Ağbaba: "türkiyeyi Ab Sınırlarına Bekçi Yapmak Kimsenin Haddi Değildir”

Ağbaba: "türkiyeyi Ab Sınırlarına Bekçi Yapmak Kimsenin Haddi Değildir”
Ağbaba: "türkiyeyi Ab Sınırlarına Bekçi Yapmak Kimsenin Haddi Değildir”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, sığınmacıların yoğunlukta yaşadığı İzmir Basmane’de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Özcan Purçu, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir ile birlikte basın açıklaması yaptı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, sığınmacı akınıyla ilgili AB’nin Türkiye’ye 3 milyar Euro’luk maddi destek sağlamayı kararlaştırmasına tepki göstererek “Türkiye’yi AB sınırlarına bekçi yapmak kimsenin hakkı ve haddi değildir” yorumunu yaptı.

AB-Türkiye Zirvesinde, sığınmacı akınıyla ilgili AB’nin Türkiye’ye 3 milyar Euro’luk maddi destek sağlamayı kararlaştırmasının ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir ve CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter, Suriyeli sığınmacıların yoğun yaşadığı İzmir Basmane’de basın açıklaması yaptı. Suriyeli mülteci çocukların da bulunduğu basın açıklamasında konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Türkiye’yi AB sınırlarına bekçi yapmak kimsesin hakkı ve haddi değildir. Kişi başı bin Euro verilerek Türkiye 3 milyar Euro karşısında Avrupa bekçisi konumuna getirilmiştir” dedi.

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir de, “İktidarın AB tarafından kandırıldığını görüyoruz. Türkiye istemeden Avrupa’nın sınır bekçiliğine yeni bir lakapla görevlendirilmiş oluyor” diye konuştu. CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu ise kaldırımlarda hâlâ hamile, yaşlı ve çocukların yattığını belirterek bu konuda koordineli bir çalışma yürütülmediğini söyledi. CHP’li vekiller, yarın sabah sığınmacıların aldığı riskleri daha iyi anlamak için Bodrum sahilinden botla açılacaklarını açıkladı.

“2. DÜNYA SAVAŞINDAN SONRA EN ÖNEMLİ MESELE”

Basın açıklamasını, bölgede yaşayan Suriyeli çocuklarla yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “100 bine yakın kişi İzmir’de bulunuyor. Türkiye’de 2,5 milyon sığınmacı var. Bu mesele sadece Türkiye değil Avrupa açısından da önemli bir sorun. 2. Dünya Savaşından sonra Türkiye ve Avrupa’nın karşılaştığı en önemli mesele mülteci meselesidir" dedi.

Türkiye’nin dış politikadaki yanlışlarının etkisinin ne kadar büyük olduğunu bildiklerini anlatan Ağbaba, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye, Orta Doğu ülkesi olma konusunda hızla ilerliyor. Göçmen meselesi AKP’ye bırakılmayacak kadar ciddi bir sorun. Aylardan beri sahile vuran bebek cesetlerini, mültecilerin sorunlarını görüyoruz. Bu mesele sadece Türkiye’nin değil, Avrupa ülkelerini de ilgilendirmektedir. Başbakan’ın da katıldığı zirvede alınan kararlar, sadece Türkiye meselesi olma konusunda Türkiye’yi bir noktaya getirdi. AB ile ilgili yeni döneme giriyoruz. AKP’nin göz boyaması ile karlı karşıyayız. AB ile Türkiye ilişkilerinde ana eksen Kopenhag kriterleri idi. Artık AB’nin Türkiye’den sığınmacı krizinden beklentileri yer alıyor.”

“TÜRKİYE’Yİ AB SINIRLARINA BEKÇİ YAPMAK KİMSENİN HADDİ DEĞİLDİR”

Sığınmacıları Türkiye’de bırakmak için 3 milyar Euro verildiğini öne süren Ağbaba, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sorun ortaklaşa çözülebilir. Yük paylaşımı ile çözülmeli. Bu dram sadece Türkiye’nin sorunu değildir. AB ile Türkiye ortaklaşa çözebilir. Bunu Türkiye’nin sırtına yüklemek kimsenin hakkı değildir. Hiç kimse gazeteci tutuklayacak, faili meçhulleri artırarak AB’ye girmemizi beklemesin. Bu program Türkiye’yi AB’ye sokamaz. Ancak Türkiye’yi AB’nin tampon ülkesi yapar. Türkiye artık bir sığınmacı tampon bölgesi durumundadır. Türkiye’yi AB sınırlarına bekçi yapmak kimsesin hakkı ve haddi değildir. Kişi başı bin Euro verilerek Türkiye 3 milyar Euro karşısında Avrupa bekçisi konumuna getirilmiştir. Kabul etsek de etmesek de Türkiye’nin en önemli meselesi mülteci sorunudur. Cumhuriyet Halk Partisi olarak Genel Başkanımızın talimatı ile Mülteci Komisyonu kurduk.”

