Antepfıstığı üreticisi perişan ve sahipsizlikten yakınıyor

Antepfıstığı üreticisi perişan ve sahipsizlikten yakınıyor
Antepfıstığı üreticisi perişan ve sahipsizlikten yakınıyor

 

GAZİANTEP- BEKİR ŞAHİN;  Gaziantep’in ismi ile özdeşleşen ve ezelden beri yöre halkının büyük kısmının önemli geçim kaynağı olan Antepfıstığı üreticisi perişan halde. Piyasada hemen her şey zamlanırken, birçok ürün zam rekoru kırarken Antepfıstığından fiyatların düşmesi ise üreticileri kara kara düşündürüyor.  Çiftçi yaptığı harcamalara karşılık ürünlerinin para etmediğini, zarar ettiğini belirirken, sahipsizlikte yakınıyor.

 

Karadeniz yöresinin fındığına Karadenizli milletvekilleri sahip çıktığı, ihracat yapıldığı ve bugün Antepfıstığından çok daha pahalıya satıldığını, ihracat yapıldığını hatırlatan Araban yöresindeki Antepfıstığı üreticileri, “Mazot, gübre, ilaç, budama, aşı, işçilik her şey zamlandı. Ayrıca tüm gıda ürünleri başta olmak üzere her şey ala bildiğine zamlandı. Eskide altın ile yarışan Antepfıstığı bugün altın karşısında çok büyük değer kaybetti. Kırmızı kabuklu Antepfıstığı 35-38 tl arasında satılıyor, tuzlu kavrulmuş kavlak 55 tl civarında, iç fıstığın kilosu 80-100 tl civarında. Eskiden Antepfıstığının 100 gramı bir kilo et satın alınırken, şimdi bir kilo Antep fıstığına yarım kilo et bile alamıyoruz, Çekirdek fiyatları bile Antep fıstığından çok daha pahalı.www.yeniçizgihaber.com

 

ANTEPFISTIĞI AĞAÇLARINI SÖKÜP YAKACAKLAR

Tüm bunlar, Antepfıstığı üreticisi olarak bizlerin sahipsiz olmasından ileri geliyor. Siyasetçiler nerde. Gaziantep’in ismi ile özdeşleşen Antepfıstığına niçin sahip çıkmıyorlar. İhracattaki sıkıtılar neden giderilmiyor, yeni pazarlar neden araştırılmıyor. Girdi maliyetlerimiz neden düşürülmüyor. Devlet desteği neden verilmiyor. Sattığımız ürün, masraflarımızı karşılamıyor, üstelik borçlanıyoruz, borç içinde yaşam daha ne kadar devam edebilir. Fıstık ağaçlarını söküp, odun edip yakacağız. Çünkü zarar ediyoruz. Bize sahip çıkan yok. Yetkililer gelip bir gün halimizi sormuyor. Biz bu işi içinden nasıl çıkacağız borçları nasıl kapatacağız” diye tepki gösterdiler.

 

Üreticiler, Antepfıstığında fiyatlar düşerken, ham maddesi büyük oranda fıstık olan baklava ve kadayıf fiyatlarında ucuzlama olmadığı gibi çok pahalıya satıldığını da kaydettiler.

 

  "SATILAMAYAN MAL ÇİFTÇİYİ DE ETKİLEYECEK"

  Satılamayan ürünün çiftçiyi de olumsuz etkileyeceğini savunan Antep fıstığı satıcısı Necip Öztürk, “Şu anda zor zamanlar geçiriyoruz. Satış yapmakta zorlanıyoruz. Her tarafın pandemiden dolayı kapalı olmasından dolayı zorlanıyoruz. Geçen sene verim çoktu ondan dolayı fıstıklar depolarda kaldı. Çiftçi mal satılmazsa elbette etkilenecek. Geçen seneki fıstık satılmaz yerinde kalırsa çiftçi etkilenir. Bu yılki hasada 5 ay kaldı. İkinci bir mahsulde şuan elimizde olan fıstıkların üzerine gelirse işler daha da kötü olacak” diye konuştu. www.yeniçizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.