KESK tüm yurtta iş bıraktı

KESK tüm yurtta iş bıraktı
KESK tüm yurtta iş bıraktı

HABER MERKEZİ; KESK, milyonlarca kamu emekçisini ve emeklisini ilgilendiren toplu sözleşmenin hakem kuruluna bırakılmasının ardından bugün (27 Ağustos 2019) tarihinde iş bırakma kararı aldı. KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, 20 gün boyunca emekçilerin gerçek sorunlarının tartışılmadığı ve danışıklı dövüşle topun hakem kuruluna atıldığını belirterek, “Bugün üretimden gelen gücümüzü kullanarak tüm yurtta bir gün iş bırakıyoruz. Tüm konfederasyonları ve sendikaları bu eyleme omuz vermek için göreve ve sorumluluk almaya çağırıyoruz” diye seslendi.

Mersin, Gaziantep, Urfa, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Adana illerinde iş bırakan KESK’liler hükümetin toplu sözleşmedeki tavrına karşı eylem ve iş bırakma kararı eylemi başlattı.

URFA'DAN 'GREVLİ' TEPKİ

Şanlıurfa KESK Platformu adına açıklama yapan Eğitim-Sen Urfa Şubesi Eşbaşkanı Leyla Mumin, 'zam pazarlığı'ndaki tekliflerle alay edildiğini açıkladı. Platform adına açıklama yapan Eğitimsen Urfa Şubesi Eşbaşkanı Leyla Mumin, zam pazarlığı noktasında ortaya atılan rakamlarla kamu emekçileri ile alay edildiğini aktardı. Yaşadıkları sorunların göz ardı eidldiğini söyleyen Mumin, 27 Ağustos günü (bugün) 1 günlüğüne iş bırakma grevi yapacaklarını söyledi. Mumin açıklamasına şöyle devam etti;

"5 milyonu aşkın kamu emekçisini ve emeklisini kapsayan beşinci dönem toplu sözleşme görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlanmıştır. Süreç bundan sonra Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nca sürdürülecektir. Bilindiği üzere konfederasyonlar, sendikalar toplu sözleşme tekliflerini 24 Temmuz’da Devlet Personel Başkanlığı’na vermiştir. Görüşmeler 1 Ağustos’ta yapılan toplantı ile başlamıştır. 16 Ağustos 2019 tarihinde yapılan toplantı oturumunda ise Kamu İşveren Heyeti adına Çalışma Bakanı hükümetin teklifini açıklamıştır.Söz konusu teklifte sadece maaş artışı rakamlarına yer verilmiştir. Kamu emekçilerinin hem genelde hem de hizmet kolları bağlamında yaşadığı yüzlerce soruna ilişkin tek cümle dahi edilmemiştir. Verilen komik zam teklifleriyle beş milyonu aşkın kamu emekçisi ve emeklisi ile açıkça alay edilmiştir. Ödediğimiz vergilerle patronlara, yandaş müteahhitlere, bir avuç mutlu azılığa  ‘kıyak’ üstüne ‘kıyak’ yapmakta sınır tanımayanlar, savaşa bütçe ayıranlar, bize gelince yine ‘kaynak yok, bütçe imkanlarımız kısıtlı’ demiştir. Kısacası çizilen pembe tablolara rağmen kamu emekçilerinin, emeklilerin yaşadığı sorunların arttığını, özellikle OHAL döneminde ve son bir yıldır yaşanan ekonomik krizin bu sorunları daha derinleştirdiğini vurguladık. Kısacası biz anlatma görevimizi yaptığımıza inanıyoruz. Ama altını tekrar çizmek gerekirse anlamak, duymak istemeyenler kamu emekçilerinin, emeklilerinin sorunlarına, taleplerine kulaklarını tıkamaya devam etmiştir.”

KESK MERSİNDE İŞ BIRAKTI

KESK Mersin Şubeler Platform Dönem Sözcüsü Sinan Muşlu, “Kamu işvereni olan hükümet bu 20 günlük süreçte beş milyonu aşkın kamu emekçisinin ve emeklisinin insanca yaşamaya yetecek bir ücret, güvenceli iş güvenli gelecek taleplerine kulaklarını tıkamıştır.  En yalın şekilde ifade ettiğimiz taleplerimizi anlamazdan gelmiştir” dedi.

Eğitim Sen binasında basın mensuplarıyla bir araya gelen KESK Mersin Şubeler Platformu üyeleri, kamuoyuna konuya ilişkin bilgilendirmede bulundu. Platform adına açıklamayı Dönem Sözcüsü Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Sinan Muşlu yaptı. Hükümetin, 20 günlük görüşmeler sırasında 5 milyonu aşkın kamu emekçisinin ve emeklisinin insanca yaşamasına yetecek bir ücret sunmadığını belirten Muşlu, “Ödediğimiz vergilerle patronlara, yandaş müteahhitlere, bir avuç mutlu azınlığa ‘kıyak’ üstüne ‘kıyak’ yapmakta sınır tanımayanlar bize gelince yine ‘kaynak yok, bütçe imkanlarımız kısıtlı’ demiştir” ifadelerine yer verdi.

GAZİANTEP TE İŞ BIRAKTILAR

Gaziantep’te KESK adına açıklama yapan Eğitim sen Şube Başkanı Ali Ersönmez, “Türkiye’deki mevcut toplu sözleşme sürecinin iflas ettiğinin bir kez daha teyit edildiği belirtilerek k, “Bu karanlık tablodan tek çıkış yolu yetkinin asıl sahiplerinin kamu emekçilerinin ve emeklilerinin ortak sorunları için bir araya gelmesinden, ‘hak verilmez mücadele ile alınır’ ilkesi ile ortak mücadeleyi yükseltmesinden geçmektedir. En başından beri bu ilke doğrultusunda, kamu emekçilerinin ortak çıkarları için mücadele eden, bunun için bedeller ödeyen konfederasyonumuz KESK, her zaman olduğu gibi bugün de üzerine düşen sorumluluğun gereğini getirmeye hazırdır. Bunun bir adımı olarak bağlı sendikalarımızın üyelerinin katılımıyla bugün üretimden gelen gücümüzü kullanarak tüm yurtta 1 gün iş bırakıyoruz. ‘İnsanca Bir Yaşam ve Güvenceli İş İçin G(ö)revdeyiz” dedi.

KAHRAMANMARAŞ VE ADIYAMAN DA KESK İŞ BIRAKTI

KESK sorumluluğunun gereğini yerine getirmeye hazır olduğunu ifade eden Kahramanmaraş ve Adıyaman’daki KESK yetkilileri, “Taraflar arasında hakemlik görevi yapması yani tarafsız olması gereken kurulun üyelerinin çoğunluğu, toplu sözleşmede taraf olan kamu işvereni tarafından belirlenerek daha başta kural hatası yapılmaktadır. Böyle bir Hakem Kurulundan kamu emekçilerinin lehine bir karar çıkmasını beklemek çok zordur. Nitekim uyuşmazlıkla sonuçlanan 2012-2013 yıllarını kapsayan ilk ‘toplu sözleşme’ de hakem kurulu hükümetin teklif ettiği maaş zammını sadece binde beş artırmış, hizmet kolu taleplerinin önemli bir bölümünü görmezden gelmiştir” diye ifade ettiler  YENİ ÇİZGİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.