Gaziantep ve Adıyamanlılar Çizgili Sırtlan için seferber oldu

Gaziantep ve Adıyamanlılar Çizgili Sırtlan için seferber oldu
Gaziantep ve Adıyamanlılar Çizgili Sırtlan için seferber oldu

GAZİANTEP-BEKİR ŞAHİN; Anadolu’daki tek Sırtlan türü olan ve sayıları her geçen gün azalan Çizgili Sırtlanın ülke çapında araştırılması ve korunması için Bursa Uludağ Üniversitesi Avcılık ve Yaban Hayatı Programı tarafından başlatılan “Anadolu Sırtlan Projesi” türün güncel durumunun anlaşılması ve varlığının gelecek yıllarda garanti altına alınması için amaç ve kapsamı bakımından ilk olma niteliği taşıyor.

Proje kapsamında Gaziantep ve Adıyaman yöresinde yapılan araştırmada Gaziantep Karadağ mevkiinde çizgili sırtlan türüne rastlandı. Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan çizgili sırtlan foto kapanlar tarafından görüntülendi. Koruma altındaki bu canlıyı öldürmenin bedeli ise 19830 Türk Lira.

Proje yürütücüsü Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmet Ceyhun Yıldırım, çizgili sırtlanların Anadolu tabiatının en önemli canlılarından birisi olduğunu, avlanmaktan ziyade leşlerle geçinen toplayıcı, çekingen bir tür olduğunu, evcil hayvanlara zarar verdiğine dair söylentilere itibar edilmemesini açıkladı. Öğretim görevlisi Yıldırım, çalışması sırasında projeye katkı veren Adıyaman ve Gaziantepli vatandaşların duyarlılığından ve yardımseverliklerden dolayı da memnuniyetlerini dile getirdi.

ÇİZGİLİ SIRTLAN

Proje kapsamında yapılan araştırmalar çizgili sırtlan popülasyonunun Gaziantep ve Adıyaman illerinde parçalı ve küçük gruplar halinde bulunduğunun görüldüğünü ifade eden Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmet Ceyhun Yıldırım, proje başta olmak üzere sırtlanla ilgili şu bilgiyi verdi; “Türü tehdit eden esas unsurlar arasında yaşam alanlarının işgal edilmesi ve bölünmesi, avcılık, otoyollarda taşıtların çarpması, köpeklerin saldırıları ve barındıkları inlerin tahrip edilmesi ilk sıralarda geliyor. Sırtlanlar geçmişte yırtıcı hayvanların avlarından artakalanlar ile geçiniyordu. Günümüzde ise yırtıcıların ve yırtıcıların temin ettiği leşlerin yokluğunda evcil hayvan sürülerinden kalan ölü hayvanlarla geçiniyor, insanların atıklarıyla ve çöplerle hayatta kalmaya çalışıyorlar. Geliştirdiğimiz bu proje ile yörede bir ölçüde var olan duyarlılığın artması ve bu türün geride kalan son bireylerine yöre insanlarının sahip çıkmaları, bu özel türü gelecek kuşaklara taşımaları için eğitim ve koruma faaliyetleri de yürütüyoruz. Ülkemizin biyolojik zenginlikleri, doğal alanları bir bir tahrip ve talanla kaybediliyor. Biz bu nadide canlı yok olmadan harekete geçelim istedik. İnanıyoruz ki yöre halkı da koruma çalışmalarının devamlı olması için elinden geleni yapacaktır. Çizgili sırtlan doğanın bedelsiz temizliğini yapan, salgın hastalıkların yayılmasını engelleyen hem insan sağlığı hem de doğal dengenin bir unsuru olarak paha biçilemez değerde.”

SIRTLAN BENZERSİZ CANLI TÜRÜ

Bu yörede Avrupa’da Amerika’da bulunmayan benzersiz bir canlı türü sırtlanların yaşadığını ifade eden Öğretim Görevlisi Yıldırım, “Ayrıca nasıl ki Şanlıurfa’nın kelaynakları, ceylanları şehrin tanıtımına katkı sağlamış, adeta ilin sembolü olmuşlarsa, en bol bulundukları bölge olmaları dolayısıyla çizgili sırtlan da Gaziantep ve Adıyaman şehirlerinden birinin sembolü seçilebilir ve ekoturizme konu olabilir. Projemizin amaçları doğrultusunda her türlü kurum, kuruluş ve vatandaşlarımızın maddi, manevi desteklerine açığız” diye ifade etti.

Bu arada yöre halkı ise Çizgili Sırtlanın kıymetli ve koruma altında olduğunu bilmediklerini böylece bilgi sahibi olduklarını ifade etti.

SIRTLANI ÖLDÜRMENİN TAZMİNAT BEDELİ VAR

Çizgili Sırtlan Kara Avcılığı Kanunu kapsamında koruma altında bir tür olup 2019-2020 dönemi Merkez Av Komisyonu kararlarına göre türe zarar verilmesi kabahatinin tazminat bedeli 19830 Türk Lira olduğu kaydedildi. YENİ ÇİZGİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.