Mahir Çayan ve arkadaşları Mersin’de anıldı

Mahir Çayan ve arkadaşları Mersin’de anıldı
Mahir Çayan ve arkadaşları Mersin’de anıldı

 

MERSİN- YENİ ÇİZGİ: Mersin’de Kızıldere’nin 51. yılında Mahir Çayan ve arkadaşları anıldı.

 

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelen yurttaşlar, bir dakikalık saygı duruşu ile Kızıldere’nin 51. yılında katledilen devrimcileri andı.

Anmaya katılanlar, “Onlara Sözümüz Devrim Olacak”, “Kızıldere Son Değil Mücadele Sürüyor” sloganlarını attı.

 

Ortak basın açıklamasını okuyan Mersin 68’liler Derneği Başkanı Hasan Kapıkıran, “30 Mart 1972’de, on devrimci yoldaşımız, Mahir Çayan, Sinan Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Saffet Alp, Sabahattin Kurt, Ertan Saruhan, Cihan Alptekin, Ömer Ayna, Nihat Yılmaz ve Ahmet Atasoy’ı, Tokat Niksar’ın Kızıldere köyünde kuşatılarak katledildiler. Kerpiç bir evde katledilen devrimcilerin ölümlerinin üzerinden 51 yıl geçti.

 

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan ve arkadaşlarını idamdan kurtarmak için yaptıkları bu girişim dayanışmanın en iyi örneklerinden biri olarak tarihteki yerini aldı.

Bugün ise doğanın, kentlerin sermaye için talan edilerek yaratılan ekolojik tahribatın, emeğin kazanılmış haklarına dahi göz dikilmesinin, Kürt halkına yönelik tahakküm ve baskı politikalarının, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin devlet eliyle örgütlendirilerek ötekileştirme ve ayrımcılık politikalarının hız kazanmasının ve farklı inançları yok saymanın temelleri o günlere 50 yıl öncesine dayanmaktadır. AKP iktidarı ise bu temelleri bir yapısallığa kazandırarak toplumsal yaşama dair ne varsa her şeyi piyasalaştırmış, en temel kamu hizmetlerini dahi sermayenin ellerine bırakmıştır” dedi.

 

68 kuşağının yiğit devrimci önderleri bir yandan halka bağlılığı, yoldaşları için ölüme gitmeyi göze alan dayanışmayı bugüne miras bıraktığını söyleyen Mersin 68’liler Derneği Başkanı Kapıkıran, “Emperyalizme ve sermayenin egemenliğine karşı demokratik halk iktidarına giden yolun birleşerek mücadele etmekten geçtiğini de canları pahasına hafızamıza kazıdılar. Yaklaşık olarak 20 yıldır ülkeyi yöneten ve 2018’den sonra tek adam tek parti iktidarı ile işçi sınıfına, emekçilere ve ezilen halklara yaşam hakkı tanımayan bu tekçi iktidardan kurtulmak için 14 Mayıs bize son dönemlerdeki en önemli olanağı sağlamış durumdadır” diye ifade etti.

 

Kızıldere katliamının 51. yılında Mahirleri, Cihanları anarken onların özlem duyduğu Emeğin, Eşitliğin ve Özgürlüğün ülkesinde barış içinde bir arada yaşamanın yolu tek adam ve tek parti yönetimine son vermek ve demokratik bir ülke için bütün güçlerimizi birleştirmek ve ortak mücadele gerektiğine inandıklarını kaydeden Kapkıran şöyle devam etti: www.yenicizgihaber.com

 “Bizler Mersin Emek ve Demokrasi Platformu olarak Kızıldere Katliamında hayatını kaybeden on devrimci arkadaşı saygı, sevgi ve özlem ile anıyor. ON’ları unutmadığımızı ve her zaman bugünün toplumsal mücadeleleri içerisinde yaşatacağımıza söz veriyor. Ve diyoruz ki tıpkı Mahir Çayan’ın söylediği gibi “Onların bugün büyük görünen güçleri ve imkanları bizlere vız gelir. Onlar bir avuç, biz ise milyonlarız. Kaybedeceğimiz hiçbir şey yoktur ama kazanacağımız koca bir dünya vardır.”  www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.