Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu
Adana ve Gaziantep…
Yayınlanma:
Güncelleme:
Gaziantep 13 yıldır yaşadığım büyükşehir, Adana liseyi okuduğum, ailemden pek çok kişinin yaşadığı büyükşehir. Bu iki şehir arasında son yıllarda daha çok kıyaslama yapılır oldu. Adana çok uzun yıllardır nüfus açısından ülkemizin 4.büyük şehri iken son yıllarda beşinciliğe düştü. Gaziantep de alt sıralardan gelip 6. sıraya yerleşti. Bu iki şehir 12 Eylül 1980 faşist darbesinden sonra farklı şekillerde gelişti. Cumhuriyetin başından beri ciddi bir tarım ve tarıma dayalı sanayinin geliştiği Adana, darbeden sonra sanayi şehri özelliğini kaybetti. Pek çok fabrika ya kapandı, ya da Marmara bölgesine taşındı. Tarım ciddi anlamda çöktü. Pamukla özdeşleşen Çukurova’da pamuk ekilmez oldu. Aşırı sulama, plansız tarım faaliyeti, tarıma dayalı sanayinin bölgeyi terk etmesi, siyasi iktidarların tarımda var olan destekleri kaldırması Çukurova’da tarımı bitirdi. Adana şehri hızlı yapılaşma dönemini 1980’lerde yaşamaya başlamıştı. Özellikle baraj gölü altındaki bölgede hızlı bir yapılaşma oldu. O zaman Aytaç Durak belediye başkanı idi. Oniki-onüç katlı binalar şehrin can damarı olan kuzey rüzgârlarını kesti. Adana hava alamaz oldu. Aytaç Durak o zamanın modasına uyarak, belediyenin görevi toplu ulaşım değildir diyerek belediye otobüslerini bile kaldırmıştı. On yıl sonra tekrar belediye başkanı olduğunda ise büyük törenlerle belediye otobüsleri tekrar hizmete kondu. Adana çeşmelerinden akan su içilebilen nedir şehirlerimizden biridir. Çok ciddi yatırımlarla bu durum sağlanmıştır. Gaziantep’te yaşadığımız su içilebilecek durumda değil, üstüne üstlük sürekli olarak, kombi, çamaşır makinesi, su armatürleri, bulaşık makineleri, sudaki çok yoğun kireç yüzünden bozuluyor. Yalnızca tamir paralarıyla Gaziantep çeşmelerinden su içilebilecek şehir haline gelebilir.
Nüfusları birbirine yakın iki şehiriz. Belki de şehrimizde yaşayan Suriyeliler(beşyüzbin civarında) nedeniyle Gaziantep’in nüfusu Adana’yı geçiyordur. Gaziantep’te şu anda 169 belediye otobüsü var. Bu sayı Adana’da 243’tür. Gaziantep’te birbiriyle birleşen 22 ve 9 km uzunluğunda iki tramvay hattı vardır. Adana’da 14 km’lik bir metro hattı vardır. Gaziantep’te Otobüs hatları, çok kıvrımlı olup düzgün bir hat izlemiyor. Bu nedenle hatlar çok uzun. Bu hatların, şehir planlama uzmanlarının gözetiminde yeniden oluşturulması gerekiyor. Belediyenin en temel görevlerinden olan toplu ulaşım işi savsaklanamaz. Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin acilen otobüs sayısını iki katına çıkarması gerekiyor.
Gaziantep bir plato üzerinde kuruludur. Havası çok güzel olarak bilinen şehrimiz, şu anda Avrupa’nın havası kirli 4. Şehri. Adana’da böyle bir sorun yok. Özellikle servis arabalarından çıkan egzoz dumanları ve fabrikalar bu kirliliğin nedeni. Son yıllardaki hızlı yapılaşma nedeniylede hava akımı tamamen bozulmuş durumda.
Belediye seçimleri yaklaşırken komşu iki büyükşehrin durumu böyle özetlenebilir. Halk olarak sorunlarımıza doğru teşhis koymak ve doğru çözümler için mücadele etmeliyiz.
ercankosmanoglu@hotmail.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.