Milletvekili Hamzaçebi: "Türkiye Ekonomisi Küçülüyor"

Milletvekili Hamzaçebi: "Türkiye Ekonomisi Küçülüyor"
Milletvekili Hamzaçebi: "Türkiye Ekonomisi Küçülüyor"

 

MERSİN-YENİ ÇİZGİ; CHP İstanbul Milletvekili M. Akif Hamzaçebi, 9 aylık dönem içerisinde ekonominin küçüldüğünü, gerekli önlemlerin alınmaması halinde küçülmenin devam edeceğini söyledi.

CHP Mersin İl Binasında il başkanı Adil Aktay ile birlikte basın mensupları ile bir araya gelen milletvekili Hamzaçebi, İstanbul'da meydana gelen depremden ders çıkarılması gerektiğini ifade ederek, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, toplantı öncesinde yaptığı konuşmasında, ekonomide yaşanan sorunlara dikkat çekerek, "Ekonomideki kötü tablo, herkesin malumu. Hayat pahalılığı ve işsizliğin ulaştığı boyut ortada. Borçlar, artık milli gelirin yüzde 60’ına dayanmış durumda. Bugünkü krizin sorumlusu, bir avuç yandaşı zengin ederken halkı fakirleştiren politikalara imza atan AK Parti iktidarıdır. Ancak görülüyor ki, iktidar ekonomideki sorunları çözecek güce de birikime de sahip değildir. Bu nedenle hayal pazarlayarak hem vatandaşın hem de dünyanın gözünü boyamaya çalışmaktadır. Türkiye’nin artık her alanda olduğu gibi, ekonomi alanında hayallere değil, gerçek ve akılcı çözümlere ihtiyacı vardır. Bugün bizimle birlikte olan Parti Meclisi üyemiz ve İstanbul Milletvekilimiz Akif Hamzaçebi, Maliye Bakanlığı’nın her kademesinde görev almış, iktisat ve maliye konusunda Türkiye’nin en önemli uzman isimlerinden birisidir. Bu nedenle Sayın Hamzaçebi’nin ekonomiye ilişkin değerlendirme ve önerilerine iktidarın da kulak vermesi gerektiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

İSTANBUL DEPREMİ

Parti Meclis üyesi ve İstanbul milletvekili Akif Hamzaçebi konuşmasında İstanbul’da yaşanan depreme dikkat çekerken, “Depreme hazırlık, tüm Türkiye’nin meselesi. Özellikle de İstanbul’un öncelikli meselesi. Türkiye yüzölçümünün yüzde 42’si birinci deprem kuşağındadır. İkinci derece deprem kuşağına sahip olan bölgelerimizin Türkiye yüzölçümüne oranı yüzde 24’tür. İkini toplarsa yüzde 66 eder. Yani Türkiye yüzölçümünün yüzde 66’sı birinci ve ikinci deprem kuşağındadır. Bu kuşaklarda oturan ikamet eden vatandaşların toplamı da 58 milyondur. Böyle bir riskle karşı karşıyayız. Türkiye’de toplam yapı stoku 20 milyon adettir. 20 milyon bağımsız bölüm vardır, bunun 15 milyonu 99 depreminden önce yapılmış, 5 milyonu ise 99 sonrası yapılan yönetmelik değişikliğinin sonrasına isabet eden yapılar olmuştur. Bu 5 milyonun depreme karşı dayanıklı olduğu kabul ediliyor. Demek ki 15 milyon bağımsız yapı depreme karşı risk taşıyan birimlerdir. Bunun elbette acil olanı, ikinci planda ve daha az tehlikeli olanlar vardır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yapmış olduğu açıklamalara göre, bu yapı stoğunun 1 milyon 875 bini İstanbul’dadır. Deprem karşısında kentsel dönüşümle yenilenmesi gereken yapılardır bunlar. İşte bütün hazırlık bunun için olmalıdır.  2012 yılında kentsel dönüşüm yasası çıktı. Bu yasa önemli bir değişiklik getirdi ancak şöyle bir problemi vardır, kentsel dönüşüm tamamen piyasaya emanet edildi. Oysa piyasa bu dönümü süratle dönüştürme imkanına sahip değil. Hele ekonomik kriz yaşıyorsak, piyasa hiçbir şekilde bu dönüşümü gerçekleştiremez. Bu dönüşüme devlet öncülük etmek zorundadır. Eğer öyle olmazsa her depremde yüreğimiz ağzımıza gelir. Depremde akla ilk gelen ‘deprem toplanma alanıdır.’ 99 depreminden sonra İstanbul’da toplam 470 deprem toplanma alanı belirlenmiştir.  Maalesef aradan geçen zaman içerisinde bu alanlar önemli ölçüde imara açılmış ve deprem toplanma alanı olma özelliğini kaybetmiştir. 470 alandan sadece 77 tanesi kalmış. Cumhurbaşkanı dün yüz binlerce deprem toplanma alanından söz ediyor fakat böyle bir şey yok şuan 77 tane kaldı. Diğerleri ise ya AVM, ya rezidans ya da gökdelen oldu. Böylesi bir inşaat çılgınlığı, rant tutkusu, rant arzusu İstanbul’un deprem toplanma alanlarını yok etmiştir” dedi. 

EKONOMİ KÜÇÜLÜYOR

Hamzaçebi, Ekonominin son 3 çeyrektir küçüldüğünü, 9 aylık süreyi kapsayan bu sürenin, gerekli önlemlerin alınmaması halinde devam edeceğini söyledi. CHP’li Hamzaçebi, konuşmasını şöyle sürdürdü: " 2019’un ilk 3 ayında yani Ocak, Şubat ve Mart ayında ekonomi yüzde 2.4 oranında küçüldü. 2019 Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında da ekonomi yüzde 1.5 oranında küçüldü. Son 3 çeyrektir yani 9 aydır Türkiye ekonomisi küçülüyor ve küçülme süreci devam ediyor. Tünelin ucunda ışık görüldüğü laflar aylardır ediliyor ama görünen ışık falan yok. Rakamlar bunu göstermiyor. TÜİK’in bütün istatistiklerine maalesef müdahale edilmesine rağmen o rakamları krizi gizlemeye yetmiyor. Kriz rakamlarda da kendini gösteriyor. Ortalama ve potansiyel olarak her yıl yüzde 4, 4.5 büyüme imkanına sahip Türkiye ekonomisi maalesef krizlerle boğuşuyor. Sürekli olarak kendi krizlerimizi yaşıyoruz. Ekonominin birinci önceliği durgunluktan çıkıştır. Ekonomi bugün bu durumda. Şirketler, esnaf borcunu ödeyemiyor ve kredi alamıyor. Çıkış yok mu? Elbette ki çıkış var. Çıkış nerede biliyor musunuz? Bir kere önce güven. Türkiye’ye güven olacak. Türkiye’ye güven hukuktan geçer. Hukuk olursa herkes kendini güvencede hissederse, ‘Yarın başıma bir iş gelir’ endişesini hiç kimse yaşamazsa güven olur. Güven ve hukuk olmazsa yatırım ve üretim olmaz, durur yerimizde sayarız. CHP olarak Türkiye ekonomisi düze çıkaracak programımız vardır. Kendi iç tasarruflarımıza döneceğiz. Kendi kaynaklarımıza döneceğiz. Hukuku inşa edeceğiz. Hukuk devletini inşa edeceğiz. Çıkış bizdedir. İktidar bizden yararlanmak isterse biz kendi kadromuzla bu yardımımızı ve görüşlerimizi her zaman iktidara iletmeye hazırız." 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.