BOTLA DENİZE AÇILACAKLAR

CHP’nin önümüzdeki dönemde sığınmacılarla ilgili meseleleri daha derinden inceleyeceğini kaydeden Ağbaba, CHP’li vekiller olarak önce Çeşme ve Basmane’de mültecilerle ilgili incelemelerde bulunduklarını, ardından Aylan Kurdi bebeğin cesedinin sahile vurduğu Bodrum sahilinde inceleme yapacaklarını kaydetti. Zorlu hava koşullarında mültecilerin aldığı riskleri daha iyi anlamak için botlarla açılacaklarını belirten Ağbaba, “Şu konuştuğumuz dakikalarda bile belki çocuk mülteciler sulara gömülüyor” dedi.

“KALDIRIMLARDA YATAN HAMİLE MÜLTECİLER VAR”

CHP İzmir Milletvekili Purçu da, devlet elinin mültecilere ulaşmadığını savundu. Halen kaldırımlarda yatan hamile, yaşlı ve çocuk mültecilerin bulunduğunu söyleyen Purçu, devlet görevlilerin bu kişilerle yeterince ilgilenmediğini ifade etti. Mültecilerin barınacağı yerlerle ilgili koordineli çalışmanın da yapılmadığını dile getiren Purçu, şöyle konuştu: “Tedbirler emniyet aşamasında kalabiliyor. İster kaldırımda yatsın, ister hasta hamile olsun şimdiye kadar yapıcı bir çalışma yapılmadı. Kaç mülteci geldi, kaç mülteci gitti, kaçı kaldı, kaçı kimlik çıkardı, belli bir bilgi yok. Yapılan açıklamalarda ortalama rakamlar var. 100 bini geçkin mülteci sayısı var ve bunların sadece yüzde 10’a yakını kimlik sahibi ve kayıt altında.”

“CİDDİ SAĞLIK SORUNU YAŞADIKLARINI GÖSTERİYOR”

Basın açıklamasında değerlendirmede bulunan CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir de sadece kayıtlı sığınmacılara sağlık hizmeti verildiğini, iki yıl içerisinde sadece 16 bin liralık sağlık masrafı yapıldığını ifade etti. Bu rakamın çok düşük olduğunu belirten Demir, şunları söyledi: “Bu durum, ciddi sağlık sorunu yaşadıklarını gösteriyor. Yeterince izlendiğini tahmin etmiyoruz. Genel olarak Türkiye’de bu sorunun giderilmesi konusunda ciddi koordinasyonun olmadığını düşünüyoruz. Her birim kendi kendine bir şeyler yapmaya çalışıyor. İzmir’de şuan 24 bin 0-18 yaşına genç ve çocuk var. 3-4 bini eğitimlerini zor koşullarda sürdürüyor. 20 bin çocuk sokakta ve emekleri sömürülüyor. Tezgah kurup günde 1-2 liraya çalışan 7 yaşında çocuğumuz var. Okula gitmiyormuş.”

“AVRUPA’NIN SINIR BEKÇİLİĞİ”

Türkiye’nin sığınmacı sorununun çok ciddi boyutta olduğunu belirten Demir, sözlerini şöyle tamamladı: “3 milyar Euro aldık diye bunu kahraman gibi övgü ile söylüyorlar. İktidarın AB tarafından kandırıldığını görüyoruz. Bu gerçekten Türkiye’nin değil tüm insanlığın ciddi sorunudur. Dün Çeşme’de 25 kişilik botta iki kişi kurtuldu, 13 kişi öldü. Her gün o kadar kanıksadık ki olaylar sık sık tekrarlanıyor. 6 milyar dolar da verseler bunların ne önü ne arkası kesilir. Türkiye istemeden Avrupa’nın sınır bekçiliğine yeni bir lakapla görevlendirilmiş olur."[gallery link="file" ids="30012,30013,30014,30015,30016"]

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.