Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu
Duble Yollar Trafik Kazalarını Önlemiyor!
Yayınlanma:
Güncelleme:
Kurban Bayramının dokuz günlük olması, yollarda araba kalabalığını daha da artırdı. Trafik kazalarında çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu ana kadar 134 ölü, 814 yaralımız var. Çok ağır bir tablo bu. AKP’nin kıdemlilerinden Burhan Kuzu “Bu bayramda, trafik kazaları, rekor kırdı, yaklaşık 100 ölü var. oysa biz duble yol yaptık. Tedbirsizlik had safhada” diye twitter mesajı atmış. Düz bir mantıkla hareket edersek bu görüşe doğru diyebiliriz. Ama vatandaşın tedbirsizliğinden de, 13 yılı aşkın iktidarı olan bir zihniyetin sorumlu olduğunu da söylemek lazım. Ayrıca sorunu yalnızca vatandaşın tedbirsizliğiyle açıklamak doğru değil. Çok basit bir örnek; On yıllardan beri Gaziantep-Kahramanmaraş demiryolu hattına tren konacaktı. Altyapısı hazır olan bu hat şu an kullanılmaz halde. Zor koşullarda bin bir emekle var edilen, pek çok demiryolu hattı kullanılmıyor ya da çok az kullanılıyor. Yanı başımızda olan iki büyük şehir; Adana-Mersin hattında yolcu ulaşımının büyük kısmı tren ile sağlanıyor. Eskiden Mersin-İskenderun arasında da çok sayıda tren seferi yapılırdı. Ülkemizin pek çok yerinde var olan demiryolu hatları verimli bir şekilde kullanılmıyor. Marmara Bölgesinde de Haydarpaşa-Adapazarı gibi günde yüzbinlerce yolcu taşıyan hat kapalı durumda.
Benzer bir durum yük taşımacılığında yaşanıyor. Tüm Avrupa’da 10 ülkeden daha fazla kamyon ülkemizde var. Şu anda 751.000 civarında TIR+Kamyon var. Yük taşımacılığında Karayolunun oranı %90-95 arasında. Demiryolu yok denecek kadar az kullanılıyor. Böyle olunca yollarımızı TIR’lar ve kamyonlar dolduruyor. Ağır TIR ve Kamyonlar karayollarının çabuk bozulmasına da neden oluyor. Trafikte bu kadar çok ağır tonajlı araç olması, trafikte yol almayı zorlaştırıyor.
Burhan Kuzu’nun yapıldı, dediği duble yolların yapımları da ayrı bir sorun. Yol işinden anlamayan müteahhitlere verilen yollar, kısa sürede bozuluyor. Menfez ve drenaj düzenekleri için yeterince planlama yapılmıyor. Dere ve nehir yatakların yapılan yollar çabucak bozuluyor. Dört yıl önce Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, deprem vergileriyle toplanan büyük paraların nereye gittiğini,” bu paraları duble yollara harcadık” diye açıklamıştı. 2002-2012 arasında 44 milyar lira bu yollara harcanmış. Sürekli de harcanıyor. Çünkü yollar birkaç yıl içinde bozuluyor. Yeniden yapmak gerekiyor. Arada yandaş müteahhitler zengin oluyor.
Bu iktidarın önceliği, vatandaşın sağlıklı koşullara yolculuk yapması değildir. Yolcu ve yük taşımacılığında, hep yeni parababaları daha da zengin olsun diye uğraşılınca sonuç bu şekilde oluyor. Vatandaş yollarda telef olmuş, bunu şu andaki iktidar umursamıyor. Bu nedenlerle de yolcu ve yük taşımacılığı doğru dürüst denetlenmiyor. Tarım işçilerini taşıyan araçlar, çok sık kaza yapıyor. Otobüs, Kamyon ve TIR şoförleri bir günde olması gerekenden daha çok çalışıyorlar, araç kullanıyorlar.
Her büyük bayram tatilinde, “Katliam gibi kaza” haberlerini görmekten yorulduk. Can güvenliğimizi tehlikeye atan bu gidişata dur diyebilmeliyiz. Bu düzen böyle devam ettikçe, yakınımız, komşumuz, akrabamız, yakın çevremizden biri hayatın kaybedebilir. Halk olarak biz bu gidişe dur dememiz için aklımızı başımıza devşirip, ülkemizi bu duruma getirenlerden hesap sormak gerekiyor.
ercankosmanoglu@hotmail.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.