1 Mayıs’ta emekçiler yerine temsilciler meydanda olacak

1 Mayıs’ta emekçiler yerine temsilciler meydanda olacak
1 Mayıs’ta emekçiler yerine temsilciler meydanda olacak

GAZİANTEP- BEKİR ŞAHİN; KESK Gaziantep Şubeler Platformu, DİSK Gaziantep Bölge Temsilciliği ve TÜMTİS Sendikası Gaziantep Şubesi, 1 Mayıs’a yönelik ortak basın açıklaması yaparak, 1 Mayıs’ta kurum temsilcileri olarak açıklama yaparak çalışanların taleplerini haykıracaklarını ifade etti.

 

KESK Dönem Sözcüsü Eğitim Sen Şube Başkanı Ömer Parlakçı, 1 Mayıs kutlamaları çerçevesinde 1 Mayıs Cuma Günü Yeşilsu parkında sosyal mesafeyi koruyarak sadece kurum temsilcilerinin katılacağı basın açıklaması için valiliğe başvuruda bulunduklarını belirterek, “Halkımızı, işçileri, emekçileri, 1 Mayıs günü evinde, işyerinde, bulunduğumuz her yerde taleplerimizle 1 Mayıs’a ses vermeye çağırıyoruz. Hep birlikte bu süreci atlatıp yine alanlarda taleplerimizi dile getirip türkülerimizi söyleyip halaylar çekeceğiz” diye konuştu.

 

SÖMÜRÜ SİSTEMİ FIRSATÇILIK YAPARAK RANTINI BÜYÜTÜYOR

Salgın nedeniyle 130 yıldan sonra ilk kez Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ta işçi sınıfı, ezilenlerin dünyada ve ülkemizde alanlarda hep birlikte enternasyonali söyleyemeyeceklerini hatırlatan KESK Dönem Sözcüsü Ömer Parlakçı, yaşanılan salgın sürecinin belki de hiç olmadığı kadar sömürüye, emek karşıtı ve piyasacı politikalara karşı öfkeyi açığa çıkardığına dikkat çekti.  Sömürü sistemi, krizleri lehe çevirip birikim rejiminde yeni bir aşamaya geçmek için fırsata çevirme yaklaşımını, salgın sürecinde de hayata geçirmek, salgın sonrası sömürünün katmerleşerek devam ettirme çabasında olduğunu söyleyen Parlakçı, “Sömürü sistemi çok daha otoriter olacağı bir dünya yaratmak istemekte. Ancak insanlık son yüzyıllarda belki de ilk kez bu kadar derin sorgulamalara ve başta sağlık olmak üzere yaşamsal ihtiyaçların ve hizmetlerin kamusal olması gerektiğine dair ortak talep etrafında kenetlenmeye başladı” diye ifade etti.

 

İŞÇİLER EKONOMİ PAKETLERİNDE YOK

Salgın sürecinde ülkemizdeki ekonomik eşitsizlik ve bunu sürekli derinleştiren politikalar daha da görünür hale geldiğini kaydeden  Parlakçı, “Ülkemizde coronavirüs vakasının göründüğü ilk günden bu yana hükümetin aldığı önlemler çok yetersizdir. Salgın sürecinde on binlerce işçi işini kaybetmesine ve çok daha fazlası bu süreçte fabrikaları ve işyerleri kapalı olduğu ciddi bir gelir kaybına uğramasına rağmen, siyasal iktidarın açıkladığı ekonomik paketler büyük çoğunlukla sermaye kesiminin çıkarlarını ve ihtiyaçlarını esas alan paketler oldu” dedi.

 

EMEKÇİLER, SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINA

RAĞMEN ZORLA ÇALIŞTIRILIYORLAR

Türkiye'nin pek çok yerinde olduğu gibi Gaziantep’te de organize sanayi bölgesinde sokağa çıkma yasağına rağmen fabrikaların yarısından çoğu çeşitli adlar altında izin alarak yeterli önlemleri almayarak faaliyetlerini sürdürdüklerini hatırlatan Ömer Parlakçı,

“Zorunlu ve temel ihtiyaçlar içinde olmayan halı, branda, çuval, iplik, kumaş, gibi ürünlerin üretildiği fabrikalarda on binlerce işçi sokağa çıkma yasağında zorunlu olarak çalıştırılıyor. Yine organize sanayi bölgesinde pek çok fabrikada salgın riskine karşı gerekli önlemlerin alınmadan işçi çalıştırıyor. İşçilerin sağlığı hiçe sayılıyor ve göz göre göre tehlikeye atılıyor.

Bazı fabrikalarda Coronavirüse yakalanan ve testi pozitif çıkan işçiler olduğu halde üretimin devam ettiği bilgileri kamuoyuna sık sık yansıyor. İşçilerin ve emekçilerin hayatını ve sağlığını hiçe sayan bu uygulamaların sonucunda birkaç gün önce 27 yaşındaki genç bir işçi kardeşimiz çalıştığı fabrikada yakalandığı coronavirüs yüzünden hayatını kaybetti.”

 

HALKIMIZI 1 MAYIS’TA EVLERDE SES VERMEYE ÇAĞIRIYORUZ

KESK Dönem Sözcüsü Eğitim Sen Şube Başkanı Ömer Parlakçı,  “KESK, DİSK, TMMOB, TTB’nin çağrısıyla emek ve demokrasi güçleriyle yapılan toplantı ve değerlendirmeler sonucunda bu yıl sürecin özgünlüğü çerçevesinde bir program oluşturulmuş ve bazı kararlar alınmıştır. Konuya ilişkin 22 Nisan 2020 tarihinde yapılan basın toplantısıyla 2020 yılı 1 Mayıs programımız ana hatlarıyla kamuoyu ve emekçilerle paylaşılmıştır. Yine halkımızı, işçileri, emekçileri 1 Mayıs günü evinde işyerinde bulunduğumuz her yerde taleplerimizle 1 Mayıs’a ses vermeye çağırıyoruz. Hep birlikte bu süreci atlatıp yine alanlarda taleplerimizi dile getirip türkülerimizi söyleyip halaylar çekeceğiz” diye açıklama yaptı. YENİ ÇİZGİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.