Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu

Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu

Kantinlerde Denetimli Serbestlik Çocuklarımızı Hayattan Koparıyor...

Geçen Hafta  Ankara Keçiören'de bir ilkokulda Mert Yağız Köksal isimli 1. sınıf öğrencisi çocuk şırınga çikolata yerken hayatını kaybetti. Bu ölümden sonra Diyarbakır'da başka bir ilkokulda 7 yaşındaki Umut Bilgi adlı çocuk, şırınga çikolata yüzünden hayatını kaybetti. Bu olaylardan sonra  zabıta ekipleri okullarda şırınga çikolata denetimlerine çıkıyorlar. Okul kantinlerinde bu çikolatalardan satıldığı görülüyor. Televizyon muhabirleri de bu denetim sırasında bulunuyor. Denetim sırasında şırınga çikolata satan bir bakkal , bu çikolataların Tarım Bakanlığı tarafından ruhsat verilen bir besin olduğunu söyledi. Gerçekten de durum böyle. Olayın iki yönü var. Birincisi Tarım Bakanlığının gıda denetimlerini doğru dürüst yapmaması. Eskiden Sağlık Bakanlığında olan bu denetimler, Tarım Bakanlığına geçti. Üretim aşamasında ve sonrasında yapılan denetimler çok yetersiz. Günümüzde pek çok ruhsatsız olarak ambalajlı gıda maddesi üreten pek çok yer var. Ambalajın üzerinde adresi, telefonu olmayan gıda ürünleri pek çok yerde satılıyor. Belediyeye bağlı Zabıta ekipleri de bu denetimleri usulüne uygun şekilde yapmıyor. Öte yandan Okullarda çok daha fazla gıda denetimi yapılması gerekirken, bu denetimler  yapılamıyor. Kantinciler ile okul yönetimleri arasında sıcak ve sempatik ilişkiler kurulması, bu denetimlerin yapılmasını engelliyor. Aslında Haziran 2019'da Tarım Bakanlığının yayınladığı bir tebliğde Okul Gıdası logosu uygulaması getirilmiş. Tüm gıda maddelerinde bu logonun olması gerekiyor. Tarım Bakanlığı da bu şekilde daha kolay bir denetim yapma olanağına kavuşmuş olacak deniyor. Ama bu tebliğ hala uygulanmıyor.

            Ülkemizde, genelde her yerde bir denetim eksikliği var. Okul servis araçları ve taksi şoförleri denetimini bu konuda diğer örnekler olarak gösterebiliriz. Okullarda şırınga çikolataya bağlı ölümler olduktan sonra denetim gösterisi yapılması, bunların da televizyonlarda gösterilmesi bir anlam ifade etmiyor. Okullarımız çok kalabalık. Aslında pek çok okulda, pek çok kaza meydana geliyor. Kendi okuduğum ilkokul, ortaokul ve lisenin içinde şimdi en az iki okul daha var. Çocukların dar alanda yaşadığı, nefes alamadığı, tuvaletlerine gidemediği bir okul düzeni gerçeği var. Gerçeklerin üzerinden atlanarak sorunlar çözülemez.

            Şırınga çikolatadan yüzünden yaşanan öğrenci ölümleri, okullarda süregelen denetimli serbestlik sonucunda meydana gelmiştir. Denetim yapılıyormuş gibi gösterilip, denetimlerin kağıt üzerinde yapıldığı bir düzende yaşıyoruz. Vatandaş olarak çocuğumuza sahip çıkmak için, ilkönce bu gerçeği görmek ve değişmesi için veliler olarak bir araya gelmemiz ve mücadele etmemiz gerekiyor.

ercankosmanoglu@hotmail.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu Arşivi