Emek Gençliği: Halk Ekmeğini çocuklara ürettirmekten vazgeçin!

Emek Gençliği: Halk Ekmeğini çocuklara ürettirmekten vazgeçin!
Emek Gençliği: Halk Ekmeğini çocuklara ürettirmekten vazgeçin!

 

GAZİANTEP- BEKİR ŞAHİN: Antep Emek Gençliği, Büyükşehir Belediyesi’nin halk ekmek üretimi için meslek liseleri öğrencilerinin çalıştırılacaklarına yönelik girişimlere tepki gösterdi. EMEP’li gençlik aynı zamanda çocuk işçiliğini de yasallaştıracak bu uygulamadan biran önce vazgeçilmesi çağrısında bulunarak, meslek liselerinde ve MESEM’lerdeki kölelik koşullarına bir an evvel son verilmesini istediler

 

 

MESLEK LİSELERİNDE SÖMÜRÜ ARTIYOR

Konuyla ilgili olarak Emek Partisi İl Binasında basın açıklaması yapan Emek Gençliği çocuk işçiliği uygulamasına teki gösteren açıklamayı gençlikten, aynı zamanda MESEM öğrencisi Kerem Sezgin yaptı.

 

MESLEK LİSESİ Mİ FABRİKA MI?

Meslek liselerinde ve MESEM’lerde sömürünün son bulmasını, Öğrencileri işçi olarak çalıştırmaktan vazgeçilmesini söyleyen Sezgin, “Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2022 yılının ilk 5 ayında meslek liselerinin üretimden elde ettiği gelirin geçen yılın ilk 5 ayına göre yüzde 231 arttığını ve bunun gurur duyulacak bir durum olduğunu vurguluyor. Yine geçtiğimiz günlerde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin Antep’te halk ekmek büfelerinin kurulacağını belirterek üretimin ilk etapta meslek liselerinde yapılacağını söyledi. Milli eğitim, belediye, patronlar hep birlikte mesleki liselileri ve Mesleki Eğitim Merkezlerine giden öğrencileri nasıl daha fazla sömürebiliriz ve sırtlarından kar elde ederiz hesabını yapıyorlar” diye ifade etti.

 

“GELİNEN NOKTA YENİ BİR DURUM DEĞİL”

En fazla gelirin elde edildiği açıklanan lisenin Gaziantep Beylerbeyi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olduğunu söyleyen Sezgin, “Üstelik bakan Özer, meslek liselerinde artık ihracat yapıldığını da guru kaynağı olarak ifade ederek okullardaki sömürünün geldiği noktayı bir kez daha gözler önüne sermiş oldu” dedi.

 

Gelinen noktanın yeni bir durum olmadığını belirten Kerem Sezgin, “Antep’te bu yıl boyunca bilbordlar MESEM güzellemeleri yapan afişlerle süslendi. Asgari ücretin dörtte biri ücretler verileceği söylenerek öğrenciler MESEM’lere kayıt olmaya çağrıldı. Bu da yetmezmiş gibi okullarda Milli Eğitim tarafından ve hocalar aracılığıyla öğrenciler MESEM’lere yönlendirilmeye çalışıldı. Ailelere, ‘Sizin çocuğunuz okumaz, MESEM’e yollayın’ denilerek çocuklar eğitim hayatından uzaklaştırılmaya ve patronlar için ucuz iş gücü olmaya yönlendirildi” diye ekledi.

 

HALK EKMEĞİ HALKIN ÇOCUKLARINA ÜRETTİRME PLANI

MESEM’lerde ve meslek liselerinde sömürünün arttığına değinen Sezgin şöyle devam etti: “Babası, annesi fabrikalarda sömürülen emekçi çocukları okullarda çok küçük yaşlarda sömürü çarklarının arasına itiliyor. Fabrika dizaynına dönüştürülen okullarda öğrenciler günde 8 saat çalıştırılırken asgari ücretin yarısının dahi altında ücretler alıyor. Bugün gelinen noktada Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in halk ekmek üretiminin meslek liselerinde başlatacaklarını duyurması hiç de tesadüf değil. Halk için üretileceği söylenen ucuz ekmeği dahi halkın çocuklarına ürettirerek ucuz emeğin kaymağını yemenin peşine düşmüş durumdalar”

 

Açıklanan verilerin utanç verici olduğunu dile getiren Sezgin, “Meslek liseli ve MESEM’li öğrenciler sizin köleniz değil! Üretimden elde edilen gelir üzerinden meslek liselerini fabrika olarak gören zihniyete ve bununla övünenlere sesleniyoruz: Bu utanılacak bir durumdur ve bu utanç sizindir! Bu okullar eğer o kadar övünülecek okullar ise neden hiçbir zenginin çocuğu bu okullarda ‘eğitim’ görmüyor? Neden sadece emekçi ailelerin çocukları bu okullara yönlendiriliyor?” dedi.

 

EMEK GENÇLİĞİ’NDEN BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI

Kerem Sezgin, Emek Gençliği olarak başından beri sürecin takipçisi olduklarını, takipçisi olmaya da devam edeceklerini ileri sürerek,  Meslek liselerinde ve MESEM’lerde okuyan bütün öğrencileri bu sömürü ve kölelik koşullarına karşı Emek Gençliği saflarında birlikte mücadele etmeye çağırdıklarını bildirdi.  www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.