Peşmerge Şengal'e ulaştı

Peşmerge Şengal'e ulaştı
Peşmerge Şengal'e ulaştı
Peşmerge Şengal'e ulaştı

Irak Şam İslam Devleti örgütünün (IŞİD) aylar önce Musul’u işgal etmesiyle başlayan insani dram Ezidiler için hala sıcaklığını korurken Irak Kürdistan Yönetimi’ne bağlı peşmerge güçleri bölgeye “kurtarma operasyonu” başlattı. IŞİD, Irak’ın Ninova eyaletine bağlı, Rojava sınırında yer alan ve nüfusun çoğunu Ezidi Kürtlerin oluşturduğu köyleri istila etmiş, on binlerce Ezidi Türkiye’ye ve Irak Kürdistan bölgesine sığınırken on bin kadarı da bölgedeki Şengal dağlarında mahsur kalmıştı.

ÇOCUKLAR SEVİNÇLE KARŞILADI

Buradaki Ezidilere zaman zaman hava yardımı ulaştırılsa da kışın gelmesiyle birlikte insani kriz alarmı verildi. Peşmerge’nin geçtiğimiz Çarşamba günü başlattığı operasyonda çok sayıda IŞİD militanı öldürülürken Musul'un Zummar nahiyesinden ağır silahlar eşliğinde yola çıkan Peşmerge konvoyu, 10 bin Ezidinin bulunduğu, Ezidilerin kutsal hac mekanının da yer aldığı Şengal Dağı'na dün ulaştı. Peşmergeleri, dağın kutsal kabul edilen Şerefettin bölgesinde Ezidi milisler karşıladı. Aylardır aileleriyle dağda mahsur kalan Ezidi çocuklar da Peşmergeye sevgi gösterisinde bulundu. Ezidiler için güvenli bir geçiş koridoru oluşturan Peşmerge, Şengal'in tamamını ele geçirmek için geniş çaplı bir operasyona hazırlanırken koalisyon ülkelerine ait savaş uçakları da IŞİD militanlarının bulunduğu bölgeleri bombalamaya devam ediyor.

1 MİLYON YARALI

Üç yıldan fazla bir süredir acımasız bir savaşa sahne olan Suriye’de bugüne dek 1 milyon kişinin yaralandığı açıklandı. Dünya Sağlık Örgütü’nden (WHO) Elizabeth Hoff, “Suriye’de savaşın doğrudan sonucu olarak bir milyon insan yaralandı. Ülke içinde dolaştığınızda bunu görüyorsunuz. Birçok ampute görebilirsiniz. Bu, en büyük sorun” ifadelerini kullandı.

HASTALIKLAR HIZLA YAYILIYOR

BM'nin sağlık kolu olan WHO, savaşın başlangıcından bu yana ülkedekilere tıbbi yardım ulaştırıyor. Hoff, Suriye’deki sağlık sisteminin çöktüğünü, hastalıkların çok hızlı yayıldığını da belirterek “Tifo ve hepatit toplumda çok hızlı yayılıyor. Aşı oranları yüzde 52’ye düştü” dedi.

HEDEF TÜM BÖLGEYİ KURTARMAK

Peşmerge Komutanı ve Irak Kürdistan Demokrat Partisi Siyasi Büro Genel Sekreteri Fazıl Mirani 10 bin Ezidi'nin mahsur kaldığı Şengal'de, son birkaç gündür düzenledikleri operasyonlarla çok iyi bir kazanım elde ettiklerini söyledi. "Bu operasyonlar, Kürdistan bölgesi topraklarının kurtarılması ve sığınmacıların evlerine dönmesi için yapıldı" diyen Mirani, "Hedefimiz tüm Şengal ilçesini kurtarmak. Ancak bunun için önce stratejik noktaların tamamını ele geçirmemiz gerekiyor" ifadesini kullandı. Mirani, kısa zamanda sonuç almak için Peşmergenin ihtiyaç duyduğu ağır silahların temin edilmesi gerektiğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.