Günebakan kadınları, TBMM’deki siyasi partilere mektup gönderdi

Günebakan kadınları, TBMM’deki siyasi partilere mektup gönderdi
Günebakan kadınları, TBMM’deki siyasi partilere mektup gönderdi

 

 

MERSİN-BEKİR ŞAHİN; Mersin Günebakan Kadın Derneği üyeleri TBMM’de grubu bulunan partilere mektup göndererek, kadına yönelik şiddetle mücadele ve İstanbul Sözleşmesiyle ile ilgili düşüncelerini, varsa yaptıkları veya planladıkları çalışmaları öğrenmek için soru sorup yanıt istedi.

 

Mersin Günebakan Kadın Derneği yönetimi son aylarda sıkça gündeme gelen ve istismar affı yasası olarak medyada yer alan söylemler, kadın ve kız çocuklarının hakları açısından kadınları endişelendirdiği ifade edildi. Türkiye’de ‘’çocuklara yönelik cinsel istismar suçunu işleyenlere af’’ tartışması 2016 yılından beri Hükümet tarafından sık sık gündeme getirildiğini kaydeden Günebakan Kadın Derneği yaptığı ortak açıklamada, “Bu yasa tasarısı ile Hükümet ; çocuk cinsel istismarı suçu hükümlüsü erkeklerin,  evlenmiş olmaları ve beş yıl evli kalmaları koşuluyla - ailenin mağdur olmaması için-  cinsel istismar cezalarının kaldırılmasını teklif etmektedir. Kadın örgütlerinin itirazlarına rağmen bu yasa tasarısı hala tartışılmaktadır.

 Devletin yükümlülüğü çocukların yüksek yararını korumaktır. Bu yasa tasarısı sadece 264 ailenin erken yaş evliliği ile ilgili bir çalışma değildir. Bu madde hem Medeni Kanun hem de Türk Ceza Kanunu’nda geçmiş dönemlerde kazanılmış haklardan geri adım atılması demektir.

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi 18 yaş altı tüm bireyleri "çocuk" olarak tanımlar. Bu yasa tasarısı tüm ulusal ve uluslararası düzenlemelere de aykırılık içermektedir.

2011 yılında mecliste tüm partilerin oy birliği ile kabul edilen İstanbul Sözleşmesinde;

“Kadına karşı şiddetten”, kadınlara karşı bir insan hakları ihlali ve ayrımcılık anlaşılacak ve bu terim, ister kamu ister özel yaşamda meydana gelsin, söz konusu eylemlerde bulunma tehdidi, zorlama veya özgürlüğün rastgele bir biçimde kısıtlanması da dahil olmak üzere, kadınlara fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik zarar ve acı verilmesi sonucunu doğuracak toplumsal cinsiyete dayalı tüm şiddet eylemleri olarak anlaşılacaktır;

Taraflar bu sözleşme kapsamındaki her türlü şiddetin önlenmesi ve bu tür şiddet eylemleriyle mücadele edilmesine yönelik ilgili tüm tedbirleri içeren devlet çapında etkili, kapsamlı ve birbiriyle koordineli politikaların benimsenip uygulanmasını mümkün kılacak, gerekli yasal ve diğer tedbirleri alacak ve kadına karşı şiddete karşı bütüncül bir mukabelede bulunulmasını temin edeceklerdir." denmektedir. Bu sözleşme ve yasalar maalesef yeterince uygulanmamaktadır” diye ifade edildi.

 

Günebakan Kadın Derneği olarak TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin Mersin İl Başkanlıklarına, Mersin İl Kadın Kollarına ve Mersin Milletvekillerine birer mektup göndererek, ‘’çocuklara cinsel istismar suçunu işleyenlere af’’, kadına yönelik şiddetle mücadele ve İstanbul Sözleşmesi ile ilgili düşüncelerini ve varsa yaptıkları veya planladıkları çalışmaları öğrenmek istediklerini vurguladılar.

 

Günebakan Kadın Derneği yanıtını öğrenmek istedikleri sorular şöyle;

1-Tüm bu veriler ışığında çocuk cinsel istismarının çözümü ile ilgili planınız/öneriniz nedir?

 2-Kadın haklarının geliştirilmesi ve şiddetin önlenmesi ile ilgili planınız/öneriniz nedir?

3-Uluslararası CEDAW ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanma pratiği ile ilgili değerlendirmeniz nedir?

4-Görüşleriniz doğrultusunda parti içinde,  gerçekleştirdiğiniz ya da planladığınız çalışmalar varsa nelerdir?

 YENİ ÇİZGİ 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.