir ülke durumunda. Kişi başına düşen sağlık harcamalarına oranına göre, yaşam süresi en uzun olan ülke Küba. Bizde sağlıktan para kazanılsın diye, özel sağlık sistemi aşırı özendiriliyor. Performans düzeniyle sağlık çalışanları arasına nifak sokuluyor. “Paran var mı? Sağlık hizmetlerine ulaşabilirsin” deniyor. Küba’ya stajyer olarak giden Christian Ramers adlı Tıp öğrencisi Küba’yı şöyle anlatıyor. “Öyle bir toplum düşünün ki, her vatandaşın sağlık hakkı devletin sorumluluğunda. Düşünün ki doktorunuzu istediğiniz sıklıkta para ödemeden görebiliyorsunuz. Düşünün ki tek bir elden bakım ve koruyucu sağlık hizmetleri her köşe başındaki hekimlerce yürütülebiliyor” (1).
İşte böyle bir ülke Küba. İnsanlık adına bilim üreten, insanlığı bir adım daha ileri götürmek için, her türlü fedakârlığın yapıldığı bir ülke…
1) Mustafa Çetiner, Güncel Tıp Cumhuriyet Bilm ve Teknik Dergisi (31.01.2014)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.