Mersin ekonomisi tarihsel süreci ve tüm dinamikleriyle ele alındı

Mersin ekonomisi tarihsel süreci ve tüm dinamikleriyle ele alındı
Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Bedrettin Gündeş, kent belleğini canlı tutmanın ve bunu toplumun tüm kesimlerine aktarabilmenin yolunun bu tür etkinlik ve çalışmalardan geçtiğini söyledi.

MERSİN- Mersin Büyükşehir Belediyesi Kent Belleği Ofisi; Mersin Kent Konseyi ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) iş birliğinde 'Mersin Ekonomisinin Dünü, Bugünü, Geleceği' konulu panel düzenledi. Moderatörlüğünü gazeteci-yazar Abdullah Ayan'ın üstlendiği programda konuşmacı olarak, gazeteci-yazar Mirza Turgut ve Akdeniz Kent Konseyi Başkanı Mustafa Erim yer aldı. MTSO Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen etkinliğe; Büyükşehir Belediyesi bürokratları, STK ve oda temsilcileri, iş ve akademi dünyasından isimler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

buyuksehir-mersin-ekonomisinin-dunu-bugunu-gelecegi-konulu-panel-duzenledi-4.jpg

Panelde; Mersin'in liman şehrinden sanayi kentine doğru uzanan tarihsel süreçteki gelişimi ile birlikte, gelecekteki büyüme alanları ve potansiyelleri ele alındı. Aynı zamanda panelistler, Mersin'in hem bölgesel hem de uluslararası pek çok dinamikten etkilenen bir kent olduğunu ve şehir ekonomisinde önemli bir yer tutan limanın kente olan etkisi üzerine katılımcılara bilgi verdiler.

Çukurova'nın verimli topraklarında yetişen pamukla başlayan tarımın giderek narenciyeye doğru evrilmesi ile ilgili de konuşan panelistler; bugün gelinen noktada kentin sanayi ve lojistik alanında da öne çıkmasıyla mevcut sektörel durumları ve ekonomideki yerleri hakkında da değerlendirmelerde bulundular. Panelde, bölgesel kalkınmayı sürdürebilir kılmak için yapılması gerekenlere ilişkin çeşitli çözüm önerileri de sunuldu. Soru cevap bölümünde merak ettikleri konulara yanıt bulan katılımcılar, paneli oldukça faydalı buldu ve devamını istedi.

buyuksehir-mersin-ekonomisinin-dunu-bugunu-gelecegi-konulu-panel-duzenledi-1.jpg

Gündeş: "Büyükşehir, kent belleğini canlı tutacak çalışmaları sürdürüyor"

Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Bedrettin Gündeş, kent belleğini canlı tutmanın ve bunu toplumun tüm kesimlerine aktarabilmenin yolunun bu tür etkinlik ve çalışmalardan geçtiğini söyledi. Mersin Kent Belleği'nin, şehrin tarihi, kültürel ve toplumsal hafızasını yansıtan, geçmişten günümüze birikmiş olaylar, mekânlar, kişiler ve eserlerden oluşan kolektif bir birikim olduğuna dikkat çeken Gündeş "Bu bellek, Mersin'in çok kültürlü yapısını, ticaret ve liman kenti olarak oynadığı rolü, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e uzanan modernleşme sürecini, yerel halkın sosyal yaşamını ve sanatsal üretimlerini içerir. Bu nedenle Büyükşehir Belediyesi bu tür çalışmaları sürdürüyor. Moderatörlüğü yapan Abdullah Bey, kentin gerçekten bir hafızası olarak çok güzel konular anlattı. Mustafa Erim ise, özellikle kentin tarihi dokusu ile ilgili çok ciddi bilgilere sahip olduğunu, geçmişte bu tarihi dokuların içerisindeki ekonomik yapının şimdi ne olduğu ile ilgili bizlere çok önemli bilgiler verdi. Mirza Turgut da, bir Mersin sevdalısı olarak kentle ilgili duygu ve düşüncelerini paylaştı" diye konuştu. Başkan Vahap Seçer'in sevgi ve selamlarını da ileten Gündeş, çalıştayda emeği geçen ve katkı sunan herkese teşekkür etti.

Mersin kent belleği, şehrin tarihi, kültürel ve toplumsal hafızasını yansıtan, geçmişten günümüze birikmiş olaylar, mekânlar, kişiler ve eserlerden oluşan kolektif bir birikimdir. Bu bellek, Mersin'in çok kültürlü yapısını, ticaret ve liman kenti olarak oynadığı rolü, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e uzanan modernleşme sürecini, yerel halkın sosyal yaşamını ve sanatsal üretimlerini içerir.

Çakır: "Eski bilgilerin, geleceğe ışık tutacağına inanıyorum"

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ise, kent hafızasında önemli yer tutan 3 değerli ismin yer aldığı panelde bulunmaktan dolayı çok memnun olduğunu ifade ederek, "Mersin'in ekonomi hafızası ile ilgili, ilerleyen zamanlarda Oda olarak gerekeni yapmamız lazım. Büyükşehir, bu konuyla ilgili zaten güzel çalışmalar yapıyor. Bunu gençlerle de devam ettirmemiz lazım. Gençler çok aramıza giremiyor. Üniversiteli gençlerin, Mersin'de yaşayanların ve ekonomi ile ilgili olanların da bilmesi lazım. Çünkü eski bilgiler geleceğe ışık tutacak. Bizler onu bir şekilde kitaplaştırarak aktaracağız. Zaten gerekli çalışmaları Mersin sevdalıları yapıyor" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.