Halk kazandı, Gürcistan Cumhurbaşkanı tartışmalı 'yabancı ajan' yasasına veto etti

Halk kazandı, Gürcistan Cumhurbaşkanı tartışmalı 'yabancı ajan' yasasına veto etti
Gürcistan Cumhurbaşkanı, 'yabancı ajan' yasasını veto etti. Tasarı yeniden parlamentoda görüşülecek. Yasaya karşı geniş çaplı eylemler olmuştu ve muhalifler yasayı 'Rus yasası' olarak nitelendiriyor.

Halk kazandı, Gürcistan Cumhurbaşkanı tartışmalı 'yabancı ajan' yasasına veto etti

Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili, kamuoyunda 'yabancı ajan' yasası olarak bilinen ve parlamentodan onay alan tasarıyı veto etti. Tasarı, yeniden parlamentoda görüşülecek.

Gürcistan parlamentosunda üç okumanın ardından onaylanarak Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili'ye sunulan 'yabancı ajan' yasası veto edildi. Rusya devlet haber ajanslarından TASS, Zurabişvili'nin yasa tasarısını veto ettiğini açıkladığını aktardı.

DUVAR’da yer alan habere göre, Gürcistan'da Gürcü Hayali Partisi'nin sunduğu ve kamuoyunda 'yabancı ajan' yasası olarak bilinen 'yabancı etkinin şeffaflığı' konulu yasa tasarısına parlamentoda ilk onay 17 Nisan'da, ikinci onay 1 Mayıs'ta verilmişti. Genel Kurul'da 14 Mayıs'ta yapılan üçüncü ve nihai oylamada tasarı, 30 "hayır"a karşılık 84 "evet" oyuyla kabul edilmişti.

YASA, YENİDEN PARLAMENTODA GÖRÜŞÜLECEK

Cumhurbaşkanı Zurabişvili, 12 Mayıs'ta yaptığı açıklamada da tasarıya karşı olduğunu ve yasalaşması durumunda veto edeceğini açıklamıştı. Cumhurbaşkanı'nın tartışmalı yasa tasarısını veto etmesiyle birlikte tasarı şimdi yeniden parlamentoda görüşülecek.

Ülkede geçen yıl da geniş çaplı eylemlere sebep olan, rafa kaldırıldıktan sonra bu yıl yeniden gündeme getirilen düzenleme, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcistan'da kurulan kuruluşların 'yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon' olarak kaydolmalarını veya para cezalarıyla karşı karşıya kalmalarını öngörüyor.

Tasarıya göre, 'yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon' olarak kabul edilen STK ve medya gibi kurum ve kuruluşlarının, kamu siciline aynı isimle kayıtlı olması gerekiyor. Tasarı, yasalaşma sürecinde hem parlamentoda hem de ülke genelinde protestolara yol açtı. Muhalifler, yasayı 'Rus yasası' olarak nitelendiriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.