Otomotiv sektöründe 2. el durgun, dükkanlar tek tek kapanıyor

Otomotiv sektöründe 2. el durgun, dükkanlar tek tek kapanıyor
Mersin’in Toroslar İlçesi’nde bulunan 2.El Oto Galericiler Sitesi, 204 dükkan, noter, araç muayenesi, plaka basma,sağlık odası, lokanta gibi diğer hizmetlerle sektördeki önemli merkezlerden biri.

Esnaf Zorda: Dükkanlar Tek Tek Kapanıyor

Parası olan almalı, ama krediyle değil!

BEKİR ŞAHİN

Otomotiv sektörünün ikinci el piyasası, durgun bir dönem geçiriyor. Mersin 2. El Oto Galericiler Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Koçaçoğlu, yüksek banka faizleri ve nakit sıkıntısının sektörü olumsuz etkilediğini vurguladı. Koçaçoğlu, esnafın zor durumda olduğunu ve son bir ay içerisinde birçok dükkanın kapandığını belirtti. Sitedeki sakinlik ise piyasanın durumunu anlatmaya yetiyor.

mersin-oto-galericiler-sitesi-bsk-murat-kocacoglu-2.jpeg

Durgunluğun Nedenleri

Mersin’in Toroslar İlçesi’nde bulunan 2.El Oto Galericiler Sitesi, 204 dükkan, noter, araç muayenesi, plaka basma,sağlık odası, lokanta gibi diğer hizmetlerle sektördeki önemli merkezlerden biri.

2-otomotiv-sektorunde-2-el-durgun-oto-galeri-15.jpeg

Hükümetin İlgisizliği Piyasalara Olumsuz Yansıyor!

Gazeteci Bekir Şahin’e açıklama yapan başkan Murat Koçaçoğlu, böyle planlı, geniş ve her hizmeti verebilen bir sitenin Türkiye’de örneği olmadığını ifade etti. Koçaçoğlu, enflasyon, işsizlik ve hayat pahalılığının yanı sıra yüksek faiz oranlarının, ikinci el otomotiv pazarındaki durgunluğa neden olduğunu vurguladı. “Piyasalardaki durgunluğun arkasında hükümetin politikalarındaki tutarsızlık yatıyor,” diyen Koçaçoğlu, insanların belirsizlik içinde ticaret yapmaktan çekindiğini dile getirdi. www.yenicizgihaber.com

Çiftçilerin Durumu ve Ekonomik Etkiler

Koçaçoğlu, çiftçilerin de zor günler geçirdiğini ve ürünlerinin değer kaybettiğini belirterek, “Üretim ve tarım bitmiş durumda. Çiftçi ekip bicecekki piyasa canlansın, gelip ihtiyacı olan arabasını alsın başka ihtiyaçlarını karşılasın böylece piyasa canlansın. Ama yok böyle bir şey. Çiftçinin ürünü para etmiyor, hergün bir yerde çiftçi binbir güçlükle yetiştirdiği ürününü çöpe atıyor, yollara döküyor, yada tarlada bırakıyor. Çiftçi, ürettiği ürünü satamadığı için piyasada hareketlilik olmuyor. Bu olumsuz durum, otomotiv sektörünü etkiliyor” dedi.

Hükümetin Rolü ve İlgisizlik

Mersin 2.El Oto Galericiler Sitesi Başkanı Murat Koçaçoğlu, hükümetin çiftçilerin sorunlarına yönelik bir çözüm üretmediğini ve piyasalara seyirci kaldığını ileri sürerek, “Üretime yönelik sorunları çözmek yerine, zam ve vergi artışları ile çalışanlara yük bindiriliyor. Bu şekilde ülke yönetilmez,” dedi. Yüksek faiz oranları, insanların kredi çekmesini zorlaştırdığını ve birçok kişinin mevcut varlıklarını satıp faize yatırıp oradaki gelir ile geçiini sürdürme çabası içerisinde olduğunu ekledi.

Gelecek Beklentileri

Başkan Koçaçoğlu, piyasalardaki durgunluğun bir süre daha devam edeceğini, ancak yıl sonuna doğru ikinci el otomotivde bir hareketlilik beklediklerini belirtti. “Parası olanlar için şu anda araba almanın tam zamanı, fakat kredi çekip araba almayı tavsiye etmiyoruz,” diye konuştu.

3-otomotiv-sektorunde-2-el-durgun-oto-galeri-1.jpeg

İşsizlik Nedeniyle Dükkanlar Kapanıyor

Yaşanan durgunluk nedeniyle Mersin 2. El Oto Galericiler Sitesi’nde son bir ay içerisinde 20 dükkanın kapandığını belirten Koçaçoğlu, “Sitede 204 dükkan bulunuyor. Bazı dükkanlarda 2-3 esnaf birlikte iş yapıyor, bir o kadarda insan istihdam ediliyor. Yani bu sitede toplamda yaklaşık 1500 insan ekmeğini kazanıyor. Ancak devam eden durgunluk nedeniyle, esnaf büyük sıkıntı yaşamakta, satış yapamadıklarından son bir ay içerisinde esnaf peş peşe kepenk kapattıyor” dedi.www.yenicizigihaber.com

Korsan Satışlar ve Denetim Eksikliği

Hiçbir vergiye tabi olmadan şehir merkezinde ara sokaklardan, kaldırımlardan merdiven altlarından araç satışları yapıldığı, hiçbir denetim olmadığını ileri süren başkan Koçaçoğlu, “Korsan satışlar giderek artıyor. Belediyeler, ruhsat denetimlerini yapmadığı için bu durum daha da kötüleşiyor. Her yer korsan satıcıyla dolmuş. Hergün vergi artıranlar buna bir dur demeli. Devlet çıkardığı kanunun araksında durmuyor sürekli yönetmelik değiştiriyor. Esnaf ne yapacağını şaşırmış durumda. Haksız rekabet esnafı zor durumda bırakıyor.” şeklinde konuştu. Resmi olarak çalışan esnafın bu haksız rekabetle baş etmekte zorlandığını vurguladı.

9-otomotiv-sektorunde-2-el-durgun-oto-galeri-27.jpeg

Mersin 2. El Oto Galericiler Sitesi Başkanı Murat Koçaçoğlu’nunu açıklamalarına göre, sonuç olarak, özetle, ikinci el otomotiv sektörü, yüksek faizler, piyasalardaki belirsizlikler ve hükümetin etkisiz politikaları nedeniyle zorlu bir süreçten geçiyor. Hükümetin atacağı adımlar, sektörün geleceği açısından kritik bir öneme sahip. Esnafın yaşadığı sorunların çözümü, yalnızca ticaretin canlanması için değil, aynı zamanda ekonominin genel sağlığı açısından da hayati önem taşıyor. YENİ ÇİZGİ GAZETESİ - www.yenicizgihaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.