Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu

Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu

DİSK Kongresinin Düşündürdükleri…

Geçen hafta Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 16. Genel Kurulunu, İstanbul’da yaptı. 

Nakliyat İş Sendikası başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ve Nakliyat İş sendikasının Genel Başkan adayı Kader İpek Altunbulak’ın konuşmaları dışında pek bir coşku yoktu kongrede. Ülkemizde İşsizlik ve Pahalılık en son safhada iken, işçilerimizin yüzde doksanı örgütsüz iken, örgütlü işçilerin büyük çoğunluğu da sarı sendikalarda örgütlü iken, DİSK yönetimi dört yıl boyunca havanda su döğmüş oldu. DİSK başkanı Arzu Çerkezoğlu kendini mücadele alanlarında değil, salonlarda, panellerde, kafe açılışlarında gösterdi. İşveren sendikalarıyla, Türk İş ve Hak İş’le birlikte varız projesinde yer aldı. Kendi sendikası olan Devrimci Sağlık İş son dört yıl boyunca, bir örgütlenme mücadelesi içinde gözükmez iken, Nakliyat İş’in 30 aydan beri sürdürdüğü Real Market direnişine bir gün dahi bile destek vermedi. DİSK yönetimi,  Nakliyat İş’in kendi işkolunda sürdürdüğü Muğla, Şanlıurfa, Eskişehir, Kütahya, Karabük’teki TÜVTÜRK direnişlerine destek vermedi.

Makromarket İşçilerinin İstanbul, Konya, Kayseri, Malatya ve Ankara’daki direnişlerine destek olmadı. Oniki yıldır tazminatlarını alamayan Uzel Makine İşçilerinin Nakliyat İş öncülüğünde yaptıkları direnişlere sözel de olsa herhangi bir destek sunulmadı. Nakliyat İş, kendi işkolu dışında olmasına rağmen, sarı sendikaların sahip çıkmadığı Real Market, Makro Market ve Uzel Makine İşçilerine sahip çıkarak gerçek bir sınıf sendikacılığı örneği vermiştir.

Geçtiğimiz dört yıl içinde Nakliyat İş sendikası ve bir kez de Birleşik Metal İş 1 Mayıs’ın Taksim alanında kutlanması için büyük bir mücadele verirken, DİSK yönetimi Bakırköy sebze pazarında ve Maltepe dolgu alanında 1 Mayıs kutlamayı tercih etmiştir.  Arzu Çerkezoğlu,  yaptığı konuşmada da suya sabuna dokunmadı, Nakliyat İş sendikasının yaptığı çok açık ve net eleştirilere cevap veremedi.  ABD emperyalizmi demek yerine neoliberalizm demeyi tercih etti. Soyut bir demokrasi kavramı ortaya attı. Emeğin Türkiye’si diyerek, eskiden Türk İş’in sıkça kullandığı bir kavrama sahip çıktı. İşçi sınıfı mücadelesinden tek bir örnek dahi vermedi. Demek ki kendini bu mücadelenin içinde hissetmiyordu.  DİSK’in son dört yılı uzlaşmacı sendikacılığın bir örneği olmuş oldu. Seçimler sonucunda İşçi Sınıfı mücadelesinin içinden gelen Real Market Direnişçisi Kader İpek Altunbulak 25 oy alarak başkan seçilemedi. Arzu Çerkezoğlu 310 oy ile başkan oldu. Yönetimde Genel Sekreter ve bazı üyeler değişmiş oldu.

Sonuç olarak 1967 de sarı sendikacılığa karşı kurulmuş olan DİSK, o yıllardaki temel ilkelerinden ve geleneğinden uzaklaşmış görünüyor. Bugün Nakliyat İş sendikası DİSK’in geleneğini sürdürüyor. Nakliyat İş’in mücadelesi ülkemizde İşçi Sınıfına umut oluyor. Geçmiş DİSK yönetimi görmezlikten gelse de, başta DİSK’li İşçiler olmak üzere ülkemizdeki tüm işçiler bu mücadeleyi görüyor.

ercankosmanoglu@hotmail.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu Arşivi