Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu
112 Acile yapılan aramaların Yüzde 95’i asılsız…
Yayınlanma:
Güncelleme:
DOÇ DR ERCAN KÜÇÜKOSMANOĞLU
112 Acil ücretsiz bir kamu hizmeti. Çok önemli bir hizmet. Bir yönüyle baktığımızda da sağlık alanın bu kadar ticarileşmesine karşı ayakta duran bir hizmet. Başka bir yönden de baktığımızda yaşam boyu yeterli sağlık hizmeti alamayıp sık hastalanan, hastaya kamunun son hizmeti.
Bu hizmetin de özelleşmesi ya da kaldırılmasının sonuçları toplum için ağır sonuçlar doğuracaktır. Acil Sağlık Hizmetleri son 20 yılda gelişti. Tam yeterli olmasa da ciddi bir hizmet veriliyor. Bu hizmetin vatandaşlarımız tarafından istismar edilmemesi gerekiyor. Her şey gibi sağlığın da alınıp satıldığı bu düzende bedava olan bu hizmet, halkımızın bu konuda yeterince bilinç sahibi olmaması nedeniyle, yanlış ihbarlarla işlemez hale gelebiliyor. Bu hizmet ücretsiz diye asılsız ihbarlar yapıla biliniyor, 112 acile sağlık dışında başka istekler bildiriliyor. Sağlık Bakanlığı bu konuda atağa geçmiş. Gaziantep’te büyükşehir belediyesi panolarına konuyla ilgili büyük afişler asılmış.
Kamu yönetiminin büyük bir çelişkisi, işte burada göze batıyor. Demek oluyor ülkemizi yönetenler halkta bugüne kadar ciddi bir sağlık bilinci oluşturamamışlar. Toplu olarak herkesin kullandığı bir hizmetin, hepimizin vergileriyle yapıldığının farkında olmayan bir toplum haline getirilmişiz. Kamu hizmetleri çoğunlukla paralı olduğu için, bedava bir hizmet bulduk, ihtiyaç olmasa da kullanalım diyemeyiz. Bu anlayışın oluşmasında özellikle belediye hizmetlerinin yeterli olmaması yatıyor diye düşünüyorum. Örneğin Gaziantep’te, Belediyenin en temel görevlerinden biri ucuz toplum ulaşımı sağlamak olmalı. Belediye bu hizmeti özel alana devretmiş durumda. Bu yüzden, ulaşım pahalı. Musluklarımızdan akan suyu içemiyoruz. Adana’da bu iş çözülmüş. Burada niye olmuyor? Yeşil alanlarımız, parklarımız çok az … Var olanlarına da yeni binalar dikiliyor, aşırı bir yapılaşma var. Yüksek binalar hava akımını engellediği için hava kirliliğinden boğulan bir şehir haline geldik. Hayat pahalılığı ve işsizlik başını almış gidiyor. Tüm bu hal ve gidiş içinde vatandaş bedava sirke baldan tatlıdır anlayışıyla 112 acilleri boş yere meşgul etmiş oluyor. Hayatta asıl olan hastalanmamaktır. İnsanca yaşam koşulları için ilkin, insanca üretim ilişkileri gerekiyor. Sürekli olarak işçinin, emekçinin, köylünün ezildiği bu düzende insan sağlığı çabuk bozuluyor. Hastalıktan kar elde edilen bir düzende, insan daha çok hastalanıyor. Halkta doğru bir sağlık bilinci oluşturmak zorlaşıyor. Hastalıkları neden sonuç ilişkisi içinde anlamak gerekiyor. Bu bilincin halka verilmesi gerekiyor. Bu gün ülkeyi yönetenler bunu yapmaktan çok uzaklar. O nedenle 112’nin bilinçsizce meşgul edilmesi anlaşılır hale geliyor. Atalarımız ne ekersen onu biçersin demişler. Toplumda bir sağlık bilinci oluşturulamaz ise kaçınılmaz sonuç, 112 acil hizmetlerinin asılsız ihbarlarla meşgul edilmesi olur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.