Adaletsizliğe isyan ettiler !

Adaletsizliğe isyan ettiler !
Adaletsizliğe isyan ettiler !

ANKARA-Umut Oratoryo Ekibi, kadın cinayetlerine ve kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için, kadın cinayetlerinin mağdur ailelerini yurttaşlarla buluşturan etkinlik düzenledi. Öldürülen kadınların kızların canlandırıldığı etkinlikte konuşan, Umut Oratoryo Ekibi Yönetmeni Mücadelemiz ‘nokta kadar derin’ bir mesele. Bu etkinlikteki asıl mesajımız, ortak ses oluşturup el ele verebilirsek bir çok problemi çözebiliriz” dedi.

Umut Oratoryo Ekibi, Çankaya Belediyesi’nin desteği ile kadın cinayetlerine ve kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için, Çankaya Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde “Nokta Kadar Derin” oratoryo etkinliği düzenledi.

Etkinlikte kadın cinayetlerinin mağduru aileler, yurttaşlarla buluşturuldu. Etkinliğe, sınavda kopya çekerken yakaladığı öğrencisi tarafından tabancayla vurulduktan sonra 17 yerinden bıçaklanarak öldürülen Ceren Damar’ın ve Mersin’de polis memuru Fatih Burak Aykul tarafından öldürülen Feray Şahin’in aileleri ile İstanbul’da iş arkadaşı tarafından öldürülen Fatma Şengül’ün kızı Açelya Şengül, Ankara’da bir plazanın 20’nci katından aşağı atılarak öldürülen üniversite öğrencisi Şule Çet’in Avukatları Umur Yıldırım ve Ferhat Gebeş, Avukat Onur Tatar ve Emine Bulut’un Avukatı Esra Nur Saraçoğulları katıldı. Etkinliği izleyen davetliler arasında CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse de yer aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş katılamadığı için telgraf çekerek başarı dileklerini bildirdi. 

Etkinlikten önce konuşan Umut Nokta Kadar Derin Oratoryosunun Yönetmeni Runerm Ateş konukları tanıttıktan sonra öldürülen kadınlar için saygı duruşunda bulunuldu ardından istiklal marşı okundu. Runerm Ateş “Her düş gerçekleşecek umudu bekler. Ekibimizin adı bunun için ‘Umut’. Sahnede belki ağlayacağız belki güleceğiz ama en sonunda umudun olduğunu hep beraber göreceğiz. Mücadelemiz ‘nokta kadar derin’ bir mesele. Bu etkinlikteki asıl mesajımız, ortak ses oluşturup el ele verebilirsek birçok problemi çözebiliriz” dedi. Ateş, konuşmasından sonra kadın cinayetleriyle ilgili hazırlanan sinevizyon sunumunu yaptı, daha sonra ise öldürülen kızların, kadınların canlandırılması sahnelendi. Acılı aileler bu sırada göz yaşlarını tutamazken, salonda büyük bir hüzün hakim oldu. İzleyiciler acılı ailere destek verdi üzüntülerini paylaştı.

‘BİLİYORUZ AMA DUYARSIZIZ’

Oratoryo ekibinin gösterisinin ardından mağdur aileleri sahneye çıktı. Sahneye çıkan Ceren Damar’ın babası Mustafa Damar “Bugün kadına şiddet bir katliam haline geldi. Toplumun büyük bir kesimi akşam dizi izler gibi bu olayları izliyor. 10 yaşında kız çocuğunu dedesi yaşında erkekle evlendirdiğimiz bir toplumda, çocukla evlendirilen kadınların olduğu bir toplumda yaşıyoruz. Kadınların başlık parasıyla satıldığı bir toplumda yaşıyoruz. Birçok şeyi bilerek ama duyarsız kalarak yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘CİNAYETE TRAFİK KAZASI DEDİLER’

Damar’ın ardından sahneye gelen Feray Şahinin babası Bekir Şahin, kızının cinayeti sürecinde yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Kızımız mezuniyet hazırlığı yaparken hayatımızda hiç görmediğimiz, tanımadığımız, bilmediğimiz eli kanlı bir katil tarafından katledildi. Bize cinayeti önce trafik kazası diye bildirdiler. Kızımızın cesedini bizden tam 3 saat sakladılar. Nerede olduğunu söylemediler. Karakolda dediler, hastanede dediler, Adana’ya gitti dediler. Bizi Mersin’de 3 saat gezdirdiler.”

‘KATİL HİÇBİR ŞEY OLMAMIŞ GİBİ GEZİYOR’

Olay sürecindeki ihmalleri aktaran Şahin “Adli Tıp kurumu kızımızın uzaktan ateş edilerek katledildiğini belirtiyor. Aynı şekilde Feray’ın tırnakları arasında katilin DNA’sı çıkıyor. Ama bu somut bilimsel delilleri değerlendirmiyor. Katil bir senaryo hazırlamış, mahkeme onu görüyor ve 5 yıl 3 ay indirimli ceza veriyor. Katili 1,5 yıl yattı ve şu an sokakta hiçbir şey olmamış gibi geziyor. Böyle bir adalet olabilir mi? Bu sıradan bir ölüm değil. Katil kızın yaşı kadar bile ceza almadı. Böyle bir adalet olabilir mi?” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından etkinlik toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. YENİ ÇİZGİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.