Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu

Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu

Bilim Dünyasındaki Yerimiz Yerlerde Sürünüyor!

            Dünyanın tanınmış bilim dergilerinden Nature, geçenlerde Nature indeksini yayınladı. Nature Index hesaplamasında 82 adet, tıp, biyoloji ve diğer doğa bilimleri konularında yayın yapan en üst düzey bilimsel dergide son sene yayınlanmış makaleler değerlendiriliyor.  Durumun Türkiye açısından pek de parlak olmadığını hemen görebiliriz. Değerlendirmeye alınan toplam yayın sayısı 2018 takvim yılı için 60473. Türkiye’nin payı toplam 70 yayın, yani binde 1.16. İran, Yunanistan bizden daha çok bilimsel yayın üretiyor. Bu endekste Çin hızla üst sıralara tırmanıyor. ABD 1. Çin 2. , Almanya 3. sırada

Ülkemizin son yıllarda bilim alanında gerilemesi, ülkemizin geleceği açısından çok önemli.  Üretimin bir yana itilip, tüketim ile büyüyen bir ülkenin kaçınılmaz olarak geleceği yer burasıdır.  Ülkemiz eskiden beri tarım ülkesi olarak kabul edilirdi. 1970'lerde kendi, kendine yeten 7 dünya ülkesinden biriyken , şu anda pek çok tarımsal ürün ve et ithal etmek zorunda olan bir ülke durumundayız.

            Ülkemiz Kurtuluş Savaşımız ve Cumhuriyet'in ilanından sonra, bilimsel alanda çok hızlı bir şekilde ileriye doğru gitmiştir. 1920'lerde aşı üreten bir ülkeydik.  Bu hızlı gelişimi eğitimde öğretim birliğini sağlanması, laik bilimsel eğitim düzeninin hayata geçirilmesiyle sağlamıştık. Köy Enstitüleriyle bu hızlı gelişim en üst düzeylere çıkmıştı. Fakat 1946 yılı ve sonrasında ülkemizde ABD emperyalizmiyle geliştirilen sıkı ilişkiler sonucunda ve Toprak ağaları ve tefeci-bezirganların baskısıyla Köy Enstitüleri kapatıldı.  Bilimsel ve Laik Eğitim düzeni yıllar içinde aşındırıldı.  Bir meslek okulu olarak değerlendirilmesi gereken İmam Hatip okulları, ülkenin en temel okulları haline getirildi. 2012 yılında 4+4+4 medrese düzeni eğitim düzeni yasalaştı.  Üniversite sınavlarında öğrencilerimiz temel matematik testinde ortalama olarak 40 sorudan ancak 5,6 sını doğru yapabiliyorlar.  OECD ülkelerinde yapılan PISA sınavlarında son sıralardayız.

            Bilimin yapılmadığı bir yerde, doğru dürüst üretim de yapılamaz.  Yabancı para babalarının montaj sanayicisi olmak bu ülkeyi kurtarmaz. İşsizlik ve pahalılığın en önemli nedeni, emperyalizme bağlı ekonomi politikalarının izlenmesidir. Halk olarak ülkemize sahip çıkmak istiyor isek bilimsel, laik eğitimi savunmak, her alanda laik düzen için mücadele etmeliyiz.

ercankosmanoglu@hotmail.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu Arşivi