Milletvekili Toğrul, Antepfıstığı üreticilerinin sorunlarını TBMM’ye taşıdı

Milletvekili Toğrul, Antepfıstığı üreticilerinin sorunlarını TBMM’ye taşıdı
Milletvekili Toğrul, Antepfıstığı üreticilerinin sorunlarını TBMM’ye taşıdı

 

 

GAZİANTEP- BEKİR ŞAHİN; TBMM İdare Amiri ve HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Gaziantep, Urfa, Adıyaman ve Kahramanmaraş yöresindeki Antepfıstığı üreticilerinin yaşadığı sorunların tespit edilmesi ve bu sorunlara bir an önce çözüm bulunması amacıyla TBMM Başkanlığına başvuruda bulunarak, Meclis Araştırma komisyonu kurulmasını talep etti. Milletvekili Toğrul, çiftçilerin sorunlarının kalıcı şekilde çözümlenmediğinden Antep fıstığının dünya pazarlarında rekabet edemediğine vurgu yaptı.

 

 

TBMM İdare Amiri ve HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, konuyla ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na (TBMM) yaptığı yazılı başvuruda “Gaziantep’teki çiftçilerimizin büyük çoğunluğu geçimini, adıyla özdeşleşmiş, emek ve masraf isteyen Antep fıstığı ile sağlamaktadır. Bölgede yaklaşık 200 bin kişinin doğrudan ya da dolaylı olarak geçimini sağladığı Antep fıstığının, daha geniş ve yaygın olarak üretme ve verimliliğini artırma potansiyeline sahip olmasına karşın henüz istenilen düzeye gelinememiştir.

Gaziantep fıstık üreticilerinin yaşadığı sorunların tespit edilmesi ve bu sorunlara bir an önce çözüm bulunması amacıyla Anayasa’nın 98’inci İçtüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederim” dedi.

 

 

TBMM İdare Amiri ve HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul başvurusunda genel gerekçesini şöyle açıkladı;

Gaziantep birçok tarımsal ürün ile ön plana çıkmakta ise de, özellikle Antep fıstığı ile tarımsal üretimdeki yerini almaktadır. Gaziantep’teki çiftçilerimizin büyük çoğunluğu geçimini, Antep fıstığı ile sağlamaktadır. Gaziantep için marka değeri yüksek, Antep fıstığı üreticileri gerek üretimde gerekse de pazarlamada çok ciddi sorunlar yaşıyorlar. Genel olarak tarım ürünlerinde artan girdi maliyetlerine paralel olarak Antep fıstık üreticileri de maliyet artışlarından ciddi anlamda etkilenmekteler. Fıstık üreticilerimiz artan girdi maliyetleri yüzünden ürününden istediği oranda kâr elde edemiyorlar.

 

Son dönemlerde genel olarak tarım ürünlerinde artan girdi maliyetlerinin yanında tarımsal ürünlerin fiyatlarının düşmesi çiftçileri olumsuz etkilemektedir. Gaziantep’te önemli geçim kaynaklarından biri olan Antep fıstık üreticileri de buna paralel olarak maliyet artışı ile birlikte satış fiyatlarının düşmesi ile Antep fıstığı üreticilerini iflasın eşiğine getirmiştir. Fıstık mahsulünün üretim taban fiyatının düşmesi fıstık yetiştiricilerini zor durumda bırakmaktadır ve bu durum üreticileri zarara uğratmaktadır. Çiftçilerimiz ürünlerini düşük fiyata satmasına karşın piyasada Antep fıstığı yüksek fiyata tüketiciye ulaşmakta ve aracılar hiçbir emek sarf etmeden üreticilerden çok fazla kazanç sağlamaktadır. Üreticiden çok düşük fiyatlara alınan fıstık vatandaşa çok yüksek fiyatlardan satılmaktadır. Üretimden yeterli kar elde edemeyen çiftçiler borçlarını kredi ile kapatmaktadır. Sonrasında ise birçok üretici, banka borçları yüzünden fıstık tarlalarını satmak zorunda kalmaktadır.

 

AKP hükümetleri ise taban fiyatlarını yüksek tutacak ve çiftçiye alım garantisi verilmesi gibi kalıcı tedbirler yerine bütün tarımsal ürünlerde olduğu gibi; Antep fıstığının ithal edilmesini kolaylaştırmak gibi geçici tedbirler ile piyasada kalitesiz ve çiftçilerin zarar etmesine neden olan politikalarla bu süreci yönetmeye çalışmaktadır.  Maalesef AKP hükümetleri birçok sektörde olduğu gibi tarımda da ithalata dayalı dışa bağımlı bir politika yürütmektedir. Antep fıstığında da aynı hatanın yapılmaması için gerekli önemlerin alınması gerekiyor. Fıstık üreticileri, kendilerinin; bankaların, tüccarların ve baronların insafına terk edildiğini iddia etmektedirler. Çiftçilerimizin sorunlarının kalıcı bir şekilde çözülmemesinden dolayı Antep fıstığı dünya ölçeğinde rekabet edememektedir.

 

Antep fıstığında, piyasada kaliteli ürünün her an bulunabilmesi, fiyat istikrarının sağlanması ve üreticimizin yeterli gelir elde edebilmesi için lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsalarının kurulması bir zorunluluktur. Lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsalarının hayata geçirilmesi üreticimizin ürününü değerinde pazarlamasını sağlayacak, fiyat istikrarında sürdürülebilirlik ile kaliteli ürünün her an piyasada bulunabilirliğini sağlayacaktır. Acil olarak Güneydoğu Tarım Birlikleri veya benzer bir kuruluş yeniden oluşturulmalı, fıstık taban fiyatı önceden belirlenerek üreticinin mağduriyeti giderilmelidir. Bu bağlamda, Antep fıstık üreticilerin sorunlarına ilişkin gerekli önlemlerin alınması gereklidir. Bu amaçla TBMM’de Meclis Araştırılması açılması elzemdir. www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.