Atatürk yaşarken Silifke’ye 4 kez gitti

Atatürk yaşarken Silifke’ye 4 kez gitti
Atatürk yaşarken Silifke’ye 4 kez gitti

MERSİN-BEKİR ŞAHİN; Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Silifke ilçesine ilk gelişinin 95. Yıl dönümü nedeniyle açıklama yapan TSO Başkanı Nurettin Kaynar, Atatürk’ün yaşamında başka kentlere bakınca Silifke’nin oldukça önemli bir yeri olduğu aynı zamanda Atatürk’ün Silifke’ye karşı özel bir ilgisinin olduğuna vurgu yaptı.

Atatürk Silifke’ye dört kez geldiğini hatırlatan Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (TSO) Kaynar, Atatürk’ün ilk gelişi 27 Ocak 1925’de olduğu, ikincisi 12 Mayıs 1926’da, üçüncüsü 3 Haziran 1931’de, son olarak ise 20 Şubat 1935’de geldiğini açıkladı.

Atatürk Silifke’yi ilk onurlandırdığında, geceyi bugün Atatürk Evi olarak adlandırılan evde geçirdiğini hatırlatan TSO Başkanı Nurettin Kaynar, “Ertesi Günü Türk Ocağı altında bulunan Silifke İdman Yurdu Lokali’ni ziyaret etti. Burada gençlere başarı dileğinde bulunarak 1000 TL bağışta bulundu. Sonra da onlara “Şimdi verilenle çalışmalarınızı geliştiriniz, yardımlarım devam edecektir. ” demiş; ayrıca Silifke İdman Yurdu’nun defterine de şunları yazmış: “Silifke’ye geldiğimden çok memnunum. Beni unutmayacağınızı bilirim. Sizi kalbimden çıkarmam. ” İmza: Gazi Mustafa Kemal” dedi.

ATATÜRK’ÜN EMRİYLE SİLİFKEYE ÇİFTLİK VE KOOPERATİF KURULDU

Atatürk daha sonra Silifke Sultanisi’ni (lisesini) ziyaret ediyor ve izlenimlerini şeref defterine şöyle belirtiyor. “Bu nur ocağında istikbalin parlak güneşleri tulu halinde meşhurdur. ”

Atatürk’ün Silifke’ye gelişinin temel nedeni burada bir örnek çiftlik kurarak tarım alanında Türk köylüsüne çağdaş tarım ve hayvancılığı öğretmekti. Bu amaçla Abidin Paşa’dan (Bodosoki’ye), Bodosaki’den hazineye geçmiş olan, Silifke’nin Tekir köyündeki 12600 dekarlık çiftliği satın almak kararını vermişti. Ona bu çiftliği öneren ise o zamanın Tarım Bakanı Zekâi Bey’dir. Çünkü eski adı Tekir, yeni adı Olukbaşı olan köyde çiftlik kurmaya uygun bir yer olduğunu Ata’ya bildiren odur. “36000” liraya satın alınan çiftlik 8 Temmuz 1925’de tapuya ‘Tekfur Sarayı” diye Gazi Mustafa Kemal adına yazılır. Atatürk ikinci gelişinde iki gece Taşucu’nda, iki gece de çiftliğinde kalarak çiftlikle ilgili işleri incelemiş, bu arada kentin yöneticileriyle de görüşmüş. Bundan sonra Atatürk iki kez daha geldi. Silifke’yi üçüncü onurlandırışı yine örnek çiftlik kurma ve geliştirme çabalarıyla geçmiş.

Atatürk, daha ilk gelişinden bu yana çok beğendiği Silifke’de çiftlik kurma girişiminin dışında Taşucu bucağında bir köşk yaptırmayı düşünür ve bu konu ile de ilgilenir. Ancak, Atatürk için önemli olan bir ikinci köşk değil, ulusuna yarar sağlayacak olan çiftliktir. O yüzden son gelişinde çiftliğe varınca ilgili ve görevlileri toplayıp şu iki buyruğu vermiş:

1) Tekir Çiftliği’nde bir Tarım – Kredi Kooperatifi kurulacak.

2) Bir Bölge Tarım Okulu açılacak.

Bu buyruklar gereğince Atatürk, merkezi Tekir Çiftliği olmak üzere ve çevre köylerine de hizmet vermek koşuluyla, bir Tarım Kredi Kooperatifi kurulması için Silifke Ziraat Bankası’na bir yazı yazar. Böylece 683 sayılı Atatürk Tekir Çiftliği Tarım Kredi Kooperatifi kurulur ve kendisi 1 nolu üyesi olur. Yine onun buyrukları uyarınca Bölge Tarım Okulu yaptırılır.” Kaynar büyük önden Atatürk’ü saygıyla, minnet ve şükranla anıyoruz ifadesini kullandı. YENİ ÇİZGİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.