Doğada Nasıl Isınıyoruz

Kamp için yapılması ve bulundurulması gerekenler

Kamp hayatında en sık karşılaştığımız sorulardan biri şüphesiz "Soğuk havalarda kampta nasıl ısınıyorsunuz?" oluyor. Kamp ve doğada hayatta kalma konusunda düşünüldüğünde, barınma ve ısınma ihtiyacı her zaman öncelikli konular arasında yer alır. Soğuk mevsimlerde ısınma ön planda olsa da, sıcak mevsimlerde gece saatlerinde de benzer bir ihtiyaç ortaya çıkabilir.

Ben Âzin, "Türkşah Ailesi" Youtube kanalının sahibi olarak bugün bu konuda çözüm alternatiflerinden bahsetmek istiyorum. İlk olarak, herhangi bir ısıtıcı kullanmadan önce, vücudumuzun doğal ısısını korumak önemlidir. Bu nedenle, mont, ayakkabı ve uyku tulumu gibi malzemelerin yalıtımı iyi olmalıdır. Ayrıca, kullanılan çadırın çift katlı, su geçirmez ve nefes alabilen malzemeden yapılmış olması da önemlidir.

Isıtma sistemlerine geçmeden önce, tercihleri etkileyen bazı faktörler bulunmaktadır:

1. Maddi İmkânlar.

2. Kullanacağımız Çadırın İç Hacmi.

3.Eşya Taşıma Kapasitemiz. ( Yani kamp alanına ne miktarda eşya taşıyabiliriz )

Çadırınız büyük ise ve maddi iknalarımız da kısıtlı değil ise, en pratik iki çözüm şu şekildedir:

Dizel Isıtıcı (Webasto veya Webesten adıyla bilinir): Bu cihazlar dizel yakıt tüketerek belirli bir voltaj ile çalışarak adeta bir araç motoru gibi ısı üretirler. Cihazı çadır dışında çalıştırarak hortum vasıtasıyla çadır içine sıcak hava üfletebilirsiniz. Bu tür cihazlar araçta taşınabilir boyutta olsalar da, dağcıların sırt çantasında taşınmayacak kadar büyükler.

Odun Sobası: Çok çeşitli kamp sobalarını çeşitli mağazalardan satın alabilirsiniz. Bazıları sadece bir soba, bazıları kuzineli ve bazıları ise derece ölçerli fırınlı veya çok farklı özelliklere sahiptir. Kamp sobalarını normal sobalardan ayıran en önemli özellik soba borusunun çapıdır. Kamp soba boruları, normal sobaların borularından daha küçük çaplıdır. Kamp sobaları çok daha küçük boyutlardadırlar ve genellikle soba boruları, sobanın içine sığacak şekilde tasarlanmış kompakt ve kullanışlı sobalardır. Boyut olarak araba ile taşınabilirler. Çok nadir katlanabilir türleri de bulunmaktadır ve sırt çantasında taşımak mümkündür. Ancak gideceğiniz destinasyonda yakacak odunu bulabilmeniz lazım.

Çadırınız küçük ise yukarıda saydıklarımız arasında dizel ısıtıcıyı kullanabilirsiniz ancak daha kompakt bir çözüm arıyorsanız, çadırın içinde gaz ile çalışan ısıtıcılar iyi bir seçenek olacaktır. Ancak çadırınızın nefes alan bir çadır olduğundan emin olmalısınız. Bu tür ısıtıcılar yine de maddi imkanlarınıza göre çeşitlendirilebilir.

1.Piknik Tüpü: Bildiğiniz küçük piknik tüplerine ısıtıcı başlık takabilirsiniz veya doğrudan çadır içinde çay veya yemek yaparken çadırınızı ısıtabilirsiniz. Bu en ucuz yöntemlerden biridir.

2. Vidalı Kartuşlu Kamp Tüpü: Maddi imkanlar el verdiği müddetçe tercih edilebilir. Kamp tüpleri piknik tüplerine kıyasen çok daha küçük ve pratiktirler. Rahatlıkla sırt çantanızda taşıyabilirsiniz. Yüksek ısı üretirler. Hem bir şeyler pişirmekte kullanabilirsiniz hem de çadırı ısıtmakta kullanabilirsiniz. Veya gaz lambası başlığı takarak çadırın tavanından asıp hem ısı, hem ışık kaynağı olarak da kullanabilirsiniz.

Yukarıda saydığım çözümler tamamen pratik ve bilinir çözümlerdir. Zaman ayırmayı seven ve uğraşmayı sevenler için çok teferruatlı çözümler de var. Mesela çadırın altından yer altı tünel yaparak ateşin ısısını çadır altına yönlendirebilirsiniz veya ateş üstünde bakır borularda suyu ısıtıp çadır içine su borularıyla ısıyı taşıma gibi ustalık gerektiren karmaşık yöntemlerde var, ancak sürdürülebilir çözümler olduğunu söyleyemem.

Yukarda bahsettiğim çözümlerden şahsen tercih edip kullandıklarımızı zamanla youtube kanalımızda videolarımızda görebilirsiniz. Bir sonraki yazıda buluşma dileği ile.

Türkşah Ailesi Youtube kanalı Sahibi: Âzin www.yenicizgihaber.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Azin Rakhtshah Arşivi