Eski vekil İbrahim Ayhan anıldı

Eski vekil İbrahim Ayhan anıldı
Eski vekil İbrahim Ayhan anıldı

 

Ş.URFA: HDP eski milletvekili sevilen siyasetçi İbrahim Ayhan (50) ölümünün 4. yılında mezarı başında anıldı.

 

Federe Kürdistan Bölgesi’nin Hewlêr kentinde 20 Eylül 2018 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Kürt siyasetçi İbrahim Ayhan, ölümünün 4'üncü yılında Urfa'nın Siverek ilçesinde bulunan Nato Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı.

 

Anmaya Ayhan’ın ailesinin yanı sıra, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, HDP milletvekilleri Ömer Öcalan, Ayşe Sürücü, Mahmut Toğrul, dokunulmazlığı kaldırılarak milletvekilliği düşürülen HDP’li Musa Farisoğulları, HDP eski milletvekili Çağlar Demirel, HDP yöneticileri, Urfa Emek ve Demokrasi Platformu birleşenleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

 

Saygı duruşu ile başlayan anmada konuşan HDP Milletvekilli Mahmut Toğrul, Ayhan’ın mücadelesine bağlı kalacaklarını belirterek, "Dört yıl geçti ama yaramız taze. Her yıl onun bilgeliğin hatırlayıp onu yad ediyoruz. Bizim için en önemli görev onun mücadelesine sahip çıkmak. Ne mutlu bize onunla aynı yolda yürüdük. Barış ve Demokrasi mücadelesindeki azim ve kararlılığı, mütevazi kişiliği, güven verici duruşu, söylemlerini pratikleştirmeye özen gösteren, siyaseti halkın içinde ve halkla beraber yapan İbrahim Ayhan'ı erken kaybının üzüntüsünü yaşıyoruz” diye ifade etti.

 

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, her ölümün erken bir ölüm olduğunu belirterek, "İbrahim arkadaşın ölümü daha erkendi. Bizi derinden yaraladı. İbrahim arkadaş hayatının her anında mücadele verdi. Kürt halkı için her saat direniş içindeydi. Kobanê’de duruşu örnek oldu. Ona minnettarız. Onun bir hasreti vardı. Kürt halkının özgürlüğü hasreti. Bugün mezarı başında hasretini gerçekleştirene kadar mücadele sözü veriyoruz. 4 yıl geçti ama İbrahim’in arkadaşları hiç durmadan mücadele etmeye devam etti” dedi.

 

MEZARINA ÇİÇEK BIRAKILDI

Anma mezara bırakılan çiçekler ve atılan “Şehit namirin” sloganları ile son buldu. Kitle ardından Ayhan’ın ilçede bulunan aile evini ziyaret etti.

 

‘SADECE BARIŞ İSTEDİ’

Ayhan’ın eşi Rezan Ayhan, eşinin arkasında yaptığı açıklamasında, “Eşim o topraklara kaçmadı, dünyaya her şeyi anlatmaya gitti. Derin insandı, kitaptı, felsefeci idi. Herkes seviyordu. Suçumuz ne? TC. kimliği taşımamız mı, bu topraklarda doğmamız mı? Eşim sadece barış istedi” dedi. Ayhan’ın annesi Zekiye Ayhan’ın “Kimsenin haram lokmasını yemedi, kendi şerefi ve namusuyla yaşadı. Yoruldu, bu zulme kalbi dayanmadı” diyerek ağıtlar yakmıştı.

 

İBRAHİM AYHAN HAKKINDA

1968 yılında Urfa'nın Siverek ilçesinde dünyaya geldi.

 

19942te Van 100. Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesinden mezun oldu, üç yıl sonra Urfa’da öğretmenlik yapmaya başladı.

 

1997-2007 arasında Eğitim-Sen Urfa Şube yöneticiliği ve şube başkanlığı görevlerinde bulundu.

 

2007 Milletvekilliği Seçiminde öğretmenlikten istifa ederek Demokratik Toplum Partisi'nin “Bin Umut Adayları” listesinden, bağımsız milletvekili adayı oldu. Urfa DTP ve BDP il başkanlığı görevlerinde bulundu.

 

1 Ekim 2010'da KCK adı altındaki operasyonlar kapsamında gözaltına alınarak tutuklandı.

 

Urfa Kapalı Cezaevi’ndeyken girdiği 2011 milletvekilliği seçiminde, Urfa Milletvekili seçildi.

 

3 Ocak 2014'te Anayasa Mahkemesi'nin tutukluluklarının makul süreyi aştığı ve seçilme haklarının ihlali iddiasıyla yaptıkları başvuruyu haklı bulmasıyla tahliye edildi.

 

7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 Milletvekilliği seçimlerinde HDP'den Urfa Milletvekili oldu.

 

Milletvekilliği, 27 Şubat 2018’de kesinleşen hapis cezası olduğu gerekçesiyle düşürüldü. Rojava’da hayatını kaybeden Aziz Güler'in fotoğrafını paylaştığı için “örgüt propagandası” suçlamasıyla yargılanmış, hakkında 1 yıl 3 ay hapis cezasına hükmedilmişti. ( MA- yenicizgihaber.com )

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.