Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu
Aile Hekimlerinin Derdi Ne?
Yayınlanma:
Güncelleme:
Aile hekimleri ve Aile Sağlığı Merkezi Çalışanları 20-21-22 Nisan tarihlerinde iş bırakma kararı aldılar. Aslına bakılırsa geçen sonbahardan beri hükümet, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarıyla çatışma halinde. İlkin hafta sonları, devlet hastanelerinin acillerinde nöbet tutturulmak istendi. Yılbaşından itibaren, aile sağlığı merkezlerinde nöbet kondu. Aile Sağlığı Merkezi çalışanları büyük oranda bu nöbetlere gitmediler. Yapılan yasa, yasa yönetmelikler fayda etmedi.
Hükümetin ısrarlı tutumu neyden kaynaklanıyor? . Temel düşünce “Bakın doktorları ayağınıza kadar getirdik, hafta sonları bile aile sağlığı merkezleri size bakacak” söylemi. Hükümetin sağlıkta yaptığı işlerden dolayı çok oy topladığı da, sürekli topluma pompalanıyor. Halk bu konuda ne düşüyor, diye bir takım kamuoyu araştırmaları yapılmış oluyor, sonuç böyle çıktı deniyor. Meselenin özüne bakarsak, ülkemizde kamuoyu özgürce oluşturulamıyor. Hükümet, yetkilileriyle, Sağlık Çalışanları örgütleri karşı karşıya gelip, televizyonlarda bir tartışma olamıyor. AKP iktidarı sürekli bunu yapıyor. Televizyonlarda ve basında kerameti kendinden menkul uzman kişiler, bakın halk bu düşüncede diyerek kamuoyunu yanlış yönlendiriyorlar. Hükümet algı operasyonu yaparak, hükümete karşı algı operasyonu yapılıyor diyor. Vatandaşın kafası allak, bullak edilerek neyin yanlış, neyin doğru olduğu karışsın isteniyor. Bu ortam içinde Aile Sağlığı Çalışanları kendilerini anlatmakta güçlükler çekiyor. Şu anda Aile hekimliği uygulaması 10 yıldır sürdüğü halde alt yapısı hala tamamlanamadı. Herkes sigorta kapsamı altına alınmadı. Diğer ülkelerde gördüğümüz en temel ilke olan sevk zinciri ilkesi bizde uygulanamıyor.
Halk olarak Aile Sağlığı merkezlerinin ne durumda olduğunu çok iyi görüyoruz. Gaziantep’te ambardan bozma pek çok mekânda, “sanal” ASM (Aile Sağlık Merkezi) lerde zor koşullarda sağlık hizmeti verilmeye çalışılıyor. Kamu hizmeti olan sağlık hizmetinin, aile hekimlerinin üzerinden, ileride aile hekimlerini çalıştıracak şirketlere verilmesi planlanıyor. Bu nedenle de aile sağlığı merkezlerinde, esnek çalışma düzenleri getirilerek haftalık çalışma süresini, 40 saatten, 48 saate çıkarılarak, çalışanlar ezilmek isteniyor. “Çalışanı baştan ezeceksin sesini çıkartmayacak!”. AKP hükümeti bu önemli başlangıç hamlesini bu nedenle yapıyor. Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarına yeni ve katlanmış ceza puanları getirilerek, hafta sonu nöbetleri zorla tutturulmak isteniyor. Sağlık çalışanları da bu zorlamaya karşı, 20-21-22 Mayıs tarihinde iş bırakarak cevap veriyorlar. Haftalık 40 saat olan, çalışma düzenine sahip çıkıyorlar.
ercankosmanoglu@hotmail.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.