Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu
Kamil Ocak Stadı Yıkıldı, İyi mi Oldu?
Memleketin neredeyse bütün büyükşehirlerindeki stadlar yıkılıp yerine TOKİ tarafından ticari binalar yapıldı. Pek çok ilde Mimarlar, Mühendisler başta olmak üzere pek çok demokratik kitle örgütü, sendikalar bu yıkımlara karşı çıktı ama durduramadı. Gaziantep şehri de bundan nasibini aldı. Gaziantep’te başta kitle örgütleri olarak Kamil Ocak Stadı yıkılmasın dendi. Yıkılması gerçekleşince, burası mutlaka yeşil alan olsun dendi. Büyükşehir belediyesi bu öneriyi kabul eder gibi yaptı, sonra vaz geçti. Proje daha da büyütülerek Valilik binasının yıkılması da projeye eklendi. Demokrasi meydanını da ortadan kaldıran, yüksekliği Gaziantep Kalesini bile geçen bir büyük Cami ve ticari alanları içeren proje geçen hafta içinde Kent konseyinde görüşüldü. Burada Mimar Mühendis odaları ve diğer demokratik Kitle Örgütü temsilcileri bu projeye karşı olduklarını dile getirdiler. Bu projenin, imar planı örnekleri yerel gazetelerde ve sosyal medyada yayınlandı Gaziantep’te bulunan pek çok diğer meslek odaları, sendikalar ve dernekler bu projeye karşı olduklarını dile getiriyorlar. Bu amaçla her meslek örgütünün, sendikaların ve dernek temsilcilerinin tüzel kişilikler adına ve ayrıca kişilerin kendi adlarına Büyükşehir belediyesine dilekçe vermesi isteniyor.
Gaziantep’te 15 yıl önce güzelim Fuar alanı, Otel ve Alışveriş Merkezi yapılmıştı. Şimdi şehrin kalbinde, tüm yolların merkezinde böyle bir projenin hayata geçirilmesi, trafiğin doğu-batı ve kuzey-güney yönünde kesilmesi anlamına geliyor. Benim gördüğüm kadarıyla Gaziantep en çok tarihi eserler ve özellikle tarihi camilerimizin ayakta kaldığı, İstanbul’da sonra en önemli şehir durumundadır. Her yıl milyonlarca turist şehrimizi ziyaret etmektedir. Bu proje şehir halkı olarak bizleri zor durumda bırakacağı gibi, turizm açısından da büyük sıkıntıya neden olacaktır. Ayrıca Kamil Ocak Stadının yıkılarak, yeni stad yapılması nasıl büyük bir israfsa Valilik binasının yıkılıp yenisini yapılması da büyük bir israf olacaktır.
Tüm memlekette olduğu gibi ilimizde de vatandaşlar olarak işsizlik ve pahalılık cenderesi içinde yaşıyor iken, şehrimizde yaşamayı daha da zorlaştıracak böyle bir projeye şehrin öncelikle mimar mühendisleri karşı çıkıyor. Vatandaş olarak bizler de çevremizde neler olduğunu görmek zorundayız. Gaziantep’in ulaşım, içme suyu, aşırı yapılaşma, çevre kirliliği gibi pek çok sorunu ortada iken, böyle bir proje bu şehirde yaşamayı daha da güçleştirecektir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.