Chpli Biçerden Somadaki Maden Denetçilerine Suç Duyurusu

Chpli Biçerden Somadaki Maden Denetçilerine Suç Duyurusu
Chpli Biçerden Somadaki Maden Denetçilerine Suç Duyurusu
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili kamu görevlilerinin de yargılanması için Manisa Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, CHP Manisa İl Başkanlığı binasında basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına CHP İl Başkanı Halil Tokul, Soma’daki faciada şehit olan madenciler Engin Yıldırım (39)’ın eşi Aliye Yıldırım (36) ve Mustafa Kaya (40)’nın eşi Naciye Kaya da katıldı.

Manisa’nın Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili olarak görevlilerin de yargılanması için Manisa Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacağını açıklayan Biçer, "Müdahil avukatlardan birisinin ifadesinde okuduğu inceleme soruşturma raporlarının birisinde müfettişlerin soruşturma sonucu verdikleri ifadelerinden birisinde şöyle bir ifade söyledi bize: ’Biz teftişe gittiğimizde firma yetkilileri tarafından aldatıldık. Madenci ailelerinin kamu görevlilerinin ve müfettişlerin de yargılanmasıyla ilgili taleplerinin bulunduğunu söyleyen Biçer, şöyle konuştu:

’Madenci aileleri ’Buradaki firma yetkililerinin yargılanmaları bize yetmez yargıyı da tatmin etmesin’ diyor.

Madenci yakınlarının Türkiye Kömür İşletmeleri, Maden İşleri Genel Müdürlüğü ve ilgili Bakanlığın bütün resmi görevlilerinin yargılanmasını istediğini anlatan Biçer, şunları söyledi:

"Hakim de ’Bu beni aşar. Bunu üst düzey makamlara iletin’ dedi ve tutanaklara da böyle geçti. Bugün vereceğimiz dilekçe, Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 günü meydana gelen 301 maden işçisinin hayatını kaybetmesine neden olan maden faciasıyla ilgili olarak görevini kötüye kullanan yerine getirmeyen veya ihmal eden kamu görevlileriyle ilgili bir dilekçe. Ve biz bu davaya müdahil olabiliyoruz. Facianın meydana gelmesinde sorumlu ve kusuru olan söz konusu kamu görevlileri görevlerini kamu adına ifa etmektedir. Bu anlamda kamuya karşı sorumlulukları bulunmakta. Maden ocaklarını incelemek ve denetlemekle sorumlu memurların görevlerini yerine getirmemesi öncelikle kamuya karşı işlenmiş bir suçtur. Yani kamu çalışanlarının işledikleri suç kamuya karşı işleniyor. Firmadaki iş güvenliği mühendisinin yaptığı aksatma sonrası oluşan bir suçtan çok farklı. Dolayısıyla biz bu kamu davasından kamu olarak kamu vicdanı olarak elbette biz de etkilendik. Biz de mağduruz. Dolayısıyla bu davaya yasal olarak müdahil olma hakkımız var."

Manisa Cumhuriyet Başsavcılığına vereceği dilekçeyi okuyan Biçer, "Bu memurların görevlerini yerine getirmemesi öncelikle kamuya karşı işlenmiş bir suç olup sadece suçtan zarar görenleri değil tüm vatandaşlarımızı ilgilendirmekte ve mağdur etmektedir. Bir daha böyle bir facianın ve acıların yaşanmaması için denetim görevinin önemi aşikardır. Bir daha bu denetim görevinin yerine getirilmemesi yeni facialara zemin hazırlayacaktır. Yaşadığımız Soma faciası bunu acı bir tecrübesi olup, maden işçileri ve yakınları değil tüm Türkiye halkı etkilenmiş ve zarar görmüştür. Soma ilçemiz yaşanan facianın acı sonuçlarını hâlâ atlatabilmiş değildir. Atlatılamayan bu acı sonuçlar başta Soma halkı olmak üzere hepimize zarar vermektedir" diye konuştu.

Biçer, ayrıca toplantının ardından dilekçeyi vermek üzere adliyeye geçeceklerini açıkladı.

EŞİNİ KAYBEDEN MADENCİ ŞİİR KİTABI YAZDI

Soma’daki faciada şehit olan madenci Engin Yıldırım (39)’ın eşi Aliye Yıldırım (36)’ın yazdığı şiir kitabının tanıtımı yapıldı. Faciadan sonra bir hayat mücadelesi içerisine girdiklerini belirten Aliye Yıldırım, “Bu kitabı yazmakta en büyük amacım oğluma destek olmak. Ona hayatın devam ettiğini göstermektir. Daha öncesinde de vardı ama bu olaydan sonra tabi duygularda farklılaşıyor. Bu şekilde bir kitap çıkardım, oğluma ithafen, adı Umut. Oğlumun adı da Umut. Kitabımın adı da Umut’a Aşk. İnşallah onun içinde onun geleceği içinde bir umut ışığı olur” dedi.

“VARSA SADECE ADALET İSTİYORUZ”

Madende şehit olan Mustafa Kaya (40)’nın eşi Naciye Kaya, şehit madenci aileleri olarak sadece adalet istediklerini söyledi. Başka hiçbir şey istemediklerini dile getiren Naciye Kaya, “Ne para ne başka bir şey, sadece adalet istiyoruz. Tabi ki varsa. Yani adalet bekliyoruz. Zaten bende kamu görevlilerin yargılanması için daha önce dilekçe vermiştim. Madeni denetlemeye gelip denetlemeden giden müfettişlerin yargılanmasını talep etmiştim, tabi ki reddedildi. Yani devlet varsa bize sahip çıksın. Artık yeter diyoruz, ölümler olmasın. Çocuklar babasız kalmasın istiyoruz. Adalet istiyoruz, başka bir şey istemiyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.