Tarsuslar, zeytinciliğe darbe vuran yönetmeliğin iptalini istiyor

Tarsuslar, zeytinciliğe darbe vuran yönetmeliğin iptalini istiyor
Tarsuslar, zeytinciliğe darbe vuran yönetmeliğin iptalini istiyor

 

MERSİN- BEKİR ŞAHİN: Resmi Gazetede son yayınlanan yönetmelik ile “Sonrasında Rehabilite Edilip, Eski Haline Getirilmek” şartı ile zeytinlik alanlarının maden faaliyetlerine açılmasına tepkiler artarak sürüyor. Tarsus Kent Konseyi bu yönetmeliğin derhal iptal edilmesini zeytinciliğin korunmasını istediklerini bildirdi.

 

Tarsus Kent Konseyi Yürütme Kurulu ve Çevre Çalışma Grubu olarak bu yönetmeliğin durdurulmasını ve bu alanların sadece zeytinlik veya zeytin alanı olarak kullanmasını talep ettiklerini açıkladı. Kent Konseyi açıklamasında, “Bu konuda Doğa Bilimci Prof.Dr. Doğan Kantarcı’nın Taşlı ve Taşların arasında köklerin geliştiği bir arazide zeytin ağaçlarını sökmek ve taşımak mümkün değildir. Aksi halde sökme sırasında ağacın topraktan, su ve besin maddesi almasını sağlayan ince kökleri kopar.” tespiti bulunmaktadır” diye ifade edildi.

 

Yapılan bu düzenlemenin, 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin aşılattırılması hakkındaki kanuna uymadığını ifade eden kent konseyi üyeleri açıklamalarına şöyle devam etti: www.yenicizgihaber.com

 

“Kanunun 20. Maddesine göre zeytinlik sahaları içerisinde ve bu sahalara en az 3 km mesafede, zeytinlerin bitkisel gelişimi ve çoğalmasını engelleyecek kimyasal atık oluşturulacak tesis yapılamaz ve işletilemez.

 

Bu durum, sadece Akdeniz İklim Kuşağında yetişebilen, gıda, ilaç sanayii ve kozmetik gibi çeşitli endüstriyel alanlarda yer alan, bölge ekonomisi için büyük önem arz eden zeytin ve zeytinyağı üretimi açısından da ciddi bir sorun teşkil etmektedir.  Bu nedenlerden dolayı bu yönetmeliğin durdurulmasını ve bu alanların sadece zeytinlik veya zeytin alanı olarak kullanmasını talep ediyoruz.” Diye ifade ettiler. www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.