Mersinli Gazeteciler: İktidar, gazetecilere baskılara son vermeli, gazeteciler derhal serbest bırakılsın

Mersinli Gazeteciler: İktidar, gazetecilere baskılara son vermeli, gazeteciler derhal serbest bırakılsın
Mersinli Gazeteciler: İktidar, gazetecilere baskılara son vermeli, gazeteciler derhal serbest bırakılsın

 

MERSİN- BEKİR ŞAHİN:  Mersin’de gazeteciler, İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi’nde bir araya gelerek, Diyarbakır 21 gazetecinin gözaltına alınmasını kınayarak biran önce serbest bırakılmalarını istediler. İHD Mersin Şube Başkanı Hakkı Demir, “Özgür basına yönelik operasyon kabul edilemez” dedi.

 

Konuyla ilgili olarak İHD Mersin Şubesinde düzenlenen basın açıklamasına, İHD Şube Başkanı Hakkı Demir, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Mersin Temsilcisi Hediye Eroğlu, HDP Mersin İl Eş Başkanı Bedriye Kuş ve üyeler katıldı.

 

Gazeteciler adına konuşan Gamze Şimşek, gözaltıların gazetecilik mesleğine yönelik olduğunu belirtti. Gazetecilik mesleğinin Diyarbakır’da bir kez daha darbe aldığını ifade eden Şimşek, "Dünyanın her yerinde sansürlerle ve mecburi oto sansürlerle icra etmeye çalıştığımız mesleğimize yönelik iktidarın baskısını kabul etmiyoruz. Gerçeğin tersyüz edildiği bir dönemde gazetecilere daha fazla görev düşmektedir. En ufak bir eleştirinin soruşturma, gözaltı ve tutuklama gerekçesi yapıldığı Türkiye’de, on yıllardır olduğu gibi bugün de hakikatin peşinde koşan gazeteciler, gerçeği açığa çıkarmak için gece gündüz çalışmakta, mesleğin onurunu yükseltmektedirler” diye konuştu

 

TÜRKİYE 180 ÜLKE İÇERİSİNDE 149’UNCU SIRADA GELİYOR

 “Basına uzanan eller sadece bireysel olarak gazetecilere değil, halkın haber alma hakkı, aydınlanma hakkına, basın ve ifade özgürlüğüne ve demokrasiye de saldırıdır” diyen Şimşek, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün her yıl açıkladığı “Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi”nde Türkiye’nin bu yıl 180 ülke içerisinde 149’uncu sırada yer aldığını hatırlattı.

 

Gözaltıları kınayan Şimşek, “Mesleğimize yapılan bu saldırılar biz gazetecileri sanılanın aksine daha da dayanışmaya ve mesleğinin gereklerine sahip çıkmaya itiyor.  Düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmadığı sürece demokrasinin olmayacağını biliyoruz. Buradan tüm partiler, basın yayın kurumalarını gazeteciliği sahiplenmeye çağırıyoruz. İktidara da mesleğimize dönük baskılara son vermesi ve Diyarbakır’da gözaltına alınan meslektaşlarımızın serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz” diye belirtti.

 

İHD Şube Başkanı Hakkı Demir özgür basına yönelik operasyonu kesinlikle kabul edilir olmadığını belirterek, “Halkın doğru haber alma hakkına bir saldırı olduğunu ve kendine muhalifim diyen kimi TV ve yazılı basın yayın organlarında bu gözaltılar yeterince yer verilmemesinin de dikkate alınması gerek. Bu operasyonun Suriye'ye yapılacak operasyonla ilgili olduğunu, gerçek habercilik yapmaya çalışan gazetelerin ve gazetecilerin yanında olduğumuzu haber yapma hakkını savunacağız” dedi.

 

Diyarbakır’da dün ev baskınlarında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş başkanı Serdar Altan, JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş, JINNEWS editörü Gülşen Koçuk, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç ile gazeteciler Ömer Çelik, Suat Doğuhan, Ramazan Geciken, Esmer Tunç, Neşe Toprak, Zeynel Abidin Bulut, Mazlum Doğan Güler, Mehmet Şahin, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Remziye Temel, Mehmet Yalçın, Abdurrahman Öncü, Feynaz Koçuk, Lezgin Akdeniz, Mehmet Ali Ertaş ve Kadir Bayram gözaltına alınmıştı. www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.